Bundan sonra olacaklari tahmin etmeye baslamadan once Izlenimlerde gordugum bir akademisyenin yaptigi yoruma dikkatinizi cekmek istiyorum:
"Ekonomide hükümetin inisiyatifi çoktan kaybettiğini ve bundan sonra seçimlere kadar geçen zamanın yüreği yanan halkımızın sırtına yeni yükler bindireceğini, 2002′den beri kaydedilen kazanımların tekrar geri gideceğini düşünüyorum."
Akademisyen makademisyen dinlemem, burada biz ne akademisyenleri madara ettik. Boyle tahmin mi olur ya, 2002'den beri kaydedilen kazanimlarin tekrar geri gidecegini dusunuyormus sayin akademisyenimiz. Yani ekonomi %35 kuculecek, enflasyon %70'e yukselecek, faizler %100'e cikacak, 1 dolar 3 YTL olacak, butce aciklari GSYH'nin %16'sina yukselecek, ve hepsinden onemlisi Fenerbahce stadi yikilacak ve kanarya eski kaos ve basarisizlik dolu gunlerine geri donecek. Niye olacak peki bunlarin hepsi? Uc bes tane asiri risk seven hedge fon borc para alip Turkiye'den aldigi bono ve hisse senetlerini satip kaciyor diye. Vay babam vay, olmusuz de haberimiz yok.
Menkul Kıymetler Nedir? Faşizm nedir? Özel Üniversiteler Devlet Üniversiteleri Türk Bilim Adamı
Tek kelimeyle sacma, umarim akademisyenimiz simdiden evini barkini satip simdiden dolara cevirmistir cunku soyledikleri olacaksa yapilacak en mantikli sey budur. Oyle parasini bankaya falan da koymasin cunku bankalarin bir kismi da batabilir, para da bankayla beraber gidebilir.
Neyse bunu bir kenara birakalim ve ne olabilecegine gercekci bir gozle bakalim. Birincisi yabancilarin bir kismi paralarini YTL'den dolara cevireceklerdir. Yerli yatirimcilara uygulanan %10'luk stopaja karsilik yabancilara %0 stopaj uygulanmasi ise Maliye'nin yaptigi en buyuk yanlislardan biri olmaya aday olacak gibime geliyor. Yerli yatirimci da simdi TL'deki yatirimlarini dolara cevirip disari kaciracak ve eskiden alisik oldugumuz "biyikli yabancilar" kavramini tekrardan hortlatacaklardir. Bu ile etapda dolarin daha da yukselmesine neden olacaktir. Gorunen su ki, onumuzdeki bir kac ay icerisinde dolar daha da yukselmeye devam edecek, faizler de buna eslik edecektir. Bu durumda enflasyonun yukselmesi de kacinilmaz olacaktir.
Simdi bu donguyu kirmanin bir yolu var, o da Merkez Bankasinin dolar kuruna gercekten mudahale etmesi. Serhan Cevik bugunku yazisinda bunu oneriyor. Ben katilmiyorum Serhan Beye. Insanlar risk aliyorsa bunun sonuclarina da katlanmayi ogrenmeliler. Bu yuzden ben Merkez Bankasinin sinirli mudahalelerle cok buyuk sicramalari onlemek kaydiyla satis yapmasini, aksi halde mudahale etmemesini destekliyorum. Nihayetinde sene sonunda enflasyon ha (insanlarin bugun bekledigi gibi) %10 olmus, ha %15 olmus bence cok farketmez. Hatta dolarin cok yukselmesi de bence o kadar kotu degil cunku bir kere yukseldikten sonra tekrar dusus surecine girer. Yani diyorum ki bir kere yukselsin, tam yukselsin, ondan sonra her sene her sene bedel vermekten kurtulalim. Boylece spekulatif yatirim yapan hedge fonlarin canlari da iyi yanmis olur ve bir daha "hedge" yapmadan ulkeye girmezler.
Serhan Cevik'in dedigi gibi bir mudahalede bulunulmasi durumunda ise basari kazanma olasiligimiz vardir, ama basarisiz olursak bu sefer dovizdeki volatiliteyi durduracak silahimiz da elimizden gitmis olur.
Turkiye bu sene %7 hizinda buyumeyecek, enflasyon %5'e, faizler %10'a dusmeyecek ama bu Turkiye tekrar "derin" bir krize girecek demek degildir. Butce aciklarini onemli olcude azalttik, bu da krizlere karsi en iyi sigortalardan bir tanesidir. Biz bosuna kati maliye politikasini basindan beri desteklemiyoruz. Onumuzdeki gunlerde "borsa ne olur? veya "dolar ne olur?" diye merak eden okuyucularimiz var ise onlar icin tahminlerimizi bir kez daha soyleyelim. Borsa dusmeye, dolar yukselmeye devam eder.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder