Bir Ayda Yuzde 20 Kazandiran Tahmin

Hatirlarsaniz bu senenin basinda Amerika'da uzun vadeli faizlerin senelik yuzde 3 gibi komik bir seviyede oldugunu belirtmis ve faizlerin en azindan o seviyelerden yuzde 50 yukselmesini bekledigimi soylemistim. Biz kuru kuruya laf soylemiyoruz, bu laflara bakarak yatirimlarimiza da yon veriyoruz.

Ocak ayinda uzun vadeli faizlerle ayni yonde hareket eden TBT kodlu hisseyi 41 dolardan alip bir ay icerisinde neredeyse 49 dolardan sattigimizi Subat ayinda duyurmustuk. Bir ayda yuzde 20 getiri basligini ilk o zaman atmistik.

29 Nisan tarihinde yazdigimiz ikinci bir yazida ise aralarinda TBT, citibank, GE, USO (petrol) ve TKF (turk fonu) olan bir suru kagidi aldigimizi da duyurduk. Bugun itibariyle citigroup haricindeki kagitlarin cogunu satmis bulunuyorum. Alim yaptigim zaman S and P endeksi 870 idi, bugun 910. TBT'yi 48 dolardan aldim, 55 dolardan sattim. 30 yillik faizler bekledigim gibi 4,5'e yukseldi. Artik bu kagit eskisi gibi az riskli degil. Bana kalirsa 60'a da yukselir ama 50'ye de dusebilir. Bir aylik getirimiz neredeyse yuzde 20 olmus.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

USO'yu 28 kusurden aldim, bugun 34'den kapandi, bunun getirisi de yuzde 20 oldu. Citibank opsiyonlarini 3,05'den almistim, hisseler yuzde 20'den fazla prim yaptilar.

Turk hisselerine yatirim yapan fonu ilk 6,7'den daha sonra ise 7,8'den aldim; hepsini gecen hafta 8,5'den sattim. Burada da getirim yuzde 20'ye yaklasti. Bir tek GE hisseleri yuzde 10'un altinda kazandirdi.

Bu aralar borsada yatirim yaparken tekrar tedirgin olmaya basladim. Birinci neden nisan ayinda perakende satislarin bir onceki aya kiyasla dusmesi oldu. Bugun ev fiyatlarinin da Mart ayinda hiz kesmeden dustugunu ogrenince iyice sogudum. Piyasalar tuketici guven endeksi yukseldi diye bayram ediyor ama ben tuketim rakamlarini gormeden gaza gelmeyecegim.

Neticede borsadaki yatirimlarimi simdilik tekrar azalttim. Verileri izlemeye devam edecegiz.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

10 Yorum Var.:

milleplateaux dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
milleplateaux dedi ki...

Su aralar esen bayram havasi genelde "azalis hizi azaldi o zaman ikinci yarida artis gorecegiz" umudu. Piyasalardaki bu yalanci bahar tuketiciye umut olarak yansiyor anlasilan ama umut ile guven ayni sey degil.

Consumer Confidence or Consumer Hope?Bahsettiginiz gibi tuketim rakamlari daha gercekci bir gosterge olacak ama ben bu rakamlarin gecici olarak artacagini ve uzun vade icin tuketim rakamlarinin bile aldatici olacagini dusunuyorum.

Su an parasi olan, isi goreceli guvende olan amerikalilar icin ev, otomobil gibi urunlerdeki indirimler oldukca cazip olabilir. Ama su an bu promosyonlarla tatmin edilen talepler, issiz sayisi her ay 500,000 arttigindan, 2010 taleplerinden dusecek gibi gorunuyor.

Benim birkac sorum olacak. Eylulden itibaren yillik karsilastirmalar artik 2008 eylulu ve sonrasini (yani kotuyu) baz alacak o nedenle gorece iyiyi baz alan bu aylara gore gostergeler bir anda firlamayacak mi? Bu duzelme gercekten duzelme olarak mi algilanacak?

tekeli71 dedi ki...

sayın ekonomix,

türkiyede sizin gibi fazla yatırım seçeneklerimiz malesef yok.


borsa,faiz,döviz üçgeninde sıkışıp duruyoruz.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Mart basinda Deutsche Bank'i 18 ve 21 euro'dan iki grup olarak aldim, Nisan sonunda 43 euroya sattim. Ne kadar kâr ettigimi söylemeyeyim ama hayvan gibi net kâr ettim. Üstelik bunu benim ülkede böyle spekülatif aktiviteye esek yüküyle vergi bindirmelerine ragmen yaptim. Bunu borsadan prensip icabi gayet uzak duran ve pek de ilgilenecek, uzun uzun analizler yapacak vakti olmayan, acikcasi birkac haber okuyup 2-3 saatlik bir analiz sonucu alim yapan biri olarak becerdim, onu da belirteyim.

