Siyahi Turkler

Fenerbahceli Aurelio'nun Turk vatandasligina gecmesi ve milli takim alinmasi ile yabanci uyruklu futbolcularin Turk vatandasligina gecmeleri gundeme oturdu. Biz bundan 3-4 ay once bu konuyu gundeme getirmistik, bir kez daha onerimizi tekrarlayalim.

Biz isin ekonomi (ekonomi nedir?) yonune bakiyoruz. Soylediklerimiz Amerika'da ters irkcilik olarak etiketlenecek turden ama biz okuyucunun hosgorusune siginacagiz. Insanlar esit yaratilmamistir, herkesin ozellikleri farklidir. Irklar da birbirinden farkli ozellikler tasir. Bu konuda etik nedenlerden dolayi bilimsel bir calisma olmamasina ragmen gozlemlerim bana siyahi insanlarin digerlerinden daha ustun fiziksel ozelliklere sahip oldugunu soyluyor. Amerika'da futbol, basketbol ve atletizm gibi sporlara bakarsaniz siyahi sporcularin ustunlugunu rahatlikla gorursunuz. Futbol oyununda da basarili olabilmek icin fiziksel ustunluk onemli faktorlerden bir tanesi. Basarili olmak icin baska faktorler de var (sonucta takim oyunu oynuyorsunuz). Yine de bu fiziksel ustunluge sahip takimlarin kazanma olasiliklarinin daha fazla oldugu gercegini degistirmiyor.

Swap Nedir    Deflasyon Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Ekonomi Nedir    Enflasyon Nedir

Bizim milli takimimizin ve kulup takimlarimizin basarili olabilmesi icin uygulayabilecekleri hesapli strateji kucuk yastaki (14-16) gelecek vaad eden Afrikali futbolculari Turkiye'ye getirip uzun vadeli dusuk ucretlerden kontrat (senede $30,000 civarinda) yapip bunlari hem kuluplerine hem de milli takima kazandirabiliriz. Futbol federasyonu ise bu futbolcularin ucretlerinin %50'sini subvanse ederek kuluplere destek olabilir (sonucta futbol federasyonun kaynaklari kuluplerden aldigi futbolcularin oynadigi maclardan elde ettigi gelirler degil mi?). Afrikali genclerin kendi ulkelerinde 10 yilda $300,000 gibi bir rakam kazanmalari kolay degil, o yuzden Turk takimlarini tercih edeceklerdir. Her sene 20 kadar Afrikali oyuncuyu getirirsek 5 yil icerisinde 1-2 tane siyahi futbolcuyu milli takimimizda gorebiliriz, 10 yil sonra takimin yarisindan fazlasi siyahi olacaktir.

Milli takimda aslen Turk olmayan futbolcularin olmasina nasil bakiyorum? Serbest piyasa ekonomisini destekledigimi, rekabet edebilmek icin her turlu (yasal) stratejinin kullanilmasi gerektigini savundugumu daha once defalarca soyledim. Rekabetin milliyeti yok. Amerikan sanayi sirketleri maliyetlerini dusurup rekabetci konumlarini surdurebilmek icin 20 yildir Cin'e gocuyor, cunku rekabette ve prestijde onemli olan kimin yaptigi degil kimin yaptirdigidir. Fransiz milli takiminin %80'i Afrika asilli ama herkes "Fransa" finale cikti diyor. Bilmem anlatabiliyor muyum?

0 Yorum Var.: