Enflasyona Endeksli Tahvil

Bir okuyucumuzun yonelttigi soruya diger okuyucularimizdan cevap bekliyoruz. Fixed Income dersinin sinavinda sorulacak sorulardan bir tanesi, guzel bir soru:

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

"Size bir sorum olacaktı, sizin yazılarınızda belirttiğiniz gibi enflasyona endeksli olarak çıkarılan beş yıllık tahvil üzerinde oluşan faiz oranıyla benzer vade yapısına sahip bir başka tahvilin faizi karşılaştırılarak beklenen enflasyonu elde edebiliyoruz. Ancak,benzer vade yapısına sahip bir başka kağıt olamadığı zaman beklenen enflasyonu nasıl bulabiliriz? Yani elmimizde 5 yıllık enflasyon beklentisini de içeren bir tahvil var ve bir de o gün piyasada oluşan nominal faiz. Örneğin bu kağıt beş yıl değil de 1 yıllık olsaydı, onun faizi ile o gün piyasada oluşan nominal faiz kullanılarak enflasyon beklentisini kolayca bulabilecektik. Ama iş 5 yıllık bir kağıda gelince (üstelik bir de kupon ödmeli) hesap biraz karıştı. Bu teorik olarak mümkün olması gerekir diye düşünüyorum ama hesaplamayı nasıl yapacağımı bilemedim yardım ederseniz sevinirim."

10 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

SN. EKONOMİX

CİN HÜKÜMETİ DÖVİZ ALIMLARINI DURDURACAĞINI SÖYLÜYOR BU PİYASALARA ETKİSİ NE OLUR ACIKLARMISINIZ. BU ACIKLAMADAN SONRA İSE USD/YEN PARİTESİ SERT SATIŞ YEDİ SEBEBLERİNİ BİZE AYRINTILI ANLATIRSANIZ SEVİNİRİZ

Adsız dedi ki...

Aynı sorunla Hazine'nin enflasyona endeksli tahvili çıkardığı geçen ay dergiye (Ekonomist Dergisi) konu ile ilgili yazı yazmak istediğimde ben de karşılaşmıştım. Sonunda internette gördüğüm bir örnekten yararlanarak sorunu şöyle çözdüm. O örnekte benzer vadede normal bir tahvil olmadığı için 6 ay öncesine ve 6 ay sonrasına ilişkin iki tahvilin faizleri ele alınarak enterpolasyon yapılıyordu. Ben de bizim ikinci el piyasada işlem gören 3 ve 4 yıllık vadeli normal tahvillerin faizlerinden yararlanarak ekstrapolasyon yaptım. Okuyucunuza da aynı yöntemi uygulamasını öneririm. Tabii siz daha bilimsel başka bir yol biliyorsanız onu bilemem.

Adsız dedi ki...

Orhan bey 3 ve 4 yil vadeli kagitlardan sonra 5inci yil icin mi interpolation yaptiniz. Teknik bilgim acisindan sormak isitiyorum: interpolation iki gozlemin arasini doldurmak icin kullanilmiyor mu? 5inci yilin faizini aslinda siz forecast etmis olmuyor musunuz? Tesekkurler.

Niyazi

Adsız dedi ki...

Niyazi Bey,

Yazımı iyi okuyun. Ben enterpolasyon değil, ekstrapolasyon yaptım diyorum. Enterpolasyon dediğiniz gibi iki gözlemin arasını doldurmak için, ekstrapolasyon ise dışa düşen bir gözlemi bulmak için yapılır. Sanırım buna forecast da denebilir tabii.

Unknown dedi ki...

bu enflasyon endekslemesi biraz tehlikeli degilmi.
yani tamam enflasyon duserse sabit faizli dibs'lere gore maliyet avantajı var.
ama su beklenen kriz/calkanti durumunda artacak doviz fiyatı enflasyona, o da bu kagidin faizine yansiyacak.
riski dagitmak acisindan faydali olabilir ama miktarini fazla buyutmemekte fayda var derim.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin Beyhan,

Ne soylediklerine degil, ne yaptiklarina bakalim derim. Cin bundan neredeyse iki sene once parasini degerlendirecegini soyledi, sonunda da paralarini %2.1 degerlendirdiler. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Piyasalardaki her asagi yukari hareketin pesinden kosmamak, kafa yormamak gerek diye dusunuyorum. Ozellikle doviz kurlarindaki hareketler icin bu soyledigim daha gecerlidir.

Sayin Alp,

Enflasyona endeksli tahvillerin ihraci hukumetin enflasyonun dusecegini dusundugunu gosteriyor. Ayrica enflasyon riskini kendi uzerine aldigindan daha dusuk bir faiz odemesi de baska bir avantaji bu tahvillerin.

Unknown dedi ki...

economix'in hizli cevabina tesekkuler.

fazla zamanini almadan bir sey daha sorayim.

enflasyonun dusecegine inanan hukumet doviz kurunun artmayacigini (implicitly)varsaymak zorundadir.

o halde dogrudan usd/euro/yen cinsi tahvil cikartmak daha az maliyetli olmazmi. Nede olsa enflasyona endeksli kagittada kur riski var.

Blog Sahibi dedi ki...

Enflasyonla doviz kuru arasinda birebir iliski yok, korrelasyonlari var ama farkli riskler.

Ikincisi, borclarin yerel para cinsinden olmasi krizlere karsi daha dayaniklilik saglar. Dovizin ulkenizden kactigi kriz zamanlarinda doviz cinsinden borc odemeniz var ise sikinti yasarsiniz.

Adsız dedi ki...

Ekonomix bey bu işin doğrusunu ne zaman açıklayacaksınız. Orhan beyin yaptığı doğru mu yoksa bunun başka bir yöntemi mi var.

Tolga

Adsız dedi ki...

Amacinizin ne olduguna gore degisir. Faizlerden turetilmis turev enstrumanlarinin alim-satimi isine girecekseniz cok daha detayli bir karsilastirma yapmaniz gerekir, ama zaten boyle bir durumda ulke piyasalari da derin olur.

Kisa sureli tahmin yaparak reel faizi hesaplamak cok yanlis degil, ozellikle sadece 1 senelik tahmin yapiyorsaniz. Okuyucumuzunda yaklasik bir sekilde reel faizi olcmek niyetinde oldugunu dusundugumden Orhan Bey'in yontemini kullanabilir.

Not: Universitede ekonomi ve finans okuyan genclerimizden, ozellikle aralarinda finans masteri yapanlardan hala bu konuda detayli bir cevap bekliyorum.

Ekonomix