Giyim fiyatları

Sık sık link verdiğimiz kardeş/rakip blogda Orhan Karaca kendini "Konjonktür Analizi"ne adamış durumda. Enflasyon rakamlarını da bu açıdan analiz etmiş. Orada giyim fiyatları ile ilgili ilginç bir gelişmeden bahsediliyor. Giyim fiyatları geçen yıl Şubat ayında % 8.22 düşerken bu sene % 6.47 oranında düşmüş. Orhan, "Küresel ısınma nedeniyle kışlık ürünlerin ellerinde kaldığını iddia eden giyimcilerin bu yıl sezon indirimlerini geçen yıla göre daha düşük tutmaları bana ilginç geldi" diyor.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı  Demokrasi Nedir    Yatırım Fonları

Orhan'ın yazısına tamamlayıcı not olarak biz cevap verelim. Giyimdeki düşüşün geçen seneye göre daha az olması ilk anda benim de dikkatimi çekmişti. Ama cevabı Ocak ayında buldum. Hatırlarsanız bu sezon indirimler erken başladı şeklinde haberler çıkmıştı. Nitekim, Şubat'ta Orhan'ın bahsettiği gelişmenin tam tersi Ocak ayında olmuştu. 2006'nın Ocak ayında giyim grubunda fiyatlar %6.2 düşerken, 2007 Ocak'ta %8.4 düşüş. Yılın ilk iki ayını toplarsak, 2007'de düşüş azıcık daha fazla. (2006:% 14.0, 2007:%14.4 düşüş) Ama bu fark o kadar da etkili değil.

(As a macro person) Uzun dönem gelişmesine bakarsak, 2006 Şubat'ında eksi yüzde 2.8 olan giyim grubu yıllık enflasyonu 2007 Şubat'ında yüzde 1.4 olmuş (Fark 4.2 yüzde-puan). Bu artış ise Şubat ayından değil, 2006'da Nisan-Mayıs ve Eylül-Kasım dönemlerinde bir önceki yıla göre daha yüksek olan fiyat artışlarından kaynaklanmış. Yani "ihracat yapıyoruz biz" diyerek milli ve hamasi nutuk atan sektör temsilcileri kurlar artmasına rağmen dışarıda pek de rekabet edemeyince iç piyasada zamları geçirmekte hiç tereddüt etmemişler. Ne diyelim az bile yapmışlar. Biraz acımasız mı yorum yaptım ne?

4 Yorum Var.:

mr. brooks dedi ki...

gecen yil bu zamanlar kdv indirimi gibi birseyler olmustu tekstilcilere. bunun fiyatlara yansitilmasi da 4.2lik farkin bir sebebi olabilir.

tersaci dedi ki...

Ben KDV indirimini unutmuşum. İyi ki hatırlattınız. O zaman durum daha vahim. KDV indirimi Mart ayında olmuş (% 18'den % 8'e). Bu indirim fiyatlara yansıtılmadığı gibi geçen sene Şubat ayında negatif olan giyim-ayakkabı grubundaki enflasyon KDV indirimden sonra yükselmiş. Bu, önceden enflasyonu aşağıya çeken giyim grubunun artık bu işlevi yerine getirmemesi demek.
Fiyatları düşürmek için KDV'yi arttırsak mi acaba?

Adsız dedi ki...

“Yani "ihracat yapıyoruz biz" diyerek milli ve hamasi nutuk atan sektör temsilcileri kurlar artmasına rağmen dışarıda pek de rekabet edemeyince iç piyasada zamları geçirmekte hiç tereddüt etmemişler.” diyorsunuz. Benim bildiğim kadarıyla kapitalizmde isteyen istediği zammı yapar. Herhalde giyim sektörünü monopolistik bir sektör olarak da tanımlayamayız. Yani yapılan zamlar serbest piyasa koşulları altında yapılıyor. Ha, sonuçta tüketici bu zamlar sonunda malı tüketir veya tüketmez. Bu da zammı yapanı ilgilendirir. İsterseniz Giyim Sanayicileri Derneği’ne şikayet edelim de zam yapmasınlar. Ev sahiplerine de söyleyelim kiraları artırmasınlar. Böylece, enflasyonu “kontrol” altına almış oluruz.

tersaci dedi ki...

Kapitalizmde isteyen istedigi zammı yapmaz. Sadece rekabetin olmadığı piyasalarda isteyen istediği zammı yapar. Rekabetin olmadığı piyasalarda fiyatlar üreticiler tarafından belirlenir. Rekabet varsa üreticiler fiyatı değil miktarı belirler. Benim dikkat çekmeye çalıştığım durum milli hamasi nutuklar atarak "biz vatanin iyiliği için ihracat yapıyoruz" yalanına dikkat çekmekti. Enflasyon konusunda daha önce yazdığım yazılara göz atarsanız enflasyonun milli gelirden hakısz pay kapma savaşı olduğunu sık sık dile getirdiğimi görürsünüz. Tekstilcilerin yaptığı da farklı bir durum değil. Buna dikkat çekmek istedim. Fiyatların piyasa sistemi dışında kontrol edilmesini nereden çıkardınız anlamadım.