Sigara ve Liberal Hareket

Sigaralar uzerine konulan sagliga zararlidir seklindeki yazilara istinaden Liberal Hareket sitesinde bir yazi yazilmis. Yazida sigaranin zararlari kadar yararlarindan da bahsedilmeli ve secim rasyonel insanlara birakilmali deniliyor. Yazarin dikkate almadigi bir nokta var, serbest piyasa mekanizmasi externality'ler (dissallik?) olmadigi ortamlarda en iyi sekilde calisir. Sigara icmek bagimsiz bir olay degil, sigara ictiginiz zaman sonuclarini sadece kendiniz degil diger insanlar da cekmek zorunda. Yazarin bilmedigi nokta su: az veya cok sigara icmek, ve birinci ve ikinci elden sigara icmek arasinda cok fazla bir fark yok. Hepsi sagliga zararli. Sigara icmiyorsaniz ama sigara icilen bir ortamda bulunmak zorunda kaliyorsaniz siz de sigaranin yan etkilerinden etkilenirsiniz. Kisisel tercihiniz sigara icmemek yonunde olsa bile baskalarinin aldiklari "rasyonel sigara icme karari" dolayli bir sekilde sizi de etkilemektedir.

Iflas Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Risk Nedir  Libor Nedir  Ikame Etkisi Nedir

Abartip bir ornek verecegim. Intihar bombacilari kisisel bir karar verip kendilerini olduruyorlar ama bunu yaparken yanlarinda olmeyi secmeyen kisileri de goturuyorlar. Sigara icenler bu kadar bilincli bir sekilde diger insanlara zarar vermeyi seciyorlar mi bilmiyorum ama uzun vadede sigara icenlerin davranislari sigara icmeyenleri de maalesef olume surukluyor.

Bu yuzden ben sigara icmeye sadece ozel tasarlanmis bolgelerde izin verilmesini ve diger tum alanlarda yasaklanmasini oneriyorum. Cok mu radikalim acaba?

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Merhaba Ekonomix,

Değindiğiniz konu çok önemli.Bu tip konular hakkında da epey literatür var.Fakat bence bu, konunun diğer boyutu.Kanımca, şahsa ait özel mülklerde sigara içilmesine, içilmemesine, içici birisinin sosyal içicilere olan etkilerine devlet hiçbir müdahalede bulunamaz.Düşünsenize ben bir kafe kurmuşum, kapıya da yazmışım : "Burada Sigara İçilir.Beğenmiyorsanız Gelmeyin".Buna kim ne karışır değil mi?

Önemli olan tercih özgürlüğüdür.Bir başka kafe sahibi de müessesesinde sigarayı yasak edebilir.Şahsi fikrim, tercih özgürlüğünün olmadığı yerlerde sigara içiminin yasaklanmasıdır.Örneğin işiniz gereği mecburen nüfus memurluğuna veya karakola gidiyorsunuz.Başka gideceğiniz yer yok.Tercih özgürlüğünüz yok, dolayısıyla orada bir yaptırım uygulanabilir.
Ancak sosyal içicilerin özgürlük alanını genişletelim derken kolektif bir biçimde genel özgürlük alanlarını daraltmayalım derim.

Adsız dedi ki...

Aynen katılıyorum ..

Adsız dedi ki...

Yani Ekonomitürk e ..Ayvaz 'a değil.. :)

Adsız dedi ki...

Aslinda Ayvaz Bey de cok farkli seyler soylemiyor. Sigara icenlerin diger insanlar uzerindeki negatif etkilerini giderebildiginiz her yerde sigara icilmesine izin verebilirsiniz.

Ancak bu her zaman o kadar kolay degil. Bundan 3 sene once kaldigim apartmanin (2 katli her katta 2 daire var) alt katina birisi tasinmisti. Hemen ertesi gun sabah sigara kokusuyla uyandim. Megerse bizim yeni komsu "evinde" sigara iciyormus. Onun ictigi sigaranin dumani da apartmanin havalandirma sisteminden sizarak benim odanin icine kadar giriyormus. Neyse, bizim ev sahibine telefon falan actim, sikayet ettim. Bizim komsu yine de icmeye devam edince ay sonunda ev sahibi arkadasa yol vermek zorunda kaldi.

Turkiye'deki evler vs. daha bagimsiz falan da, yine de alt balkondaki vatandas sigara ictigi zaman kokusu yukari cikiyordur.

Neyse. O gunleri gormemize daha cok var. New York'ta bile sigara dumaninda sokakta yuruyemiyorum. Amerika bu konuya henuz cozum getiremezken Turkiye'nin getirmesini beklemek ne kadar gercekci bilemiyorum.

Ekonomi Turk

Adsız dedi ki...

Sigaranın, içicinin veya etrafındaki kişilerin sağlıklarında nasıl bir etki yaptığı konusunda herhangi bir şey söylemek istemiyorum. Hepimiz biliyoruz. Artık üzerinde bile yazıyor. Bununla birlikte bir konu üzerinde durmak istiyorum..

Üniv. giriş yılım olan 1992 yılında şehirler arası yolculuklarda otobüsün içinde sigara içilirdi. Şimdi aklıma geldikçe ne kadar bilinçsiz bir toplummuşuz diye hayıflanıyorum. Düşünmenizi istiyorum. Bir otobüsün içinde 45 kişi var ve yarısı sigara içiyor. Hem de kimseye sormadan ve istediği kadar. Sayğısızlık diz boyu. Bu konuda mümkün olduğu kadar sert kuralların konması ve insanların bu kurallara riayet etmesini sağlayıcı tedbirlerin alınmasının gerekli olduğuna inanıyorum.

Yapılacak yasal düzenlemeye kanun veya kural, her ne ad verirseniz, düzenlemede asıl içmeyenler olmalı içenler ise istisna....

Veysel AYVALI