Adaletli ve Eşit Dağıtmak Ne Demektir?

Aksam'da adaletli ve esit dagitim uzerine soyle bir yorum gordum:

"Ülkemiz önemli bir dönemeçten geçiyor. Hem siyasi hem de ekonomik boyutları olan bu dönemeci en az hasarla atlatmamız gerekiyor. Bir ülkedeki yönetimlerin nihai amacı ülke refahını yükseltmek ve bu refahı da olabildiğince adaletli ve eşit dağıtmaktır."

Yorum diyorum cunku ulkemizin icinde bulundugu durumu yorumlamis, sonra da ulke yonetimlerinin gorevinin ne oldugunu tanimlamis. Oncelikle yorumu yorumlayalim. Donemec yon degistirdigimiz durumlari ifade etmek icin kullanilan bir kelimedir. Turkceyi unutmadiysam eger ulkenin stratejisinde bugunlerde bir degisiklige gidildiyse bu kelimenin kullanilmasi yerindedir. Oysa ulkenin stratejisinde bir degisiklik yok, degisen yol kosullari. Yol kosullarinda degisiklik oldugu zaman da yapilmasi gereken simdiye kadar zaten yapmaya calistigimizdir: ayni dikkatte simdiye kadar izlemeye calistigimiz politikanin devami. Yani hukumetin bugunku kosullarda yapmasi gereken kati maliye ve para politikasina devam etmesi ve bu politikadan sapma (yol ayrimi) anlamina gelecek populist secime yonelik politikalari tercih etmemesidir.

Ikinci nokta hukumetlerin gorevinin refahin yukseltilmesi ve bunun adil, hak ve eşitlik icerisinde dagitilmasi meselesi. Adalet ve esitlik birbirine karistirilan iki kavram. Genellikle adil olan bir sey esit degildir, esit olan bir sey de adil degildir. Yani bunlar farkli kavramlardir. O yuzden hukumetler esit olmaya calistiklari zaman adil olamazlar ve adir olmaya calistiklari zaman esit olamazlar. Esitlik sosyalizme yakin bir kavramdir, adalet ise kapitalizme. O yuzden hukumetin gorevi sosyalist ve kapitalist bir duzen kurmaktir demek ne soyledigini bilmemektir. Adalet ve esitlik konusunu daha once sinirli olcude tartismistik, ilgilenenler onceki yaziya buradan ulasabilirler.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

0 Yorum Var.: