Hedge Yapmak Ne Demektir?

Turkiye'de insanlarin hedge yapmasi Da Vinci kodunu cozmeleri gibi birsey. Hedge yapmak ne demektir onu bir kez daha aciklayalim once. Hedge yapmak demek ileriki tarihlerde olusabilecek deger kayiplarina karsi kendimizi koruma islemine verilen bir addir. Diyelim ki Fenerbahce-Galatasaray maci var, ve siz GS taraftarisiniz. GS'nin maci kaybetmesi durumunda bir uzuntu yasayacaksiniz. Bu uzuntunun degeri de 100 YTL olsun (fanatik taraftarlar daha buyuk miktarlarda uzuntu yasayabilirler). Simdi siz mactan once Fenerbahce'nin kazanacagi yonunde 50 YTL'lik iddaa oynarsaniz (diyelim ki 1'e 2 veriyor olsun), Fenerbahce'nin galibiyeti durumunda 50 YTL kazanacaksiniz ama 100 YTL'lik uzuntu yasayacaksiniz; diger durumlarda 100 YTL'lik uzuntu yasamayacaksiniz ama 50 YTL kaybedeceksiniz. Yani hedge yaptiginiz zaman ne cok uzulecek ne de cok sevineceksiniz.

Doviz kurunu nasil hedge yapabilecegimizi daha once tartismistik.

Ucuncu bir ornek ise hisse senetlerinin hedge yapilmasi. Turkiye'de bunu yapmak oyle kolay degil. Maliyetleri cok yuksek. Bakin Yapi Kredi Yatirim aciga satis yapmanin kosullarini nasil siralamis:

"Açığa satış yapabilmek için, açığa satış tutarı kadar bir özkaynağı peşin olarak yatırmanız, buna ek olarak açığa satış işleminden elde ettiğiniz kazancı da işlem süresi sonuna kadar teminat olarak bırakmanız yeterli olacaktır."

Yok devenin nali. 1000 YTL'li aciga satis yapabilmek icin adamlara 1000 YTL para vermem, uzerine de satistan elde ettigim miktari (kazanc mi miktar mi?) teminat birakmam lazimmis. Turk sermaye piyasalarinin neden verimsiz oldugu simdi anlasiliyor. Market neutral (yani hem uzun hem de kisa pozisyonlarin bulundugu) bir portfoy olusturup borsada yatirim yapmak bu kosullar altinda imkansiz gibi bir sey. Kucuk yatirimcilari koruyacagiz diye piyasayi esneksizlestiriyoruz. Diger bir degisle insanlar kendini yakmasin diye atesin kullanilmasini yasaklamisiz.

Demek ki borsada hedge yapmak diye bir durum soz konusu degil. Ancak elinizde bazi kagitlar varsa bunlari satarak riskinizi azaltabilirsiniz. Hisse bazinda put ve call opsiyon sozlesmeleri konusu ise uzun yillar sonra gerceklesebilecek bir konu.

Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

yazı ve yorumlarınızı zevkle okuyorum. bu yazınızla ilgili olarak yorum değil önerim var, oda VOB ile ilgilenmeniz. VOB daha 1 senedir çalışıyor ancak son 2-3 aydır endeks 30 ve dolar kontratları derinlik kazandi. aldığınız pozisyonları hedge etmek için kullanılabilecek bir ürün olduğunu hatırlatmak istedim. güzel yazı ve yorumlarınız için elinze sağlık.