Serbest Meslek Sahipleri Ne Kadar Vergi Veriyor?

Serbest meslek sahipleri ne kadar vergi veriyor? Huseyin Yildiz vergi gelirlerinin ozetini yapmis:

"Alt detayına baktığımızda; bazı sektörlerdeki aylık ortalama gelir vergisi yükleri şöyle: Lokantacı 63, mobilyacı 68, bakkal 69, fırıncı 109, kuyumcu 132 YTL gelir vergisi ödemiş. Buna karşın 2006 yılında bir asgari ücretli 68.5 YTL, bir işçi ya da memur ise aylık ortalama 175 YTL vergi ödemiş görünüyor. "

Neredeyse her hafta asgari ucret soyle dusuk boyle dusuk diye yakinan bir sendika ile karsilasiyoruz. Nedense kimse lokantacilarin, mobilyacilarin, bakkallarin, firincilarin ve en onemlisi kuyumcularin karsi karsiya oldugu "zor durumu" gozler onune sermiyor. Ne yiyor ne iciyor bu kisiler diye sormuyor. Bence issizlik sigorta fonundaki paralarin bir kismini da ozellikle asgari ucretli kadar bile vergi veremeyen zor durumdaki lokantaci ve mobilyacilara destek olarak verelim, ucretsiz olarak SSK'ya uye yapalim ve hepsine yesil kart dagitalim.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar    Sosyalizm Nedir

Simdi aksini soylesem, bu adamlarin uzerine gidin veya yasal olarak bir asgari isletme vergisi getirin desem yine beni elestireceksiniz. Ben en iyisi herkes gibi populizme kacayim, nasilsa secimler de yaklasiyor. Neredeyse unutuyordum, halkin bankasi Halkbank'i ozellestirmeyin, Halkbank'tan zor durumdaki esnaflarimiza negatif reel faizle kredi verelim, sonra odemelerini yapmayanlari "Anadolu Harekati" veya "Buyuk Istihdam Hamlesi" falan gibi istihdami arttiracak girisimlerle affedelim. Halkbankin kurulus amaci bu degil miydi zaten? 2001 krizi bizi akillandirmadi, belki yenisi akillandirir.

0 Yorum Var.: