Dogan Grubuna Dev Vergi Affi: Hurriyet Bir Ses Ver

Tayyip Erdogan'in her turlu muhalefeti susturmayi kendine dustur edindigini, bunun icin elinden geleni ardina koymadigini Hurriyet Gazetesinin gecmis yillardaki sayfalarinda cok okuduk. Beni ilgilendirmeyen konularda Dogan Medya'ya kesilen vergi cezalarinin en ince detaylari belgeleriyle birlikte Hurriyet ve diger Dogan medya grubu gazetelerinde yayinlandi. Bir kere de degil, defalarca.

Dogan Grubu da basta Erdogan ile savasmaya yeltendiyse de sonradan bu savastan galip gelemeyecegini anlayarak kuyrugunu bacaklarinin arasina alip muhalif isimlerle yollarini bir bir ayirdi. Muhalif isimler cok iyi yazarlardi, hep dogruyu soylerlerdi gibi bir anlam cikarmayin. Adamlar muhalifti iste, yillardir o koselerde yetenekli olduklarindan vs. degil Dogan Grubu mecmualarini takip eden kemiklesmis kesimin istedigi turden yorumlar yaptiklari icin keselerini doldurdular. Aydin Dogan da varligini surdurebilmek icin Erdogan'a olan muhalefetini bitirmesi gerektigini anladigi icin bu gazetelerin politik felsefesi de bir suredir degisim surecinden geciyor.

Turkiye bu. Insanlar yeteneklerinden dolayi degil, politik goruslerinden veya kimleri tanidiklarindan dolayi pastanin buyuk payini aliyorlar. Medya dogrunun yaninda belki de hic bir zaman yer almadi, her zaman kendi veya belli basli gruplarin cikarlarini kollama gorevi gordu. Bu soylediklerim sadece Dogan Medya icin de gecerli degil. Zaman, Vakit, vs. gibi gazeteler de farkli politik kesimlere ayni felsefe dahilinde hizmet veriyorlar.

Neyse, biz Dogan grubuna geri donelim. Aydin Dogan bir suredir Erdogan'a kendini affettirmek icin elinden geleni yapiyordu. Nihayet Erdogan da dun aciklanan "vergi affi" paketiyle Aydin Dogan'i iflas ettirecek 4.8 milyar TL'lik vergi ve cezalarini 1.4 milyar TL'ye indirdigini Ali Babacan vasitasiyla acikladi. Iki gundur Hurriyet ve Radikal gazetelerine bakiyorum, vergi affinin Dogan Grubuna ne kadar yaradigi ile ilgili tek bir habere dahi rastlayamadim. Aylarca beynimizi bu vergi cezasi ile sisiren Dogan Grubunun bu kadar onemli bir haberi nasil oldu da atladigina akil sir erdiremiyorum. Sanki vergisini kaciran bordrolu vatandasmis gibi deyaptiklari haberlerde "kredi kartina taksit yapiliyor" seklinde bilgilendirmeler de yapiliyor. 4.8 milyar TL'lik vergi (ve cezasindan) geriye kalan 1.4 milyar TL'ye acaba kac taksit yaparlar? Kim bilir kac yuzbin milyon bonus puan toplanir kredi kartiyla yapilacak odemelerden?

Hurriyet'in Dogan Grubuna yapilan dev vergi affiyla ilgili bir haber yazmasini isteyenler Hurriyet Bize Ulasin sayfasindan Hurriyet'e bir mesaj atmalarini istiyorum. Muhtemelen mesajlar direkt cop kutusuna gidiyordur ama yine de biz uzerimize duseni yapalim ve yillardir ardi arkasi kesilmeyen Dogan Medya Vergi Cezasi yazi dizisinin son yazisini ve getirilen 3.4 milyar TL'lik vergi affinin detaylarini anlatan bir yazi yazmalarini isteyelim.

Tayyip Erdogan'in onu bundan sonra aciktir. Hem orduyu sindirdi, hem medyayi dize getirdi, hem de anayasa mahkemesini halletti. Sabreden dervis muradina ermis. Turkiye'ye demokratik diktatorluk insallah hayirli olur. Tek problem kabinesinde Erdogan'a laf anlatabilecek, yol gosterebilecek kalibrede pek bir adam bulunmamasi. Hayirlisi olsun ne diyelim.

Bu yaziyla alakasiz diger yazilar:
Bank of America Hisselerinde Insider Trading
Insider Trading: En Genis Kapsamli Alimlar

8 Yorum Var.:

serdar dedi ki...

