Pamuk Meselesi

Deniz Gokce bugunku yazisinda su tespitlerde bulunmus: pamuk fiyatlari 1950 yilindaki $5.05/kg degerinden bugunku $1.02/kg degerine gerilemis, Turkiye ise pamuk ihracatcisi konumundan en buyuk ithalatcilardan biri haline gelmis. Ulkemizde ise pamuk ekili alanlarda azalma goruluyormus. Sayin Gokce bu durumu "kotu" nitelendirmis.

Tespitlere soyleyecek sozumuz yok da, gelismelere kotu demesini yadirgadik. Mevzu kendisinin de belirttigi gibi tesvikler ve artan arz nedeniyle pamuk fiyatlarinin dusmesi. Biz yabanci ulkelerin kendi pamuk ureticilerine verdigi tesvikler konusunu incelemek istiyoruz. Bir tarim urunune tesvik verdiginiz zaman ertesi yil o urunun uretiminde anormal bir artis gorulur. Bu da gayet normal bir olaydir, ciftciler normalde kar yapmayacak olan ekstra uretimi tesviklerin olumlu etkisi nedeniyle yapmakta bu da arz da bir artis saglamaktadir. Verilen tesviklerin etkisi burada bitmiyor tabii ki, artan arz nedeniyle ayni sezon pamugun fiyatlarinda bir dusus ortaya cikiyor. Yani bir anlamda tesvigi veren hukumet hem ureticileri hem de pamuk tuketicilerini odullendiriyor. Bu isin faturasi ise o hukumete vergi veren vatandasa cikiyor. Diger bir fatura ise diger ulkelerde pamuk ureten ve tesvikten faydalanamayan pamuk ureticilerine cikiyor.

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

Simdi Amerika, Ispanya veya Yunanistan tesvik verip pamuk fiyatlarini dusururse bu bizim ulkemizin lehine bir durumdur cunku bizim ulkemiz en buyuk pamuk tuketicilerinden bir tanesi olmasina ragmen cok buyuk bir pamuk ureticisi degildir. Tesviklerden faydalanamayan ulkemizdeki pamuk ureticileri mantikli bir sekilde tarlalarinda pamuk yerine daha fazla getiri saglayacak diger urunlere yonelmislerdir. Ben bunda cok kotu bir taraf gormuyorum aksine genel anlamda gelismeler ulkemizin cikarinadir.

Ben her firsatta devletin tesvik vermesini desteklemedigimi belirtiyorum. En cok karsi ciktigim tesvikler ise "commodity" diye tabir edilen (pamuk, bugday, findik, seker, demir, vs.) mallara verilen tesviklerdir. Baska bir zaman bu tesvik konusuna devam ederiz.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Tesviklerin olmadigi bir dunya gunumuz icin hic de gercekci degil! O takdirde stratejiler tesviklerin varligini dikkate alarak belirlenmelidir!! Bhagwati'nin de belirttigi uzere tesviklerin olmadigi yer sadece hayal dunyalarimizdir!

Adsız dedi ki...

Enjoyed a lot!
Kia dealers ny