Finans Sinavi Cevabi

Maalesef hic kimseden finans sinavinda sordugumuz soruya istedigimiz cevabi alamadik. Borsada alim satim yapacaksaniz dikkat etmeniz gereken en onemli noktalardan bir tanesi komisyonlar ve vergilerdir. Bakiniz, gecen sene Agustos ayinda 4.24'den hisse almisim. Hissenin artis orani %66.27 olarak gerceklesmis. Iki tane senaryoya bakmamiz gerekir.

1. Hisseyi bugun satip faize gecersem Agustos 2007'de elimde ne kadar para olur? Hisseyi elimde bir seneden daha az tuttugum icin yaptigim karin %10'unu vergi olarak vermem gerekir satis durumunda. Satis komisyonu da toplam rakamin %0.3 olduguna gore komisyonlar icin 4.2 YTL, vergi icin de 56.2 YTL odemem gerekecek. Demek ki satis neticesinde elimde sadece 1350 YTL kalacak. Peki 4 aylik faiz oranlari ne kadardir? Hazinenin 4 aylik faiz oranlari %18.5 oraninda, ancak bankadan islem yaparken 1.5 puanlik bir komisyon makasi atiyorlar. Demek ki en iyi ihtimalle %17.5'luk bir faiz elime gecebilir. Ancak 4 ay sonunda buna da %10 vergi vermemiz gerektigi icin net elime %15.75'lik faiz gececektir. Bu yillik oran, demek ki 4 aylik oran da bunun asagi yukari ucte biri kadar olur, yani %5.25.

1350 YTL'yi faize koyduktan sonra elime gececek para 1421 YTL'dir.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

2. Ikinci alternatifim ise Garanti hisselerini Agustos sonuna kadar elimde tutup, ondan sonra satmak. Bu durumda %10'luk vergiden kurtuluyorum. Eger Garanti hisseleri 4 ay sonunda %2 deger kazanirsa elime komisyondan sonra 1421 YTL gecer.

Simdi karar verme surecine gecebiliriz. Garanti hisseleri 4 ay sonunda %2 deger kazanir mi?
Garanti hisselerinin normal degerine geldigini dusundugumu soylemistim. Bundan sonra endekse paralel hareket etmesini bekliyorum. Bu durumda endeks 47000 seviyesinin uzerinde olursa satmayarak ben karli cikmis olacagim. Duserse de haliyle zarar etmis olacagim. Benim kararim tutmak yonunde.

Peki su yazimizda belirttigimiz borsanin cok cikmamasina veya dusmesine karsi hedging (sigorta) islemini nasil gerceklestirecegiz peki? Bunu elimizde bir seneden daha uzun suredir tuttugumuz kagitlari (SKBNK mesela) satarak gerceklestirebiliriz. Izleyecegimiz yol bu olacaktir.

Bu sinavdan cikarmaniz gereken sonuc su: herkesin durumu farklidir. Kimin aklina gelirdi ki Garanti hisselerinin 4 ayda %3 yukselmesi, simdi faize donup %5 kazanmaktan daha iyi bir getiri saglayacak. O yuzden herkes kendi alim-satim kararlarini vergi ve komisyonlarini (ve portfoyundeki diger kagitlari) goz onune alarak kendisi vermek durumundadir.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Sayin Ekonomix,

Zaten bu kadar ince hesap yapmak gerektigi icin ben bir turlu Borsa'ya cesaret edemiyorum. Zira, oncelikle hisse senedi yatirimina fazla para ayiramam. Yatirdigimi da boyle cok dikkatle takip edip, bankalarin aldigi komisyonlar vs gibi detaylarla hesap edip, satma karari veremem. Benim icin saglikli olan sanirim, arada sirada endeks seviyesini cok da dikkate almadan (yani simdi yuksek gorunuyor ama bu alim yapilmaz demek degil) sizin daha evvel onerdiginiz gibi ufak ufak alarak, bankalardan bir sepet yapip, bunu da ortalama 3-7 yil elimde tutsam(7 yil sonra emekliligi dusunebilecek tasarruf seviyesine gelebilecegim galiba, tabii ceteris paribus), muhtemelen zarar etmem diye dusunurum. Hisse senedinde birikmis parayi emeklilik tasarrufuna katarim, bonus gibi olur:) Biraz Akbank, biraz da YKB hissem var. Baska hangi bankalari katacagima henuz karar veremedim. Denizbank ve Garanti arasinda kararsizim. Bir iki hafta bos vakitlerimde bankalarin gecmis verilerini inceleyip, bakacagim.
T'Pol

Adsız dedi ki...

7.70 gordu garanti 2-3 gun once. o zaman satmadinizsa 7.05den hic satmayin. garanti gercekten bicok yatirim sirketinin favorisi oldu son 6 ayda. su anda bunlarin bi kismi satisa gecti, kalanlari almaya devam ediyor. kisa vadede 7.5 gordugunde satmali 7 ve assagisindan tekrar almali. 7.5 gordukten sonra nereye giderse gitsin bi donusu olacaktir o zaman ordan alinabilir tekrar.

Adsız dedi ki...

7,70 satıp % 10 vergi ödeyip
7,05 tekrar alsaydınız sanırım

tüm o hesapladığınız

vergi+komisyon gelirlerini kazanmış ve bunları düşünmeden dogru yolu bulurdunuz.

birde borsa yorumlarınızı unutuyorsunuz gecmiş yorumlara dönüp subattan sonraki tezatlıklara iyi bakın

birde soru soruş şekli anlaşılır olmadığından anlaşılır bir cevap alamazsınz.

100 kişiye bu soruyu sorduğunuzda
100 kişi bence garanti taşınmalımı yoksa satılmalımı diye anlar

vergi ve komisyon hesabı yapmaz bence :)

Blog Sahibi dedi ki...

Bravo! Garanti bankasini 4.24'den almis adama cok guzel tavsiyede bulunuyorsunuz :)

Garanti Bankasinin 7.05 veya 7.30 veya 7.70 olmasi sorulan sorunun cevabini degistirir mi?

7.70'den satip 7.05'den almamiz durumunda bu sorularla ugrasmak zorunda kalmazdiniz demissiniz. Gelecegi gorme gibi bir yetenegim olsaydi Garanti Bankasinin hissesinin ne zaman zirve yapacagini ogrenmeye calismaktan ziyade Sayisal Loto'da 300 milyon dolar kazanacak sayilari "onceden" gormeye caba harcamam sizce de daha dogru olmaz miydi?

Bu arada uzayda mi yasiyoruz da komisyon ve vergi vermeyecegiz?

Subattan itibaren ne tur tezetliklar gordugunuzu belirtirseniz aciklama firsati buluruz.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin T'Pol,

Analiziniz sonuclarini bizimle paylasirsaniz seviniriz. Hatta detayli bir yazi yazarsaniz ana sayfada da yayinlariz.