Amerika'da Federal Eyalet ve Yerel Gelir Vergisi

Amerika'da federal, eyalet ve yerel olmak uzere 3 cesit gelir vergisi veriyorsunuz. Ayrica KDV, otomobil ve emlak vergileri de buyuk miktarlar tutan vergiler. Bunlarin disinda %7.6 oraninda da sosyal sigortalar vergisi oduyorsunuz (gelirinizin $96000'a kadar olan kismi icin).

Federal vergiler %10'dan basliyor ve %35'e kadar cikabiliyor. Eyalet vergileri de gelirinizin %9'una kadar olabiliyor ama bazi eyaletler hic gelir vergisi almazken bazilari %9 aliyor. Federal ve SSK vergileri her yerde ayni oldugu icin vergilerinizi ancak yasadiginiz eyaleti degistirerek azaltabilirsiniz. CNN Money en dusuk ve en yuksek vergi olan eyaletlerin listesini yapmis, meraklilarina duyurulur. En dusuk vergi Alaska, New Hampshire ve Tennessee'de imis. En yuksek vergiler ise Vermont, Maine ve New York eyaletlerinde.

EFT Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Alaska'da vergiler dusuk ama sirf vergiler dusuk diye de Alaska'da yasanmaz. Ayrica bazi yerel yonetimler ozellikle emlak vergisini dusuk tutarak cok daha cazip kosullarda yasama olanagi veriyor. Bu yerlerin basinda Jacksonville ve Las Vegas geliyor. Vergisi en yuksek yerlerin basinda ise New York sehri geliyor, ekstradan %5 sehir vergisi vermek zorundasiniz New York'ta yasamak icin.

Butun bunlara ragmen vergilerinizi azaltmanin cesitli yollari da var. En cok kullanilan yontem emlak kredisine odediginiz faizi gelirlerinizden dusmek; ikinci populer yontem ise 401(k) veya IRA gibi bireysel emeklilik hesaplarina para aktarmaniz. Bu durumda bu kazanclariniz uzerinden emekli olana kadar vergi vermiyorsunuz. Emekli oldugunuz zaman ise New York gibi yuksek vergiye sahip eyaletlerden FL gibi dusuk vergiye sahip eyaletlere gocerek vergilerin bir kismindan kacinabiliyorsunuz. Emekliler niye Florida eyaletine goc ediyor diye merak ediyorsaniz sebebi vergiler ve sicak havadir. 2000 secimlerini Bush'un kilpayi kazanmasinin arkasinda da vergileri sevmeyen emeklilerin (en azindan teoride dusuk vergileri savunan) Cumhuriyetci partiye oy vermeleridir.

Turkiye'deki insanlarin ise vergilerin uzaydan geldigini dusunuyor olmasi ilginctir. Bakiniz bir okuyucumuz bir pazar sabahi ne yorum birakmis:

"hala avro ve dolara gidenleri ben de anlamiyorum..eger doviz cinsi yukumlulukleriniz varsa bu dogru olabilir..kendinizi korumak amacıyla bir miktar doviz tutarsiniz..ancak vatandasin gereksiz yere tuttugu her doviz yurtdisina odenen faiz anlamina gelmektedir..bindigimiz son model ithal arabalar mesela, havalarin sicak olmasina ragmen acilan kombiler de aslinda surekli dilimizden dusurmediginiz cari aciktir..daha erken emekli olacagiz derken, vergi kaciracagiz derken, fazla fazla ilaclari yazdirip kendimizi akilli sanarken hatta alemi salak yerine koyup yesil kartlara sahip olurken de aslinda olan gene kendimize (is bulamayan) cocuklarimiza biraktigimiz borc stokumuzdur..sonra yabancıların usagi olduk IMF ile ayni masaya oturduk, memleketi sattik diye ahkam keseriz..acaba ne zaman sikayet etmeyi birakip kendi tercihlerimizin etrafi da ve ulkemizi de ve cocuklarimizin mutlulugunu da sekillendirdigini anlayacagiz..bu yazi pazar sabahi icin cok agir oldu sanirim.."

0 Yorum Var.: