Daron Acemoğlu, MIT'de ders veren, özellikle büyüme konularında çalışan, 2005 yılında John Bates Clark madalyasıyla ödüllendirilmiş bir guzel iktisatçı. İktisat İşletme ve Finans dergisi ise, sanırım TR de ilk defa SSCI (Social Sciences Citation Index) ye kabul edilen (tebrikler) aylık bir akademik yayın. Nisan 2009 sayısında, derginin genel yayın yönetmeni Ali Bilge, Acemoglu'yla Küresel Kriz üzerine faydalı bir söyleşi gerçekleştirmiş. Söyleşiden bazı alıntılar yapacağım aşağıya. bununla birlikte, Ali Bilgenin devamlı neoklasik iktisadın eleştirisine canak tutan sorularına Acemoğlunun cevapları da ilginc:) Neyse merak eden soyleşinin hepsini okur...
Komünizm nedir iktisat Nedir Devlet Üniversiteleri Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Teknoloji Nedir
Komünizm nedir iktisat Nedir Devlet Üniversiteleri Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Teknoloji Nedir
"Yani mevduat sigortası yada bir sınırlı sorumluluk olduğu zaman tabii ki bankalar ve diğer finansal kurumlar yaptıkları zararları kendileri ödemiyorlar. ve bu durumda en basit iktisat ekonomi teorisi bile bu bankaların ve finansal kurumları bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyler."
"Türkiye'de devlet, hala kaynak dağılımı işleminin içerisinde çok büyük bir rol oynuyor. Hala bir politikacı ile bağlantıları olmadan insanlar başarılı büyük işlere giremiyorlar."
"... eğer böyle basit bir aracı kullanırsak yani şuana kadar bu kriz devletin yerince rol almamasından kaynaklanıyor, bunun yanıtı devletin daha büyük rol oynaması dersek bence problemleri daha kötü hale getirebiliriz. Onun için bu devletin kurumsal tabanları verme rolünü ve devletin direkt olarak kaynak dağılımını etkileme rolünü ayırabilir ve bu krizin tamamen devletin kurumsal tabanları iyi bir şekilde oluşturamamasından kaynaklandığını tesbit edebiliriz."
"Bence 1990'larda olan gelişmeler hiç de fana değildi. Çinin ve Hindistanın çok hızlı büyüdüğünü gördük. Bunun sonucu olarak dünyada 1 milyar kişi fakirlikten fakirlik üstüne geçti. Avrupa ve ABD büyük bir verimlilik artışı geçirdiler. ... Aynı zamanda finansal sektör çok kuvvetlendi ve özellikle ABD'de kendi kendini düzenleme durumuna düştü. yani kendi düzenlemesini yapacak olan politikacıları ve kurumları eline geçirdi."
2 Yorum Var.:
dergiyi okudum, son zamanlarda bu derginin en iyi yayınlarından biri olmuş.
ali bilge'nin neredeyse tamamen ideolojik ve tek düze sorularına karşı daron acemoğlu'nun güzel cevapları (bu arada ince dokundurmaları) pek yerinde olmuş. en azından bu sayısı okunmalı derim.
blog da paylaştığın için teşekkürler...
anlayana ince dokundurma gercekten. bir de işin ilginc tarafı normalde bir taraf söyleşiyi gercekleştiren, diger taraf cevap verenken bazı yerlerde soru soran kendi ideolojisini (artık neyse o) anlatma ve kabul ettirmeye calısma babında o kadar cok konusmuski sanki soyleşi yapılan kendisi :)
Yorum Gönder