Merkez Bankasi Nasil Kar Eder, Ne Demektir

En luzumsuz haberlerin basinda Merkez Bankasi bu sene su kadar zarar etti, bu kadar kar etti haberleri gelir. Sanki Merkez Bankasinin amaci kar etmekmis gibi. Hurriyet bugun soyle diyor:

"Bilançosu, 2003 yılından bu yana zarar yazan Merkez Bankası, 2006 yılında 3.1 milyar YTL kár etti. Yarınki genel kurulda, bilançosu hissedarların oyuna sunulacak olan Merkez Bankası, geçen yıl gerçekleştirdiği döviz işlemlerinden dolayı kar etti. Merkez Bankası, 2003’de 1.5 milyar YTL, 2004’de 509 milyon YTL, 2005’de ise 131.4 milyar YTL zarar etmişti."

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı  Demokrasi Nedir    Yatırım Fonları

2005 yilinda on yüz bin milyon YTL zarar eden Merkez Bankasi, bu zararini telafi edebilmek icin tam 42 yil boyunca 2006 yilinda elde ettigi 3.1 milyar YTL'lik kar kadar kari her yil elde etmek zorundadir. Benim de kafama kucukken ors dusmus, o yuzden bazi seyleri anlamakta gucluk cekiyorum. Simdi Merkez Bankasi bu kadar parayi acaba borsada mi batirmis, nasil kaybetmis tam anlamadim. Ikincisi, nereden bulmus bu kadar parayi? Kendisi basmistir desem makinelerin hizi bu kadar parayi bir sene icerisinde basmaya yeter mi? Belki de 2005 yilina hazirlikli girip paralari basmaya 2004 yilinda baslamislardir.

Olanla olene care olmazmis ama ben gelecek yillarda bu tip problemler icin kolay bir cozum onerecegim. Merkez Bankasi bu tip durumlar icin "ozel" 1 MILYAR YTL'lik banknot tasarlasin, cok buyuk miktarlarda zarar ettigi zaman hemen makinelerden basip kim "kar" ettiyse onlara versin. Cok buyuk tasarruf olur, saymasi ayri bir dert, o kadar kagidi bulmasi ayri bir dert, saklamasi ayri bir dert, tasimasi ayri bir dert. Ayrica kuresel isinmanin buram buram bizleri kavurdugu bu gunlerde yagmur miknatisi olan binlerce agaci da boylece kurtarmis oluruz.

1 Yorum Var.:

ekoturka dedi ki...

Sevgili Ekonomix,

Merkez'den nakit para talep eden olsaydı doğru. Ama EFT (wire transfer) diye bişi var. Kar ve zarar konusundaki cahilliklere nazire olsun diye yazılsa, da para dediğimiz şey "printed money" değil sadece.
Sevgiler,