Bence reklam pastasinda ki zaman ve diger gazetelerin dagilimlari icin ayri bir yazi yazilabilir.Simdi tam bilmiyorum ama bilmem kac milyar liralik reklam harcamalarindan zaman in ozellikle son donemlerde daha pay aldigi acikca ortada.Takip edenler bilir.Simdi yandas medya bunlar diye kimse demesin cunku cemaatci diye bilinen ulker bile sinirli reklam verdi yillardir.Ama simdi bakilacak olursa durum degismise benziyor

çağatay dedi ki...

1- bana göre sitenin çok önemli yazılarından biri.
2- çok önemli bir tespit.
3- bu tespitin çok kişi farkında olmasına rağmen benimsediği düşünceyle örtüşmediği için gerçeği dillendirecek cesareti kendinde bulamayan da çok.
4- liberal kesim bu konuda ne düşünür?
5- muhalefeti sindirilmiş bir demokrasi normal midir?

çağatay dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Budist Turk dedi ki...

"Muhalefeti sindirilmiş bir demokrasi normal midir?"

Demokrasilerde muhalefet de siyasi bir partidir, muhalefetin ordu, yargı olarak algılanması ve bu kurumların siyaset yapamıyor olma durumlarının "siyasetin sindirilmesi" olarak algılanması problemin kendisidir zaten!

Dün de bugün de AKP'nin bu kadar güçlü olmasının nedeni "gerçek" siyasette alternatifsiz olmasıdır ve eğer AKP'yi muhalefet ile sınırlamak istiyorsanız öncelikle diğer partileri gerçekten siyaset yapar olmaya zorlamalıyız.

Burada gerçekten siyaset yapmak derken sadece AKP karşıtı olarak yapılan siyasetimsi şeyi kastetmiyorum.

Türkiye'de problem siyasetin sindirilmiş olmasından ziyade, AKP hariç herhangi siyasi bir oluşumun siyaset yapmamasıdır, sadece AKP karşıtlığı yapmasıdır.

hostrans dedi ki...

Budist gerekeni yazmış.Erdoğan ile ilgili problem Erdoğan karşıtlarının kafalarındaki bir problemdir.Halkın Erdoğanla ilgili bir problemi yoktur.Bu yüzden de gelecek seçimlerde iktidarı yine ona verecektir.Sahi niye burada bir seçim anketi yapmıyoruz?Yaşadığı ülkedeki halkın eğilimlerini tahmin edemeyenler borsada nasıl düzgün tahmin yapabilirler ki ?

çağatay dedi ki...

yazıda çok net bir tespit var.bu tespiti erdoğan karşıtlığı olarak algılamak buradan savunma mekanizmaları üretmek subjektif bir bakış açısı. kaldı ki editör muhalif olarak bahsedilen yazarların görüşlerinin doğruluğunu savunmuyorum sadece muhalif olmalarından dolayı bu muameleye maruz kalmaları yanlış diyerek sakatlığa ilişkin vurguyu da yapmış.Hala mevzu başka yönlere çekiliyorsa iyi niyet aramak anlamsız.muhaliflikle alakalı şu anki manzara totaliter rejimlerle örtüşüyor.muhalefetten sadece muhalefet partisini algılamak nasıl bir düşüncedir.muhalefetin birçok araçları vardır.medya bunlardan sadece biridir.şimdi burada oturup alfabenin a sından mı başlayalım.

Kadir dedi ki...

Çağatay, vergi aflarının faydaları ve zararlarını http://muhaseberehberi.com/vergi-aflari/ adresinde bulabilirisn. Bir liberal olarak vergi affına karşıyım. Aynı zamanda vergilerin yüksek oranda olmasına da karşıyım.

t.t dedi ki...

Belki wikileaks den sizan bu bilgide bu tartismaya yeni bir bakis acisi getirebilir;"
HANGİ BAKAN “DOĞAN HİSSELERİNİ SATIN ONLAR GİDİCİ” DEDİ

Wikileaks belgeleri tartışılmaya devam ediyor.
15 Eylül 2008 tarihinde Ankara Büyükelçiliği’nden ABD’ye gönderilen bir belge var ki oradaki bir ifade çok tartışılacak.
İddiaya göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da konuştuğu bir grup yatırımcıya “Doğan hisselerinizi satın çünkü onlar gidici” dedi.
Belgede bu sözlerin ardından kısa süre sonra Başbakan Erdoğan’ın Doğan Grubu’na saldırıya geçtiği ve grubun hisselerinin %8 değer kaybettiği anlatıldı.
Odatv.com