Emlak fiyatları ve kiralar neden artacak

Shelteroffshore adlı bir sitede "Am I Mad to Retire to Turkey" başlıklı bir yazı gözüme çarptı. Site hakkında çok fazla bir bilgim yok, ilk defa rastladım. Yazının tamamını okumayacaklar için kısa bir alıntı:

"The fact that the wider world is beginning to see the attraction of Turkey means that property prices are starting to lift nicely – therefore if you do retire to Turkey today and decide in ten or fifteen years time that you’d like to move on or even move back to your country of domicile, chances are you’ll be able to resell for a handsome profit and ensure you can live comfortably in your next location too."

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Türkiye'de emlak fiyatlarının neden artmaya devam edeceğini merak edenler yazının tamamını okusunlar. Ortada bir emlak balonu falan yok. Emlak fiyatları artmaya devam edecek. Tabii kiralar da.

Son bir not: benzin, elektrik vs.nin dünyada en pahalı olarak Türkiye'de olduğu iddialarını dile getirenler "petrol, electric and water are cheaper in Turkey than in the UK for example " cumlesine eminim itiraz edeceklerdir.

17 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Elektrik, su vs. bilmiyorum da benzin Türkiye'de Ingiltere'den daha pahali, evet. Dolayisiyla "petrol" derken benzini mi kastediyor merak ettim.

Cüneyt

Adsız dedi ki...

Cuneyt Bey tam tersini demiş amcam! Elektrik su petrol Türkiye'de İngiltere'den daha ucuzmuş!

Yazının tamamını okudum! E zaten Alman ve İngilizler uzun süredir güneyde ev almaktalar, bunu bizim komplo teoriceleri yine Türkiye toprağı elden gidiyor şeklinde bize bayağı bi sundular!

Neyse konumuza dönelim;

Benim bildiğim kadarı ile ortak özellikleri birbire yakın veya aynı en az iki şeyi karşılaştırabilirsin! Yani Türkiye İngiltere karşılaştırması pek gitmemiş! Ama İngiltere'de kazandığını Türkiye'de harcamak doğru bi iş! Hatta refah düzeyini bile arttırabilirsin! Ya da tam da bu sebepten adamlar burda!

Ben de Istanbul'da kazandığımı doğduğum yer olan Karadeniz'in şirin!! sahil kasabasında harcasam tam aynı şey olmasa da ona benzer bi şey olabilir!! Sonuçta bizim emekli maaşlarımız ile elin İngilizinin emekli maaşı aynı değil!

Bu durumda güneydeki emlak fiyatlarını emekli İngilizler arttırıyor diyebiliriz:)) dicem ama İstanbul'dakileri kim arttırıyor, biz!! Gerçi serbest piyasa ekonomisini savunan biri olaraktan konuya negatif yaklaşamıcam! Ne de olsa rantçıyız:)) Ama sosyal hukuk devletini de savunuyoruz! Biri bulursa bana da haber versin!

Özge

tersaci dedi ki...

Petrol derken, benzin kastediliyor. Arabaya koyduğumuz benzine UK'de petrol US'te gas diyorlar.

adatopoulos dedi ki...

Argumentum ad hominem yapmak istemiyorum fakat link verdiğiniz bu sitede bodrum, antalya vs. çevresinde evler satıldığını farkettim. Sırf bu nedenden dolayı, yazıda geçen argümanlar yanlış olabilir, zira bu yazıyı yazan kişi kendi kişisel çıkarlarını düşünmektedir. Bu yargımı güçlendiren bir başka şey de yazarın üslubu. Bence bu yazı ucuz bir emlak reklamından başka bir şey değil.

"Memleket elden gidiyor!", "bilmemnerede bir ingiliz mahallesi varmış, neredeyse pasaportsuz almıyolarmış" tarzı ucuz milliyetçilikler elbette yapılmaktadır. Ama halk, müthiş sezgisiyle bunlara kulak vermez. Memleket elden gidiyormuş... Sanki tarihte emlak satın ala ala içerden sinsice çökertilen bir ülke var da...

Bu arada yukardaki konuyla bağlantılı olarak, "kanla alınan toprak, ancak kanla geri verilir" argümanı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Adsız dedi ki...

sitedeki reklamlar google reklami. yani google'in orayi ziyaret edenler icin uygun oldugunu dusundugu reklamlar. sitenin bu tip islerle alakali oldugunu sanmiyorum. ama yazar objektif sayilmaz bence de... (emlak konusu haricindeki konular icin soyluyorum)
kanla alinip verilen sey toprak uzerindeki egemenlik hakki olsa gerek.
selamlar...
cuneydyasin

Adsız dedi ki...

yeni farkettim ki "property abroad"la alakali durumlar var, dediginiz gibi birseyler pazarliyorlar heralde...
cuneydyasin

adatopoulos dedi ki...

Ben kanla alınıp verilmek derken, egemenlik hakkını kastetmemiştim. Blog'umda konuyla ilgili uzun bir yazı yazdım isterseniz oraya bakınız...

Adsız dedi ki...

