Risk Tercihi

Turk insaninin riskli bir yasami tercih ettigini, sigortayi zorunlu olmadiktan sonra yaptirmadigini dusundugumuzu soylemistik. Bu konuda Aksam gazetesi bir arastirmanin sonuclarini yayinlamis. Arastirmanin iki tane carpici sonucu var. Birincisi, 21 yasinin uzerinde sigorta yaptirabilecek potansiyele sahip Turk halkinin sadece %35'i bir sigorta policesine sahip. Yani her 3 kisiden 2 tanesi herhangi bir sigorta yaptirmamis vaziyette. Arastirmada detaylari yazmiyor ama bana kalirsa sigorta yaptiranlarin buyuk kismi da 'arac kasko' yaptiriyordur diye dusunuyorum.

Arastirmanin ikinci sonucu ise su: su an sigortaya sahip kisilerin sadece %27'si gelecekte bu sigortalarini yenilemeyi dusunuyormus.

Arastirmanin bir baska sonucu ise Turk halkinin %75'i gelecekte sigorta yaptirmayi dusunmuyormus.

Bana sorarsaniz bu haber ortalama ekonomi haberlerinden daha icerikli bir haber. Bu haberi yapan gazetecinin sag veya sol, ya da hukumet yanlisi veya hukumet karsiti bir egilimi yok. Ancak haberin cok fazla derinligi de yok. Mesela ben bu kadar para harcayip bir arastirma yaptiriyorsam ogrenmek isteyecegim seylerin basinda sigortalarin dagilimi ve bu dagilima neden olan faktorlerin neler oldugu gelir. Mesela insanlar neden yasam sigortasi yaptirmak istemez? Yasam sigortasi yaptiranlar neden yaptirir? Neyse burasi Turkiye, tarafsiz bir haber okudugumuza sukredecegimize daha iyisini istiyoruz.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bunun bi sürü nedeni olabilir,,Ama atmak istersek iki tane güzel neden bulabilirz bence. Bi tanesi, hala Türkiyedeki insanların gelir seviyesinin öyle rahatça sigorta yaptıracak düzeyde olmamasıdır, diğeri ise kültürel dinsel vs,, gibi nedenler olabilir.

Eflatun

Adsız dedi ki...

Bendeniz nacizane sigorta yaptiranlardanim. Konut, Kasko, saglik, deprem, yasam ve de bireysel emeklilik sigortalarim var. Bu sene konut sigortamin yenilenme zamani gelince, sigorta sirketine talimat yolladim, bana yenilenmis policemi gonderdiler. Daha sonra birkac ay boyunca, kredi kartimdan kesmelerini soyledigim primleri kesmediklerini fark ettim. Biliyorum ki, ev yansa filan "odeme yapmamissiniz, biz de size odeme yapamayiz" diyecekler. 3-4 kez e-mail ile sigortacima uyari yolladim. Bana X bankasindan verilmis kredi kartimdan odemeleri cektiklerini soylediler. Su ise bakin ki, X bankasindan bir kredi kartim yok. Neyse, toplam 4 aylik bir debelenme neticesinde benden odemeleri almayi basardilar. Burasi Turkiye, sizden paranizi almalari icin dahi yeri geldiginde yalvarmak zorunda kaliyorsunuz. Sigortami yenileyecek miyim? Evet. Ayni sirketten mi? Hayir. Bakalim yeni sirketin ne gibi antikaliklari olacak?

Turkiye'de sigorta sirketleri magdur oldugunuzda size para odememek icin calisiyorlar. Kapsam disi o kadar cok sey var ki, insan hakikaten durup, dusununce, sigorta yaptirmanin mantigi nedir hatirlayamiyor bile.

T'Pol