Kriz Tahmini

Bu sefer baskasinin yazdigi bir yaziyi ozetleyecegim. Mahalanobis Nassim Taleb'in yazdigi kitabi elestirmis. Taleb kitabinda yatirimcilarin nadir gerceklesen olaylarin olasiligini az hesabladigini savunuyor. Yani bir bakima insanlarin krizlerin olasiligini dusuk hesapladigini soyluyor. Bir seyin olasiligi sistematik olarak az veya cok hesaplaniyor ise bu bilgiyi kullanarak para kazanabiliriz. Eger Taleb'in dedigi dogru ise sigorta sirketlerinin zarar etmesi gerekir mesela. Ya da kriz cikacagini savunan ve bunu yatirimlarin yansitan yatirimcilarin da herkesten daha yuksek getiriye sahip olmasi gerekir.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Oysa durum oyle degil. Dunyanin en zengin yatirimcisi Warren Buffett sigorta sirketlerine yatirim yaparak zengin oldu. Isin dogrusu yatirimcilarin nadir olaylarin risklerini olmasi gerektiginden yuksek hesapladigidir. O yuzden hisse senetlerinin getirisi cok daha yuksektir. Turk insani ozellikle son 4 yilda hisse senedi piyasasinda buyuk firsatlar kacirdi. En son Subat sonundaki krizde matematik ozurlu gerizekali Turk basini "yabancilar sattilar kaciyorlar" seklinde basliklar atarak milletin gozunu iyice korkuttular. Yabancilar ne yapti peki? 1.42 YTL'den dolar bozdurup tahvil ve hisse senedi aldilar (ben de tahvillerimin yarisi bozdurup hisse senedi aldim). Kriz oncesinde borsadaki yabanci payi %69 civarinda iken simdi %71'e yukselmis durumda. Bizim uyanik Turkler de (kardesim dahil) hala dolar aliyor.

Sozun ozu su: riskleri dogru hesaplayamazsaniz para kaybedersiniz. Kriz riski oldugundan daha azdir. Kriz lafi edenlerin sozlerinden korkup borsaya girmediyseniz, veya short gittiyseniz tesekkur ediyorum. Benim getirilerimin yuksek olmasinin bir nedeni de sizlersiniz. Sagolun.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

hala avro ve dolara gidenleri ben de anlamiyorum..eger doviz cinsi yukumlulukleriniz varsa bu dogru olabilir..kendinizi korumak amacıyla bir miktar doviz tutarsiniz..ancak vatandasin gereksiz yere tuttugu her doviz yurtdisina odenen faiz anlamina gelmektedir..bindigimiz son model ithal arabalar mesela, havalarin sicak olmasina ragmen acilan kombiler de aslinda surekli dilimizden dusurmediginiz cari aciktir..daha erken emekli olacagiz derken, vergi kaciracagiz derken, fazla fazla ilaclari yazdirip kendimizi akilli sanarken hatta alemi salak yerine koyup yesil kartlara sahip olurken de aslinda olan gene kendimize (is bulamayan) cocuklarimiza biraktigimiz borc stokumuzdur..sonra yabancıların usagi olduk IMF ile ayni masaya oturduk, memleketi sattik diye ahkam keseriz..acaba ne zaman sikayet etmeyi birakip kendi tercihlerimizin etrafi da ve ulkemizi de ve cocuklarimizin mutlulugunu da sekillendirdigini anlayacagiz..bu yazi pazar sabahi icin cok agir oldu sanirim..

Adsız dedi ki...

ABD'de ortam nasıl orada bu kadar fazla kriz çığırtkanları varmı? Millet ekonomiyle aklı selim bi şekilde ilgileniyomu yoksa burdaki gibi sadece ekonomi-finans-borsa ile ilgilenenlermi var? Halkın genel yaklaşımı nasıl? yoksa burdaki gibi sabah akşam reality show mu izliyolar?
Başkanlık seçimleri öncesinde adayları nasıl buluyorsunuz, bu arada sizce "sanjaya" american idolu kazanırmı ?

Adsız dedi ki...

not : yanlışlıkla
"sanjaya" kazanırmı ? : elenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Blog Sahibi dedi ki...

Buradaki insanlar genelde borsayla veya faizlerle pek ilgilenmiyorlar. Gecen sene benzin fiyatlarini konusuyorlardi litresi 1 YTL'ye benzin cok pahali geyikleri yapiliyordu.

Borsayla ilgilenenlerin azinligi kriz cikacagini dusunuyor. Cogunluk borsanin ufak ufak da olsa yukari dogru gidecegini dusunuyor, mantikli olan da o zaten.

Insanlarin burada Turkiye'deki kadar televizyon izlediklerini zannetmiyorum (belki durum TiVo ciktiktan sonra degismistir) ama genellikle bir kac tane populer dizi ve reality show izleniyor. Onun disinda spor musabakalari cok izleniyor.

Ben Cumhuriyetciyim (en azinda ekonomik yaklasim olarak), ne Cunhuriyetci adaylari begeniyorum su ana kadar ne de Demoktratlari. Gelecekte vergiler artacak diye korkuyorum, gidisat onu gosteriyor.

Sanjaya meselesini ben de bir iki haftadir takip ediyordum ama elendi cocuk. Bence yanlis yaptilar, bir kac hafta daha cocugu orada tutsalardi daha cok para kazanirlardi.

Hidayet ve Memo hakkinda soru sormamissiniz.

Bu arada ilk yorumu yazan arkadas benim gecen sene eylul ekim aylarinda yazdigim Hurmalar konulu yazilarda bahsettiklerimi ozetlemis, eline saglik diyorum.

ankara dedi ki...

bence kriz mriz olmaz habire satıyorlar ..
httpp://wwwnakliyatfirmalari.org

ankara dedi ki...

bence kriz mriz olmaz habire satıyorlar ..
httpp://www.nakliyatfirmalari.org