Insider Trading: Mehmet Simsek ve içeriden öğrenenlerin ticareti

Gecen sene Agustos ayinda ekonomi ceyrekler itibariyle %6-7 hizlarinda buyurken depresyon laflari eden Guven Sak da Ugur Gurses pozitif dissalligindan yararlananlar arasina katildi bugun. Guven Sak'i begenen cok okur var ama bende biraktigi intibaa cok olumlu degil. Bugunku yazisinda da Mehmet Simsek insider trading sucu isleyip o laflari etmemistir diyor. Wikileaks'in iddialarina gore Mehmet Simsek  Londra'da eski kankalari ile yaptigi bir toplantida "Dogan Holding hisselerini satin" demis. Guven Sak da iceriden ogrenip hisselerde islem yapmak ya da baskalarina sizdirmaya insider trading deniyor ve bu ciddi bir suctur, hapis cezasi da icerir. O yuzden Mehmet Simsek boyle bir sey yapmamistir diyor. Mehmet Simsek de olayi yalanliyor zaten.

Ben simdi iftira atmis olmamak veya oyle gorunmemek icin tamamen alakasiz ve uydurma bir konuda kendi goruslerimi belirteyim.(Ayrica bu yazi Amerika'da yazilmistir ve bu yaziyla ilgili problemleri olanlar Amerikan mahkemelerini kullanmak zorundadir. Sartlarimizi kabul etmeyenler yazinin bundan sonraki kismini okumasinlar. Cin'de ifade ozgurlugu yok ama Amerika'da var)

Cin'in ekonomiden sorumlu devlet bakani Temhem Kesmis Chang New York'ta bir toplantida "Guandong Medya hisselerini satin" dese, bu toplantiya katilanlar da eski kankalari olsa adamlar gider Guandong hisselerini satarlar. Temhem Chang'in cebine bir kurus para girmese de arkadaslari kendilerine yapilan iyiligin farkindadir. Koskoca Cin devletinin bakani boyle bir sey yapar mi diye soracaksiniz. Neden yapmasin? Herhalde o adam o makama tanri katindan gonderilmedi, hepimiz gibi o da bir insan. Yarin bir gun ne olacagi belli mi? Kendini simdiden saglama bagliyor. Bes on sene sonra Cin'de askesi darbe olsa, eski hukumettekilerin hepsinin malina el konup yurtdisina surgune surulseler ne yapacaklar? New York'taki eski dostlarina gidip eski iyilikleri hatirlatacaklar tabii ki.

Kaldi ki bu insanlar sirf hava atmak icin dahi bu tur bilgileri sizdirabilirler. Sizdirma suctur ama genellikle problem degildir cunku mahkemelerde ispat edilmesi cok zordur. Ancak gerizekali gibi hisseler ziplamadan ya da cokmeden iki uc gun once islem yapmadiysan ya da verdigin gizli bilgiler gizlice kaydedilmediyse yakalanmanin imkani yok.

Bu iceriden ogrenip alim satim yapma isi (insider trading) o kadar yaygin ki istatistiksel yontemler kullanarak sirketlerdeki insider'larin yaptiklari islemleri taklit edip borsa endekslerinin en azindan 7 puan uzerinde getiriyi elde etmemiz bile mumkun. 20 yillik islemler arastirilarak bu universite profesorleri tarafindan ortaya konmus. O yuzden kendinizi insider trading olmuyor, suc oldugu icin insanlar yapmiyor diye avutmayin. Cinli bakan buyuk ihtimalle bu tur bir sey yapmistir, ates olmayan yerden duman zor cikar.

Mehmet Simsek konusuna geri donelim. Turkiye'de insider trading oyle mahkemelerce ciddiye alinan konulardan degildir. Insider Tradingci Gazi Ercel Merkez Bankasi Baskani oldugu zamanda devaluasyon yapmadan hemen once paralarini dolara cevirmedi mi? Sonra bu sucu mahkemede ispat edilip mahkum edilmedi mi? Aldigi ceza 1500 TL miydi neydi, oyle komik bir sey. Mahkemenin harcadigi zamana degmez, keske direkt adama ustun hizmet madalyasi falan takilsaydi, bir de mahkemeye git gel bir suru is cikardilar adama.

Insider trading bizim isimiz, varsa bir sorunuz buyrun. Blogunuz varsa insider trading anahtar kelimesini kullanarak www.insidermonkey.com sitesine link veriniz.

0 Yorum Var.: