Biyodizel ve OTV

Secime yonelik bir populist adim daha atmis AKP hukumeti. Yerli biyodizelde OTV sifira indirilmis. Bu litre basina 65 kurusluk vergiden vazgecmek anlamina geliyor. Etkilerine bir bakalim.

1. Vatandaslarimiz normal dizel yerine biyodizel kullanmaya baslayacaklar. Salak degiller ya, neyin fiyati ucuzsa ona yoneleceklerdir.

2. Turkiye'de uretilen, biyodizel uretiminde kullanilmaya yatkin tum tarim urunleri biyodizel uretiminde kullanilacaktir. Olusacak tarim urunu acigini disaridan ithalatla karsilayacagiz. Yani petrol ithal etmek yerine daha pahali olan tarim urunu ithal edecegiz ve neticede cari acigimiz artacaktir.

3. Biyodizel uretiminde kullanilmaya yatkin tarim urunlerinin fiyati artacaktir. Ayrica disarida uretilen tarim urunlerinin Turkiye'dekilere kiyasla daha az organik oldugunu goz onune alirsak tukettigimiz (yedigimiz) urunlerin kalitesi de dusecektir.

4. Petrol fiyatlarinda olusacak soklara karsi daha esnek olacagiz, mesela petrolun fiyati $100'in uzerine cikarsa aslinda bu isten karli bile cikabilecegiz, aksi taktirde zarar edecegiz.

5. Vergi gelirlerinde azalma meydana gelecegi icin, ya butce aciginin daha da artmasina goz yumacagiz ve odedigimiz faiz giderleri daha da artacak, ya da vergileri baska bir tarafta arttirarak toplama yoluna gidecegiz.

Bütçe Nedir    iktisat Nedir    Borsa Yorumları    Regülasyon Nedir    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri

Goreceginiz uzere "iyi niyetle" ekonomiden anlamayan cahil politikacilar tarafindan yapilmis ekonomik mudahaleler istenmeyen sonuclar doguruyor. Cogu zaman bu politikacilarin neden olacagi anormal sonuclari onceden gormek mumkun bile olmaz, hatta bizim de farketmedigimiz baska yan etkiler de daha sonra ortaya cikacaktir. Takip edecegiz.

0 Yorum Var.: