Kamu Net Borcu

Asaf Savas Akad'in yazilarini daha once burada cok gundeme getirdik. Yaptigi analizler bizimkilerle hemen hemen hic uyusmaz, karamsardir, ekonominin gidisatindan memnun degildir. Ama Yigit Bulut gibi cahil, Gungor Uras ve Yaman Toruner gibi art niyetli degildir. Bugunku yazisini okudugunuz zaman bunu acikca gorebilirsiniz.

Yazisinin konusu kamu net borcu ve rakamlari enflasyon ayarlamasi, buyume ayarlamasi, doviz kuru ayarlamasi gibi yapilmasi gereken ne ayarlama varsa yaptiktan sonra yorumluyor. Anlayacaginiz gercekleri carpitmiyor. Sonucta cevap aradigi soru cok kolay bir soru: kamu net borcu artmis midir, azalmis midir? Bu soruya cevap verebilmek icin dahi olmaya gerek yok, yillar itibariyle reel rakamlara ve oranlara bakarsaniz kamu net borcunun son 18 ay icerisinde dustugunu ve bu dususun bu sene hizlanarak gerceklestigini gorebilirsiniz. Savas Akad'in verdigi cevap bu. Biz zaten bu konuda kafasinda soru isaretleri olusmus okuyucularimiza bu cevabi 3 hafta oncesinden vermistik.

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

Yine de bizim milletimizin kafasi "reel" rakamlara pek calismaz, nominal rakamlari daha iyi anlarlar. O yuzden biraz daha kemer sikalim ve butce fazlasi verelim, borcumuz nominal olarak da azalsin diyoruz. Ancak bu beklentimiz secimlerden dolayi onumuzdeki sene de gerceklesmeyecek ve olasi bir koalisyon hukumeti durumunda butce fazlasi ruyamiz baska bir bahara kalacaktir diye korkuyoruz.

1 Yorum Var.:

Orhan dedi ki...

öncelikle bir düzeltme, asaf savaş akat, "t" ile. ayrıca asaf hoca iyimser ekonomisttir, kötümser anı için söylediği fıkra bektaşiden, bir gün iki kişi ürettiği şarapların tatlarını karşılaştırıyorlarmış kimin ki daha iyi diye. bektaşiye soralım o daha iyi bilir demişler. bektaşiye hangi şarabın kime ait olduğunu söylemeden uzatmışlar, bir tadına bak hangisi daha iyi bize bir söyle hele. bektaşi birinci şarabı tatmış sonra ikinciyi içmeden ikincisi daha iyi demiş, adamlar şaşırmış yahu daha içmedin bile, bektaşi yanıtlamış, valla bu içtiğimden daha kötüsü olamaz.
son olarak okuduğum bir çalışma ise iktisatçıların hangi konular üzerine uzlaştıkları, pek fazla sıralayamamışlar, işte externalities ve trade barriers üzerine hem fikir olmuşlar. bu konu da pek üzerlerinde uzlaşamadıklarından biri ,ama bence bir ortak nokta da cari açık ve büyüme ilişkisi üstüste koyun bi bakın. kör gözüne diyor resmen, yine bir business cycle ın tepesindeyiz bence, bu açık elbet kapanır ve biz o sene yine küçülürüz. hadi bakalım, ellerinize sağlık...