Her Supermarkete 6 Bakkal Dusuyor, Mogollar Marketsizlikten Yakiniyor

Turkiye'de ekonomi yazarlarini pek takip etmiyorum, Radikal'de yazan Ugur Gurses ile Aksam gazetesinde yazan Deniz Gokce takip ettigim iki yazardir. Kendileri Ekonomi Turk kitabina da destek vererek gonlumde taht kurmuslardir. Bugun Ugur Gurses'in yazisini okumak uzere Radikal'in sayfasina gittigim zaman hemen Ugur Gurses'in altinda Jale Ozgenturk'un "Yilan Hikayesine Donen Tasari" baslikli yazisi dikkatimi cekti (ekonomistler buna pozitif externality mi yoksa negatif dissallik mi der siz karar verin).

Devlet yine hangi reformu ertelemek icin bin dereden su getiriyor diye merakla tikladim ki bahsedilen yasa tasarisi  bakkallarin supermarketleri, kucuk esnafin AVM'leri zincirlemeye calistiklari tasari imis. Jale Ozgenturk yazisini "Ama 50 milyar dolara kosan bir sektorde duzenleme olmamasi yanlis degil mi?" diye bitirmis yazisini. Biz kinayeli bir cevap verelim, kafasi calisan okurlar ne dedigimizi anlar:

Moğolistan'dan önümüzdeki günlerde bir heyet gelecek. Ama ellerindeki dosyada hayli ilginç bir 'ticari istek' var. 6 bakkala sadece bir supermarket düştüğü Moğolistan, bu dengesizlige çözüm için 20 bin Türk supermarketi istiyor.

Rusya'nın egemenliğinde geçen yıllar boyunca işi, gücü olmayan müslüman Moğol marketlerinin büyük bölümü alkol satan bufelere donüşmüş. Moğolistan'da supermarket nüfus azalıyor. 6 bakkala bir supermarket düşüyor. Supermarket sayısının bu kadar az olması yüzünden devlet supermarketlerden değil bakkallardan vergi istiyor. Ulkedeki 45 milyon hayvan da, supermarketlerin et reyonu için önemli bir kaynak.

Moğol hükümeti giderek artan bu endişelerini gidermek için şimdi Türkiye ile farklı bir talepte bulunuyor. Türkiye'den 20 bin supermarket istiyor.

Bu aşamada görüşmeler sürüyor. Önceki gün bu konuda çalışmaları yürüten bir yetkili ile sohbet ettik. Moğolistan'da supermarket sayısının azlığının, ülkede önemli sıkıntılar yarattığını söyleyen yetkili, Moğolistan'dan önümüzdeki günlerde üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin geleceğini anlattı. Heyetle nasıl bir yol izleneceğini konuşacaklarını söyleyen yetkili, "Halk, Ruslar supermarketlerin kökünü kuruttu diyor. Türk supermarketlerinin çalışkan olduğunu, ucuz, taze ve kaliteli mal sattiklarini düşünüyorlar. Türk supermarketleri gelirse kendi supermarketlerinin de silkineceğini düşünüyorlar" diyor.

Moğolistan deyip geçmeyin. Ülkede madencilik, tarım ve turizm konusunda ciddi potansiyel var. Topraklar tertemiz, bakir bir doğaya sahip. Bu arada tarım dedik diye korkmayın nüfusun yüzde 51.2'si de şehirlerde yaşıyor. Ciddi bir şehirleşme var. Okuma yazma oranı da yüzde 95.

20 bin Türk supermarketi nasıl seçilecek bilmem ama seçilenin başına talih kuşunun konacağı ortada.

Bu arada Meliha Okur da bu konuda su sozleri soylemis midir bilemiyoruz:

Yeni yılın büyük piyangosu bizim Türk supermarketlerine çıktı. Müjdeli haber Moğolistan'dan geldi. Moğollar, Türkiye'den 20 bin supermarket istiyor. Sakın ola, "Bu ne iş filan?.." demeyin. Meğer Çin'in komşusu, Cengiz Han'ın torunlarının ülkesi Moğolistan, uzun süredir "marketsizlikten" kıvranıyormuş. Nüfusu 3 milyonu geçmeyen Moğolistan'da altı bakkala bir supermarket düşüyormuş!.. Moğol bakkallari ne yapsın!.. Yürekleri ve beyinleri hiç durmadan üretiyor. Moğol bakkalları biteviye çalışıyor. Her şeyleri var. Ama bir farkla! Ne yazık ki mallarini satacak marketleri yok!.. Marketsizlik yüzünden sıkıntıları çok. Durumun farkında olan Moğolistan yetkilileri ne yapsın, uzun süredir marketlerin sayisini artırmanın yollarını arıyormuş. Durumu bize anlatan ve konuyu çok yakından takip eden işadamı gülerek dedi ki, "Moğolistan'a market olarak gidenler, '40 dönüm bostan yan gel Osman,' misali yatıyor!..”

Not: Bu yazi mizah amacli yazilmistir, kaynak Referans gazetesidir.

0 Yorum Var.: