AB Tanimli Borc Yuku Ne Demektir

Gecenlerde Radikal yazarlarini takip etmeye basladigimi belirtmistim. Ortalamanin uzerinde yazilar cikiyor, Yigit Bulut da olmasa tam super olacak. Fatih Ozatay ve Ugur Gurses zaten cok iyi yazilar yaziyorlar, okudugum kadariyla Mahfi Egilmez de fena degil. Bugun Mahfi Egilmez hakkinda olumlu bir haber yazayim dedim. Birincisi cok ogretici bir yazi yazmis, yazida AB'nin borc yuku tanimini su sozlerle acikliyor:

"Her şeyden önce bu stokun tam adı AB tanımlı genel yönetim nominal borç stoku. Genel yönetimden kastedilen kapsama içinde bütçe dışı fonlar ve döner sermayeli kuruluşlar dahil olmak üzere merkezi yönetim (merkezi yönetim genel ve katma bütçeli idarelerden oluşuyor), yerel yönetimler ve işsizlik sigortası dahil olmak üzere sosyal güvenlik kuruluşları yer alıyor. Hesaplamada kullanılan formül şöyle: (Genel yönetim borç stoku = Genel yönetim iç borç stoku + Genel yönetim dış borç stoku + Ayarlama kalemleri.) Ayarlama kalemleri başlığı altında üç ayrı ayarlama yapılıyor: (1) Genel yönetim içindeki kamu kurum ve kuruluşlarının ellerinde bulunan DİBS'ler brüt borç stokundan düşülüyor (bir anlamda kamu kesiminin kendi kendine borcu olduğu için netleştirme yapılıyor.) (2) İskontolu olarak ihraç edilen DİBS'lerin nominal değeri esas alınıyor (yani yalnızca anapara değil faiz de borç hesabına katılmış oluyor.) (3) Dolaşımda bulunan bozuk para tutarı merkezi yönetim iç borç stokuna ekleniyor. "

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı  Demokrasi Nedir    Yatırım Fonları

Yazisinda tek katilmadigim cumle su:

"2006 yılı büyüme oranı son iki yıldır gerçekleşen yüksek büyüme oranlarının (yüzde 9.9 ve yüzde 7.6) bir miktar törpülenmeye yüz tuttuğunu, yani yumuşak inişe geçtiğini gösteriyor. (bkz. yüzde hesaplama)"

%6'lik buyume orani dunya standartlarinin uzerinde bir buyume oranidir. Buyume oraninin %4'ten %2.5'e dusmesine Amerika gibi ulkelerde yumusak inis diyebilirsiniz de, buyume oraninin %7.5'den %6'a dusmesine "yumusak inis" denmez. Ekonomi dunya ortalamasinin uzerinde buyumektedir, yani yuksek bir hizda buyumektedir. Yani hala havadayiz, belki 30000 feet'den 20000 feet'e alcaldik ama yerde degiliz daha. Bu sene buyume %4-5 araligina duserse o zaman yumusak inis yaptik diyebilirsiniz. Sert inis nedir diye merak ediyorsaniz gidin sert inis tahmini yapanlara sorun. Ben cevaplardim ama maalesef yerim bitti.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Katiliyorum. Kaldi ki bir de %9.9'luk bir buyumenin ardindan gerceklesen %7.6'lik buyume (kumulatif degeri itibariyle) ayrica takdire sayan olmali.

Bunun bir de tersi bir durum var. Son krizde (-) buyumeyi takip eden sene buyume oranlari biraz yuksek gelince 'hukumet toparliyor yorumlari' da yapmislardi basinda. Grafikteki son trendi tekil olarak ele alma egilimi soz konusu nedense.

Adsız dedi ki...

Sn Ekonomix: 23 Ocak 2006 arşivde "Turkiye'nin Kredi Notu" ile ilgili olarak bazı fonların belirli bir seviyenini üzerindeki kredi notlarında yatırım yaptıklarından bahsetmişsiniz. "Kredi notlarına" özel bir yazı rica edebilirmiyiz, nedir ne kadar önemlidir, olabilirmi ?

Adsız dedi ki...

Ergun / ADANA
Merhaba. İşte rakamlara bakış açısına göre, aldığınız referansa göre farklı, yanlı yorum yapmak her köşe yazarının İronisi.

Hatta Büyüme %20 olsa ve %15'e düşse acaba "SERT İNİŞ" derlermi acaba???
Belkide sadece eleştiri olsun diye yaklaşıyorlardır...

Adsız dedi ki...

konuyla cok da alakalı degil ama dikkatimi cekti, yazıdan satırlar aktarıyrm yorum sizin...
26.03.2007 / Yiğit Bulut / Yorum
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=62872&ForArsiv=1
Türk ekonomisi: Dünya'da eşi olmayan bir 'anomali'
*... Üretmeden tüketiyor ve artan ithalat rakamları yok sayılarak sadece artan ihracat dikkate alınıyorsa,O ülke ekonomisi dünya üzerinde eşi benzer olmayan bir “anomali”dir.(turkiye)
*“faiz ödeyerek onlara da biz bakıyoruz” kavramına değinmek
*Nasıl mı?...bugün Yozgat ilimizdeki "ücretli" Hasan bey, Yunanistan'da yerleşik "emekli" Yorgo'ya bakıyor, Almanya'da oturan emekli Hans'a gelir aktarıyor. Fransa’daki çalışmadan yaşayan Türk hazine bonosu sahibi Paul’e “ben yiyemedim, sen ye” diyor...(Vay be gozlerim yasardi)
*1999-2007 Şubat arasında bu ülkeye giren sıcak para "içeride çalışıp, didinen halkımın" sırtından, cebinden "milyar dolarlar" kazandı.
bastaki cumlesiyle bitirmek istiyorum...
*... Üretmeden tüketiyor ve artan ithalat rakamları yok sayılarak sadece artan ihracat dikkate alınıyorsa,O ülke ekonomisi dünya üzerinde eşi benzer olmayan bir “anomali”dir.

ya bisey demiycem ama dayanamiyrm, bu adamlar yol gosterici pozisyonda...ya tamam biz de pek bise bilmiyoruz, ogrenme surecindeyiz ama sen benim yasimin 2 katına gelmissin be adam bilimsel gerceklige biraz yaklassana, roman yazar gibi yorum olmazki...sen ulkende 2 senede bir secim yap, zaten o 2 senelerde de koalisyon olsun, siyaset ekonominin tam ortasına otursun, verimliligin yerlerde surunsun, halkın siyasetcinin sunu da alicam bunu da yapacam laflarina kansin, sonucta adamın tasarrufunu iste... sonrada oderken sana ben bakıyorum de...tursu perhiz mi bi soz vardi:) yeri gelmisken diyelim onu ee minareyi calan kılıfını hazırlar:))

Adsız dedi ki...

Sayın Ekonomix. Uğur Civelek ile henüz tanışmamışsınız herhalde. O da Radikal'de yazıyor. Bu süper(!) yazarın yazılarını okuyunca, Radikal hakkındaki düşünceniz biraz değişecektir sanırım.

Adsız dedi ki...

Mahfi Eğilmez'i severim. Hititler konusundaki araştırmaları takdire şayandır mesela ( alakasız oldu ama) Anita'nın Laneti kitabını bir okuyun derim!

Sevgiler,
Özge