Isyerinden bir arkadasim, daha merakli, bir ay icinde 10bin euro ile 25 bin euro net (vergi sonrasi) para yapti son 2 ayda.

Gectigimiz 2-3 ay icinde borsa vs. de ayda %20 kazanmak marifet degildi, onu söylemek istiyorum.

Benim gibi "kerizler" bile fink atarken fon yöneticisine "neden daha fazla kazanamadin?" diye sormuyorlar mi orada?

Cüneyt

Blog Sahibi dedi ki...

Cuneyt Bey,

Marifet risk alarak kar yapmak degildir ki. Riski minimize ederek, hem dusen hem de cikan piyasalarda kar yapmaktir.

Kendini yetenekli zannedip sirf yuksek betali riskli enstrumanlara yatirim yapan bir suru maymun (endeksleri kopyalayip leverage kullanan fon yoneticilerinden bahsediyorum) gecen sene servetini kaybetti.

Keske citibank veya aig hisseleri alsaydiniz. Onlar neredeyse 4 katina cikti. GM hisseleri de son 2 hafta yuzde 45 cikti. Las Vegas'ta adamin biri rulet masasinda parasini sekize katliyor su an. Marifet bunlar mi?

Siz DB hisselerini 20'den aldiginiz zaman hisselerin 20 euronun altina dusmemesinin 1 yillik sigorta ucreti yuzde kacti (put opsiyonu)?

SEİL dedi ki...

Sn. Ekonomix

Bende tüketim harcamalarından önce tüketici güven endekslerini takip etseniz daha iyi olur. Tüketicinin güveni ne şekilde gerçek anlamda tüketime kayıyor onu sorgulamanız gerekir diye düşünüyorum.

Tüketici güven endeksine parelel gidecek tüketim harcamaları bize resesyondan cıkış hızınıda verir.

Yazı psikolojinizdeki ilginc değişime dikkat çekmek istiyorum. Biraz ego tatminine kaçan bu yazıyı kendinizde bir sorgulamanızı ve düşünmenizi isterim.

Bu aralar borsada yatirim yaparken tekrar tedirgin olmaya basladim. Birinci neden nisan ayinda perakende satislarin bir onceki aya kiyasla dusmesi oldu. Bugun ev fiyatlarinin da Mart ayinda hiz kesmeden dustugunu ogrenince iyice sogudum. Piyasalar tuketici guven endeksi yukseldi diye bayram ediyor ama ben tuketim rakamlarini gormeden gaza gelmeyecegim.

Neticede borsadaki yatirimlarimi simdilik tekrar azalttim. Verileri izlemeye devam edecegiz.
Read more...

Investor dedi ki...

başlık bir ayda %20 kazanın

gelecek 3 ay içinde her ay bırakın %20'yi kazandıracagınız anlamınada gelir bu başlık.

yanlış mı anladım?

ekonomix hocam popülite olmayı beceremiyorsunuz daha analitik düşünüp bu işi yapabilirsiniz.

teşekkür ederim

SEİL dedi ki...

Bende % 3 senede nasıl % 1500 kazanırım diye kafa yoruyorum kimleride % 20 kazanınca takla atıyor

Vizyon farkı

SEİL dedi ki...

10 numaralı uzmanlık sorusu

http://ekonomiturk.blogspot.com/2009/04/citibank-hisselerini-nasil-ucuza.html

http://www.turkishtime.org/tr/content.asp?PID={17EABFD8-331F-473C-8204-4684887B852F}

Hangisi ekonomix hangisi İnan Kırac

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Teknik Analistcilere bugünlerde iyi giydirmeler yapıyorsunuz.

Fakat bu bölümü okudugunuzda sizde aslında birkac ay önce Piyasaların yönünü anlamadığınızı itiraf etmeniz lazım bu yazınızı okuyup ve benim o zamanlarki sizin bakış açınızın yanlış olduğunu söylediğim yoruma bakarsanız sevinirim.