SINAV Sorulari (Cozumleri Sonra)

Butun donem boyunca yan gelip yattiniz, simdi sinav zamani. Cikarin kagitlari kalemleri.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

1. Baby boomers ne demektir? Sosyal Guvenlik Sistemi icin ne tur tehlikeler arz etmektedir?

2. Deflasyon nedir, hangi sartlar altinda issizlige sebep olur?

3. Ekonomik buyume ile reel ucretler arasinda bir iliski var midir?

4. Petrol fiyatlari ne tur bir piyasada belirleniyor? 31 Aralik 2007 tarihinde 1 varil petrolun fiyati ne olacak? Aciklayiniz.

Her soru 25 puandir. Istediginiz sorudan baslayabilirsiniz. Eger bazi cevaplari iskembeden sallayacaksiniz bol sanslar, yoksa sansla fazla bir alakaniz olmaz zaten.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

1-Biraz araştırmadan sonra 'Baby boomers 'ne olduğunu öğrendim.Sanırm A.B.D. de 1946-1960 kadar olan dönemde doğan yoğun nufusa baby boomers deniyor sanırım.Sosyal güvenlik açısından bu dönemde doğanlar gene aynı dönemlerde emekli oluyor.Böylece emekli sayısında hızlı bir artış oluyor.Bu türkiyede 1991 yılların S.Demirelin emekli yaşında yaptığı oynamayla yapay bir 'baby boomers' sendromu yaşıyoruz. Baby boomers etkisini yaşamamak için bence iki seçenek var i-Başka bir baby boomers ii- Sistemde kalanları yani mevcut çalışanları daha fazla çalıştırıp o emeklilere baktırmak.

2-Deflasyon fiyatlardaki azalma demek.Enflasyonun kaynağı nasıl talep veya maliyet şeklinde ise deflasyonunda sebebi talepdeki daralma veya maliyetlerdeki düşmeden kaynaklanır.Talepdeki daralmadan deflasyon oluşursa bu bence işsizliğe sebep olur ama maliyet düşünden fiyatlar aşağıya gidiyorsa işsizliğe sebe olacağını düşünmüyorum.Çünkü bunu şöyle bir örnekle açıklaya bilirim Türk Lirasının değerli olduğu dönemlerde otomobil fiyatları sabit kaldığı veya düştüğü için öne alınan talepler ve gelir seviyesi düşük olan gruplar otomobil almakta .Buda fiyatlarda düşüş olursa yeni talepler de ortaya çıkartır düşüncesindeyim.

3-Ekonomik büyüme ile reel ücretler arasında bir ilişki olduğunu düşünüyorum.Ekonomik büyümeden ortaya çıkan pastadan üretimin (aynı oranda olamasada ) tüm faktörlerine pay çıkacağını düşünüyorum.Bu savımı desteklemek için Büyüme ile ücretlerin reel değişimlerinin karşılaştırılması gerekir.(Ben bunu yapmadan salladım)

4-Petrol fiyatlar yanılmıyorsam bizim vadeli işlemler borsası gibi bir emtia borsasında işlem görüyor.Bu borsada gerçekte fiili olarak petrol alınıp satıldığını sanmıyorum.Sadece kontratlar alınıp satılıyor.örneğin 31 aralık 2007 cinsi ve miktarı belirlenmiş bir kontratın alınıp satılması ile ortaya çıkıyor.O tarihte fiyatın yükseleceğini düşünüyorsanız kontratı alıyorsunuz.Ama kontratın fiyatının tamamını ödemiyorsunuz belli bir kısmını teminat olarak yatırıyorsunuz.Tabiki terside aynı düşeceğini bekliyorsanız satış yapıyorsunuz bu bedelinin bir kısmını teminat olarak yatırıyorsunuz.Kontratın vadesi geldiğinde petrolün o günkü fiyatına göre teminatınızı alıyorsunuz.Tabiki bu arada teknik bir terim call margin olmuşsanız daha önce kontratınız kapatılır veya teminatınız artırılır bu aradıki farklar karınız veya zararınızdır.

Adsız dedi ki...

1- 2. Savaş sonrası gazilerin memleketlerine dönmelerinin mutluluğu ile kendilerine çocuk yapmaya vermeleri ve bunun sonucunda belirli bir dönem için nufüs artışında patlama. ö.faruk'un belirttiği gibi bu insanların aynı zamanda prim ödemeye başlayıp aynı zamanda emekli olacak olması sosyal güvenlik sistemi için ciddi dalgalanma denmek.
2. Deflasyon fiyat sevisyesinin gerilemesi demektir. Eğer nominal ücretler esnek değilse ve genel fiyat seviyesi gerilerken nominal ücretler kıpırdamıyorsa deflasyon işsizliğe sebep olur.
3. Büyüme ile reel üzretler arasında ilişki kurulabilir. Sermaye ve istihdam seviyesi aynı ise büyüme doğrudan üretkenlik artışından sağlanıyor olabilir. Bu durumda büyüme ve reel ücretler doğru orantılıdır.
4. 31 Aralık 2007'de petrol fiyatı 65-70$ arası olur. Petrol fiyatlarının seyri temelde iki faktöre bağlı. Bunlardan birincisi Çin'in talebi. İkincisi ise Orta Doğu'da istikrarsızlık. İki durumda da bir değişiklik olmasını beklemediğim için 2006 ortalamasında veya biraz üzerinde bir fiyat beklentisi çok yanlış olmaz herhalde.