Selam,

Özge Hanim, Baris Bey,

Evet, petrol benzin demek, cok sükür o kadar Ingilizcem var. Sadece Baris Bey o kadar emin söylemis ki benzin, elektrik vs.nin dünyada en pahalı olarak Türkiye'de olduğu iddialarını dile getirenler "petrol, electric and water are cheaper in Turkey than in the UK for example " cumlesine eminim itiraz edeceklerdir. diye, ben de itiraz etsem mi etmesem mi, yoksa ben mi yanlis biliyorum diye düsündüm bir an, cok emin olsam da. Sonra tekrar baktim, hakikaten de benzin bizde Ingiltere'den daha pahali, normaliyle, süperiyle. Dizel de daha pahali bu arada. Hep söylenir, biz de yeri geldiginde sürekli söylüyoruz, dünyanin en pahali benzini bizde, geyik degil bu yani.

O yüzden merak ettim, bir yanlislik mi var acaba, adam niye benzin Ingiltere'den daha ucuz diyor diye. Belki kacak macak aliyorsa gittigi yerlerde :)

Selamlar,
Cüneyt

Adsız dedi ki...

Cüneyt Bey tekrar merhaba,

Cümle kuruluşundan ben tersini yazdınız diye düşünmüştüm ama daha sonra itiraz babında yazmış olabileceğinizi de düşündüm! ( düşünüyorum öyleyse varım bu arada:))

Yani tün açılardan düşünmeye devam ediyorum.

İyi akşamlar,
Özge

miglate dedi ki...

Bu yazıyı okuyunca çok şaşırdım fakat daha bugün Kanadalı hocalarımın bir tanesi Türkiye'nin neden emlak yatırımları açısından inanılmaz fırsatlar yarattığını anlatıyordu. Kendisi aynı zamanda Kanada'lı bir yatırım şirketinde çalışıyor.

Bu yüzden yazıdan aldığınız alıntı son derece önemli ve bu da adamın tam da kastettiği şeydi. Bu yazıda geçmedi fakat hükümetin geçtiğimiz dönemde aldığı yabancıların türkiye'den ev ve arsa almalarını kolaylaştıran yasası bu tür yatırımcılar için inanılmaz bir fırsat oluşturuyor. Özellikle bugün İspanya'nın buradan kazandığı paraları düşünürsek meselenin ciddi bir boyutta olduğu anlaşılır. Kaldı ki şimdilerde İspanya'daki emlak fiyatları inanılmaz pahalı düzeylerde ki orada fırsatı kaçıranlar büyük bir olasılıkla öğrendikleri anda Türkiye'ye akın edeceklerdir.

tersaci dedi ki...

Cuneyt bey,

Oncelikle petrol/gas konusundaki açıklamam bilgilendirme amaçlı idi. Ukalalık niyetim yoktu. O şekilde anlaşıldıysa özür.

Benzinin ucuzluğu/pahalılığı konusuna gelince... İtiraf etmem gerekirse yazının o kısmını çarpıcı bulduğum ve ilgi çekeceğini düşündüğüm için not olarak ekledim. Ben bir karşılaştırma yapmadığım için bu konuda herhangi bir yargılamada bulunmadım. Bu konuda pozisyonumu iki maddede özetleyebilirim.

1. Öncelikle "en pahalı benzin Türkiye'de" tarzı yakınmalara dayanan yaklaşımı (en pahalı benzin Türkiye'de olsa bile) ucuz, populist ve analitik açıdan güdük buluyorum. Herhangi bir karşılaştırma yapmadan önce Türkiye'deki benzin istasyonlarının temel işlevinin vergi toplamak olduğunu akılda tutmak gerekiyor.

2. Şahsen ülkeler arasında spot kur üzerinden yapılan fiyat karşılaştırmalarının anlamlı olmadığını düşünüyorum. Bu görüşüm Big Mac index ya da PPP bazlı karşılaştırmalar için bile geçerli. (Ayrı bir yazı konusu olmayı hakediyor) Kaldı ki yazıda söz konusu insanlar maaşlarını emekli oldukları ülkeden alıp harcamalarını Türkiye'de yapacaklar. Dolayısı ile spot kur üzerinden karşılaştırma yapmak çok soyut kalacaktır. Eğer illaki bir karşılaştırma yapılacaksa, şu varsayım bana daha uygun: Bir malın/hizmetin fiyatı o mala/hizmete olan talebi azaltıyorsa, o mal/hizmet pahalıdır, tersi ise ucuzdur. Bu açıdan bence Türkiye'de benzin ucuzdur. İngiltere'yi bilmiyorum.

Adsız dedi ki...

Ayni siteden dan alinti yapayim:

The only things that really cost more than in the UK are telephones, especially mobile phones and related call costs, petrol and the internet. Getting an internet connection is expensive enough but then the monthly rates are extortionate compared to what you might pay back home for example and petrol as well as the costs associated with owning a car in Turkey are quite high which is why many people with holiday homes in Turkey just rely on public transport.

mr. brooks dedi ki...

Baris Bey soyle demissiniz:
"Bir malın/hizmetin fiyatı o mala/hizmete olan talebi azaltıyorsa, o mal/hizmet pahalıdır, tersi ise ucuzdur."

fiyat-miktar zaten dengeye oturmussa bunu tespit etmek pek mumkun olmaz sanirim. fiyat miktar esnekliginin 1 oldugu durumdan mi bahsediyorsunuz?

Adsız dedi ki...

Baris Bey,

Ben de ukalalik olarak almadim zâten, rica ederim.

„En pahali benzin Türkiye’de“ benim icin bir yakinma degil (sonucta Türkiye’de araba cok nadir kullaniyorum) sadece bir saptama. Türkiye’deki benzin istasyonlarinin temel islevi vergi toplamak olabilir, evet, lâkin deposunu dolduran son kullanici icin en pahali benzinin gercekten Türkiye’de oldugu gercegini degistirmiyor bu durum.

Spot kur üzerinden karsilastirma konusunda hakli olabilirsiniz, fakat size söyleyebilecegim, benzin dünden beri pahali degil Türkiye’de, yani samimi görüsüm önümüzdeki sene de benzin Türkiye’de dünya ortalamasinin üstünde bir fiyatta olacak spot olarak.

Bir malin/hizmetin fiyati talebi azaltiyorsa mal/hizmet pahalidir görüsünüz kayda deger gercekten. Fakat burada da Cüneyt Yasin Bey’in yaptigi saptamayi ben de yapayim. Basit bir hesap (yaniliyorsam düzeltin lütfen):

Türkiye’de süper benzin 1970’de 1,9 lira (21 US cent), otomobil sayisi 138 bin.
Türkiye’de süper benzin su anda 2 milyon 890 bin lira. (2.89 YTL = 2 USD), otomobil sayisi 6 milyon.

Dolar cinsinden benzinin fiyatinda son 37 yilda %850 artis olmus, araba sayisindaki artis %4248.

Hesapta yanlis yapmis olabilirim, zâten muhtemelen eksik yanlari var, fakat temelde benim düsüncem Türkiye’de benzin fiyatinin talep esnekliginin sizin dediginiz fiyat/pahalilik iliskisini desteklemedigi yönünde.

Sizce insanlar benzini pahali buluyorlarsa Türkiye’de ne yapsinlar? Ikâme edebilecekleri bir toplu tasim sistemi var mi? Avrupa yakasinda calisan Anadolu yakasinda oturmasin demek kolay tabii. Fakat gercek su ki Türkiye’de ulasim sahasinda pahali benzinin alternatifi yok.

Selamlar,
Cüneyt

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar bu yazıya çok takılmayın. Sonuçta kesinlikle bir reklam yazısı. Ha bu arada, belli ki, Barış bey güneyde arazi işine sıcak bakıyor. Eh, hayırlı olsun.

İster alttan, ister üstten hesaplayın, Türkiye'de hele alım gücüne göre benzin fiyatları da, telefon ücretleri de çok çok yüksek. Evet, bunun başlıca sebebi de adam gibi beyanname yoluyla vergi toplayamayan devletin bu yola sapmak zorunda kalmış olması.

Benim yazıda en sevdiğim cümle ise şu oldu: "if you always favour markets and smaller vendors of everything from your daily bread to your Sunday "joint" you will save so much money over supermarket prices. - Valla en azından Istanbul'daki süpermarketlerde henüz joint'e rastlamadım ama bu akşam Migros'ta bir soracam. -içeri atmazlar di mi?

tersaci dedi ki...

Son yorumu yazan arkadaş belli ki "Sunday joint"in anlamını bilmiyor (cehalet) ya da biliyor ama bilmeyenleri gafil avlamak istiyor (kötü niyet). Son seçenek ise espri yapma olasılığı. Bu özellikleri ile Türk medyasında çok çabuk yükselebilir.
Sadece güney'de değil, İstanbul'da da arazi işine sıcak bakıyorum.
Tekrar söylüyorum. Türkiye'de emlak fiyatları çok ucuz. Ve yükselmeye devam edecek. Aynı zamanda Türkiye'de benzin, elektrik fiyatları da ucuz. Ancak ucuz olması gereken (bazı ülkelerde free) "public good"ların fiyatları yüksek. Neden acaba?

Ruseau dedi ki...

Petrol türkiyede sudan ucuz iki katı yapsınlar,elin almanı,ingilizi türkiyeye gelip ne yapacak memleket sanki cennet millet geçinemiyor,elinde üç,beş kuruşu var.onuda kredi kartlarına yatırıyor.yani maddi kırızdeler bu insanlar geçim derdinde ev almak nerede mortgage diyorlar,çok yakında onu da göreceğiz oda boyunun ölçüsünü alacak emlakçı ,mütahitler,belediye,ev sahipleri 10,15,20 dairesi olanlar mezarda yatacak yerleri yok nasıl mal sahibi olunuyor,ben bilmiyorum maddi sorunu olan bir memlektte hiç bir şey yolunda gitmiyor demektir, almanlarda,ingilizde bunu biliyor