Yasadisi Insider Trading

Insider'larin yaptiklari islemleri takip ederken ara ara burnunuza cok pis kokular gelir. Mesela gecen hafta Chevron Atlas isimli bir dogalgaz sirketini satin alacagini duyurdu ve bir anda bir cok dogalgaz sirketinin piyasa degeri %5 civarinda yukari gitti. Bundan daha dogal bir sey olmaz zaten. Piyasaya yeni bir haber geldigi zaman bu haber sirketlerin piyasa degerini etkiler.

Problem bu haberin aciklanmasindan bir gun once EQT isimli sirkette yonetim kurulu uyesi olan bir kisinin 10000 tane EQT (bir dogalgaz arama sirketi) hissesi satin almasinda. Bu adamin 30 yillik bu sektorde is tecrubesi var, muhtemelen tanimadigi insan yoktur. Hayatinda simdiye kadar daha once calistigi veya yonetim kurulu uyeligi yaptigi hic bir sirketin hisse senedini piyasaya cikip almamis. Durup dururken yaklasik $400 bin dolarlik islem gerceklestirmesi, hele hele bunu bu sektor icin onemli bir haberin aciklanmasindan saatler once yapmasi acikcasi bizde suphe uyandirdi. Bu tur islemler yasadisi insider trading kapsamina girebilir.

Bu konunun diger detaylarini ogrenmek icin Insider Monkey blogunda yayinlanan Coincidence or Borderline Legal Insider Trading baslikli yaziyi okumanizi oneririz.

0 Yorum Var.: