Adres Güncellemeleri Saçmalığı ve daha neler neler...

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu tarafından getirilen 1 Nisan 2008 öncesi hesap açtırmış vatandaşların adres güncellemelerinin yapılması uygulaması için son gün 1 Haziran 2009'dan, 1 Eylül'e çekilmiş.

Vatandaşın yapması gereken son 3 aya ait su, telefon, elektrik vb. faturalardan birini alıp, bankasına vermek. Fax ya da mail ile yapılabileceği de belirtiliyor. Bizim gibi insanlar için bu kolay ama fax ya da mail erişimi olmayan insanlar kalkıp, şubelerine gitmek zorunda kalacaklar ki, bunlar da yaşlı insanlar muhtemelen. Bir rivayete göre bunu yapmayan vatandaş sözkonusu tarihten itibaren bankacılık işlemleri yapamayacak. Bir başka rivayete göre ise böyle bir yaptırım yok. Yani yine ne idüğü belirsiz bir uygulama.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Benim bütün otomatik ödemelerim bir bankada yani fatura bilgilerime banka zaten erisir vaziyette. Fakat yine de cep telefonuma SMS atıp, şubelerine başvurmam gerektiğini söylüyorlar. Geçenlerde uğrayıp, elektrik faturamın bir kopyasını verdim ama bunu kanıtlayacak hiçbirşeyim yok. Yani evrakı alan memurun işini yapıp yapmamasına bağlı bir durum var ortada.

Memlekette işler hep böyle, hep saçma! Bundan yıllar evvel daha Internet yaygın olarak kullanılmazken, cep telefonu çok yeni ve hiç yaygın olmayan bir şeyken Amerika'da yaşadığım dönemde Connecticut'tan New York'a taşındım. Kimse muhtardan ikametgah işlemi istemedi benden. Lokal telefon şirketini arayıp "adım şu, şu tarihte falanca adrese taşınıyorum" dedim ve tüm işlemlerim halloldu. Kuruma gitmem gerekmedi. Aynı şey elektrik için de geçerliydi. Onlara da bir telefon açtım, faturalarım tıkır tıkır işlemeye başladı. Elin gavurunun 20 sene evvel kurabildiği ve yönetebildiği sistemleri hala kuramiyor olmamız ve bugün hala saçma sapan yöntemlere başvuruyor olmamız beni deli ediyor!

Bu uygulama ile üçkağıtçıların yakalanabileceğini mi zannediyorlar? Olan normal zaten işinde gücünde olan, vergi kaçakçılığı ile ilgisi olmayan insanlara oluyor. Haydi bugün adres tespiti yaptılar, yarın adam taşındı. Ne olacak? Her 3 ayda bir bu uygulama tekrar mı edilecek?

Geçen ay annemin emlak vergisini Internetten ödemek istedim, tahakkuk eden borç göremedim. Annem vergi dairesine kendi üstüne kayıtlı bir evi ve bir de babadan kalan hisseli evi olduğunu bildirmişti. Yani normalde vergi ödemesi gerekiyor ama nedense borç gözükmüyor. O da boş yere kalkıp vergi dairesine gidip, durumu tekrar anlatıp, vergisini elden ödemek zorunda kaldı zira oradaki bir memur daha evvel verdiği beyanı atlamış. Emekli olduğu için ve tek evi var gibi gözüktüğü için vergi tahakkuk etmemiş. 65 yaşında birisini yormak niye? Bunlar telefonla neden yapılamıyor anlayabilmiş değilim. Her yerde farklı, standart olmayan bir sürü keyfi uygulama. Ya biri söylesin bana, niye biz böyleyiz?

3 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Bu sorunun en basit yöntemi

İstanbul yerel secimlerimde Kemal Kılıçdaroğlu'nun almış oldugu oyların hepsini yöneticilik başarısından dolayı topladığını düşünüyorsan toplumun şikayet hakkı vardır. Yok başka secenekler diyorsanız. O zaman bu ülkede hiç kimse hiçbir yöneticiyi şikayet etme hakkı yoktur .

Genelde 2 secenek coğunlukta oldugu için siz sn. T'POLL bu ülkenin bir bireyi olarak seçtiklerimizi şikayet hakkınız bulunmamaktadır.

Unknown dedi ki...

cunku bizde;
devlet vatandasi icin degil, vatandas devleti icin vardir. her turlu eziyet ve cefaya da mustehaktir.
bizde devletin memuru vardir, halkin hizmetkari (public servant)kavrami yoktur.
bizde devlet, kendi memurunu halkin uzerinde gordugunden, suc islediginde bile yargilanmasina musade etmez, izne tabi tutar (memurin muhakemat kanunu)

cunku bizde devleti halk degil, memurlar/burokratlar kurmustur. o yuzden de boyle olmasi gayet dogaldir.

admin dedi ki...

Benden de bankalar aynı şekilde ikametgah istedi ve nikah sebebiyle soyadımı da güncellemem gerekiyordu.

Her iki sebeple de ilgili evrakları bıraktım.

Üç ay geçti, ne soyadı değişikliği işlendi ne de adres güncellemesi, tekrar tekrar sms atıp duruyorlar.

:)