Diyarbakir'da Neler Oluyor?

Radikal’de bir haber okudum ve dehsete kapildim.

Baris’in, gazetede mansetten cikan bir ekonomi haberi nedeniyle verdigi linkle web sitesine girince kanimi donduran bir haberle karsilastim.

Haberin sunumu, verilis tarzi gercekten cok tuhaf.

Acaba haberde bir seyleri mi kaciriyorum, ben mi yanlis anliyorum dusuncesiyle, bir kac kirik dokuk cumleden olusan haberi bir kac kez daha okudum. Hayir, sonuc ayni. Ama ben bir sey anlayamiyorum.

Haberi kaynagindan dehsetle okuyoruz:


Diyarbakır'daki bir lisede bazı erkek öğrenciler ders aralarında namaz kılarken görüntülendi.

Ziya Gökalp Lisesi Müdürü Salih Tunç, "Okulda öğrencilerin namaz kılabileceği bir oda yok" dedi. Ama mescide dönüştürülen oda kamerayla görüntülendi. Bir öğrecinin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği okuldaki mescidi Doğan Haber Ajansı (DHA) kamerası da görüntüledi.

Öğrenci tuvaletlerinin karşısındaki odanın yeri halıyla kaplı. Üzerinde seccadeler var. Merdiven altında küçük bir oda...

Okul müdürü Salih Tunç o odanın depo olarak kullanıldığını savundu, "Burası eğitim yuvası. Okulda namaz kılınması mümkün mü? Binada öğrencilerin namaz kılacağı bir yer yok" dedi.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir


Sanirsiniz, Diyarbakirli liseliler, okulda merdiven altinda silah imalati yapiyorlar. Bir de hayal meyal bir fotograf koymuslar ki, Ugur Dundar'in 80'lerde yaptigi gizli kamera cekimleri tadinda. Haber basligi ise Lise'de Dehset gibi bir sey. Gercekten cok tuhaf geldi bana.

Yani nedir ki bu; biz lisedeyken de, universitede lisans yillarimizda da gayet siradan bir konuydu bu. Hatta mescidin kapisina kadar kiz arkadasiyla giden, sonra cikista elele beraberce kantine, sinifa donen arkadaslarimiz da olurdu. Isteyen arkadasimiz camiye mescide gider, isteyen kahveye birahaneye giderdi. Hatta her ikisine birden gidildigi de pek rastlanan bir durumdu. Bizim lise yillarimizda da boyleydi, universitede de boyle. Imam hatip lisesi ya da ilahiyat fakultesinden bahsetmiyorum. Acikcasi ben bunun hala boyle oldugunu saniyordum. Tabi bu bahsettigim anilar 28 Subat (1997) oncesine aittir. Sonrasinda ozellikle de bazi universitelerde baslarini orten kiz ogrencilere uygulanan baskidan ve diger zorbaliklardan haberim elbetteki var. Ama itiraf edeyim, namaz kilmanin bile yasaklandigindan ve okulda namaz kilanlarin gizli cep telefonu kayitlariyla gazetelere servis edilerek genel ahlaka ya da kamu guvenligine aykiri isler karistiriyormus muamelesi gorduklerinden hic haberim yoktu. Radikal’de bir kac sene once buna benzer bir haberin daha ciktigi bilgisine sahip oldugumu da belirteyim.

Simdi diyecegim su ki; koskoca gazete bunun haber degeri tasidigina inaniyor ki yayinlamis. O halde soyle bir durumla karsi karsiyayiz. Okulda ibadet etmek (namaz kilmak) duzenlemelerce (yasa, tuzuk, teblig, yonetmelik) ciddi bir sekilde yasaklanmis ve mueyyide uygulaniyor. Ya da boyle olmasa bile boyle bir eylem halk, toplum, yonetim, devlet nezdinde uygun olmayan agir bir kusur.

Az bucuk hukuk bilgisi olan ve mevzuat takip eden ben, bas ortusu / turban konusundaki yasal durumu ve sureci iyi biliyorum. Ne var ki okullarda ibadetin de (en azindan islam dinine gore ibadetin) benzer bir sinirlamaya tabi tutuldugu hakkinda hic bir bilgim, hatta duyumum dahi yok. Zaten nasil bir duzenleme olabilir ki (namaz, oruc, dua etmek gibi) ibadetler icin. Turban degil, sakal degil, kurban degil ki okula sokulsun bu. Hayir, yasak olan seccade olsa anlayacagim da, uzerinde cami resmi olmayan bir ortu ustunde de (ortu olmasa da temiz ve yumusak bir yerde) namaz kilinabilir, oyle degil mi? Gercekten boylesi bir uygulama ve okuyanda korku filmi tadi birakan ajite edici haberde ben bir mantik ve rasyonalite kurgulayamadim. Bir bilgisi ya da fikri olan varsa, biri bana anlatsin lutfen.

Amacim bir tartisma, hele de bir din tartismasi baslatmak degil. Cinselligin ve dinselligin bu ulkede en cok satanlar oldugunu da bilirim. Konuyu ucuz siyasetle, gunluk politik kavgalarla aciklama cabasina girmeyin lutfen. Samimi olarak, bu konudaki yasal prosedür, resmi uygulamayi merak ediyorum. Ilgim olmadigindan dolayi, hic bir bilgim yok cunku. Tabiki de sosyolojik, politik analize her zaman saygim var. Ancak ben daha cok bu konudaki bilgiyi merak ediyorum.

2 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

Turkiye'de neler oldugunu anlamayanlar Diyarbakir'i nasil anlasin.

Kubilay dedi ki...

Radikal'in aptallığı, başka bir şey değil. "namaz kılmaya müsait yerler açılması"nda bir beis olmadığınıi sorunun "kılmayanlar üzerinde baskı oluşturulamsı" olduğunu anlarlar bir gün onlar da elbet. Ondan önce, aptallar diyip geçmek lazım.