The Decline and Fall of Denememeler Pidecilik – 5 [Karışık Pide -1]

Bonus stage adı içime sinmedi. Okuma parçası desem, o da değil. Aslında kastettiğim hani ders kitaplarında olur ya, yan taraflarda tanımlar, minik text’ler, düşünmemize yarayan sorular filan, onların bir toplamını yapmak. Amacım, 3-5 yazıya bir, ara ara aldığım notları, keşke şu yazının şurasında bir parantez açıp anlatsaydım dediğim şeyleri sizinle paylaşmak. Şimdilik adına karışık pide dedim, isim önerilerinizi memnuniyetle değerlendiririm. Hatta belli mi olur, bu size bir karışık pide bile kazandırabilir.

Öncelikle bir not: dükkanın gerçek adı tabi ki denememeler pidecilik değil. Benim adım da gerçekte denememeler değil zaten. Aslında bunların hiç biri gerçek değil. [Unfortunately, no one can be told what The Matrix is. You have to see it for yourself.] Dükkanın bu mecradan reklamını yapmayı da planlamıyorum. Zaman içerisinde, belki. İl adlarından, isimlerden bilerek kaçınıyorum ki birileri üzerine alınıp darılıp gücenmesin. Zaten paradan zarar ettik, bir de eşten dosttan zarar etmeyelim.

Önce bir iki mesleki tanım:

Hamur karmak: bilmeyenler için, hamur yoğurmak demek. Bu iş için çok erken saatlerde işe başlanır. Sabah fırından aldığınız taze poğaça veya ekmeğin hamuru bazen bir önceki gece 10’da karılır. Ekmek hamuru diğer hamurlara göre daha kolay karılır, daha çabuk şişer. En zoru (benim bildiğim kadarıyla) tahinli pide hamurudur. Ancak tahiniyle hamurunu beraber kararsanız tabi ki. Yoksa ekmek hamurunun üzerine tahin serpip beklemeye koyan da vardır. Şekerli tahinlilerin ekseriyeti ikinci şekille yapılır, ama ilki daha güzel olur.

Kürekçi: [Kürekçi ustası – usta] Genellikle bu işteki en kıdemli kişidir. Ana hamuru karar veya kardırır, fırını yakar, sıcaklığını ayarlar, pidelerin fırında ne kadar kalacağına karar verir. Tahinli hamurunu karar, sac tavalara dizer. Kiracının yanındaki 40 TL’ye çalışan usta kürekçi idi.

Tırnakçı: Yüzüne tırnakçı denmez, ona da usta denir, ama onu refere ederken tırnakçı usta denilir. Bazen hamurun karılmasına yardım eder. Hamur şişince (mayalanınca) hamuru keser, pasalara yerleştirir. Hamuru açar, üzerine kıyma veya peyniri koyar, eğer isteniyorsa pidenin üzerini kapatır. Kiracının yanındaki 30 TL’ye çalışan usta kürekçi idi.

Reeskont Nedir Bütçe Nedir Aritmetik Ortalama Nedir Hisse Senedi Nedir Bilanço Nedir Akreditif Nedir Tahvil Nedir Broker Nedir Portföy Nedir Tutumluluk Nedir Varlık Barışı Nedir Evrim Teorisi Nedir Reyting Nedir

İki kürekçi veya iki tırnakçı olmaz. Birbirlerini tamamlarlar. Kürekçi genelde yaşça, maharetçe üsttedir. Daha erken işe gelir (hamuru yuğurmak için) , ama ona göre daha erken işten çıkar. Tırnakçı, az işi olan bir pide fırınında bulunmaz bile. İlla ki tırnakçı kürekçiden 1 lira da olsa az para almalı. İşin “raconu” bu. Bunu bozarsan tırnakçı kendini kürekçi sanır, tırnakçılık yapası gelmez.

Ayakçı: pideleri keser, tabağa yerleştirir, servis yapar. Tahinli pidenin altını süpürür, paketler. Peynirli pideyi yağlar. Dışarıya servis yapar, alınacakları alır, temizlik yapar, bulaşıkları yıkar. Ustalardan çok daha geç gelir, çok daha geç gider. Genelde gençten bir oğlan veya tutunamamış bir garibandır. Bence bu işten para kazanmak isteyen kişi eğer elinden ustalık gelmiyorsa ayakçılığını kendi yapar, ayakçıya para vermez. 600 TL salt para, ayakçının yediği içtiği bilmemnesi cebine kalır. Kiracı 2 ayakçı istihdam etmişti. Birisi düzensiz gelip giderdi.

İşe kürekçi sabah 4-5 gibi, tırnakçı 8 gibi gelir. 8:30-9 gibi tahinli pide hazır olur. 9:30-10 gibi yoz pideleri, lavaşı dağıtırsın.(kebapçı, dönerci, şişçi vs’ye) Ayakçılar duruma göre 10-12 arası bir saatte işe gelirler. 12’ye doğru öğlen müşterisi gelir, 2 gibi biter. 2-3 gibi kürekçi gider. 5 gibi de tırnakçı. Tok esnafsan sen 2-3 gibi işin başından gidebilirsin. Ayakçılar temizliği yapar, 5-6 gibi dükkanı kapatır giderler. Çalışmaya niyetin varsa açık tutarsan dükkanını yazın akşam 8-9’a kadar daha iş olur.

Ekmek fırınlarında günlük+ günde şu kadar bedava ekmek diye anlaşılır. Usta akşam (veya sabah) işten çıkarken ekmeğini alır gider. ister yer ister satar. Pidecilikte ise ustalar istediğini yer içer(miş). Bunun bazen ucu kaçar, ustalar her gün 2 kendisi, 4 çocuğu, 4 kaynanası kayın pederi filan derken sizin sattığınız kadar pideyi de kendi yer - yedirir. Akıllı adam eğer tek tek satılanı sayamazsa bile saat 10 gibi kesilen pasalardaki hamuru sayar, akşama aradaki farkın hesabını sorar. Sormazsa ne olur, göreceğiz.

Şimdilik notların bu kadarı yetsin, toparladıkça devam ederim. Karışık pide yerine alternatif isim ismi için önerilerinizi lütfen yorumlara bırakın.

7 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Hocam hayalimdir hep bizim üniversitelerde bu çalışmaya direk master derecesi verilse. Tezler bi işe yarasa.
Bizim alt sokakta yaşları 20-30 arası olan çocukların işlettiği bir lahmacuncu var.
ocak başında 2 tanesi lahmacun yapıyor.1 tanesi bide yapıyor. bir tane kasada ve siparişleri alan eleman var. Birde orta elamanı var paketlemeye yardım eden. Dışarıda servis elemanı var. İşleri oldukça yoğun.Aslında dükkanın hiçbir albenisi yok. hijyen olup olmadığı şüpheli ama evlere ve masalara hızlı servisi ile çok iyi iş yapıyorlar. Başlarındada hiç yaşlı başlı biri yok. Her türlü meşrubat ve ayran mevcut. Salata ve soslarda var. iş olunca oluyor velhasıl.

Kubilay dedi ki...

Sayın Havzalı, yaşlarının genç olması hem bir avantaj, hem de bir dezavantaj. Zira şimdi iyi para kazanıyor olmalarının nedeni muhtemelen çok çalışmaları ve belki mesela 4-5 tanesinin tek göz bir evde yatıp kalkıp az harcayarak çok biriktirmeleri vs'dir. Buna benzer işletmelerin de kurulup battıklarını gördüm. ne yazık ki zamanla aileler kuruluyor, masraflar artıyor, çalışanlar yorulmaya başlıyor. kendi hikayemi bitirdikten sonra bir yazı dizisi daha yazmak istiyorum, çevremdeki insanların (ben ve 2-3 kişi daha hariç) hepsi ya fakir, ya da fakirliğin 2 parmak yukarısında yaşıyor, neden fakir kaldıklarını, zaman zaman "çok para kazansalar da" neden fairlikten kurtulamadıklarını incelemek istiyorum. o zaman bunun gibi bir iki örneğe bakabiliriz. Keşke elimizde olsa da alt sokağınızdaki bu lahmacuncular 20 - 30 sene sonra neredeler görebilsek. muhtemelen birisi çok zengin olacak, diğerleri de ona bakıp "bak bizim kerataya yahu" diyecekler. Zaman oldukça yazacağım benzer şeyler.

l'économist ignorant dedi ki...

gerçekten çok güzel bir çalışma ellerinize sağlık. dizi tadında bir seri, sonuna bir sinema filmi şart. isim önerilerine gelince: çok yaratıcı olmasada resume, sentez, not defteri, reminder, serlevha yada daha bi seri tadında previously on... , recaps.
cok saçma şeyler oldu ama gerçekten buna bi isim bulmak yada birilerine bişeyler çağrıştırmak için uğraşıcam.

Kubilay dedi ki...

teşekkürler, sevinirim :)

Ahmet Giray dedi ki...

"Tırnakçı","Tırnak" veya ondan türetilmiş bir kelime bu tarz ekstra bilgi veren, yan bir bölüm için güzel olabilir sanki. Ana bölüme de "Kürekçi" dersiniz :)

Kadir dedi ki...

Okuyoruz, belirtmek istedim.

cagatay dedi ki...

Bu dizinin devamını bekledik durduk.
Sanırım devam gelmeyecek.

Bugün gördüğüm bir zaytung haberi;

http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=51093