Doviz Kuru Tahminleri

Doviz kuru tahmin etmek yazi tura atisi sonuclarini tahmin etmek kadar zordur. Ornegin gecen sene euro/dolar paritesi 1.35'lerde iken yatirimcilarin cogunlugu dolarin deger kaybetmeye devam edecegini (cari acik yuzunden) dusunuyordu. Hatta efsanevi yatirimci Warrren Buffett ve arkadasi Bill Gates dolarin deger kaybedecegini hesaplayarak yabanci para birimlerinde 22 milyar dolarlik pozisyon almislardi.

Neticede dolar yaklasik %15 deger kazandi ve Buffett buyuk paralar kaybetti. Dolarin deger kaybedecegini dusunenlerin arasinda Deutsche Bank, UBS ve Citigroup gibi dunyanin buyuk finansal kuruluslari da vardi. Demek istedigimi anlamissinizdir herhalde.

Buffett ise gecen yil icin "yanilmadim, tahminimde sadece biraz erken davrandim" diyor. Dedigim gibi para her sene havaya bir kez atiliyor ve "yazi" veya "tura" geliyor. Bilemediginiz zaman paranizi (Turkiye'de oldurulmaya calisildigi gibi) geri alamiyorsunuz. Buffett da kaybettigi dolarlara yansin.

Turkiye'deki uzmanlar dolarin 2006 sonunda 1.42 YTL civarinda olmasini bekliyorlarmis. 2005 sene sonu icin konsensus beklenti 1.45 YTL idi ve bu tahminin sonuclarini hepimiz gorduk. Uzmanlar bir turlu tutturamiyorlar yani.

Simdi ben tahminimi soyleyeyim. Dogru cikma olasiligini %50 olarak veriyorum. Yani rakamlari bir kagidin uzerine yazip bir torbaya atsaniz, daha sonra bir maymuna torbadan bir rakam cektirseniz, benim yaptigim tahminle maymunun cektigi rakamin dogru cikma olasiligi aynidir.

Hala okumaya devam ediyorsaniz, sizi daha fazla yormayayim ve tahminimi soyleyeyim. Ben 2006 sonunda dolarin 1.35 YTL olacagini ve euro karsisinda da 1.27 degerine inecegini tahmin ediyorum. Bilimsel bir hava kazandirmak icin de soyle bir aciklama yapayim. Amerika'daki faiz oranlari bir kez daha 0.25 puan arttirildiktan sonra tekrar arttirilmayacak. Dunyanin diger bolgelerinde ise faiz oranlari Amerika'dan daha fazla artacagi icin Amerikan ekonomisi goreceli avantajini kaybedecek. Ayrica 2005 yili icerisinde cokuluslu Amerikan sirketlerine yurtdisindaki kazanclarini ulkeye dusuk vergi oranlariyla vasitasiyla getirmeleri tesvik ediliyordu. Bu durum 2006'da ortadan kalkacagin dolar da cazibesini bir miktar kaybedecektir. Neticede dolar ufak miktarlarda deger kaybedecektir diye subjektif bir tahmin yaparak analizi tamamliyorum.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Eski bilgiler geçersiz hale geliyor, haritalar işe yaramıyor,tarih tekerrür diyorlar ama hiçkimse hiçbirşeyden emin olamıyor,herkes pozisyonuna veya istediğine göre tahmin yapıyor ama gerçekler farklı kim derdiki dolar sene sonu tahmininizin 15 kuruş fazlasıyla 15 Mayısı bitirecek diye.Kabul edelim Türkiye değil konuşacağımız dünya,Abd faizleri %5'den fazla yapmamak için(yoksa emlak fiyatları ki bildiğim kadarıyla borsanın degerinden fazla kötü vurulacak;mark zandi'den kopya çektim)doların ipini dış ticaret hadlerini dengeye getirecek seviyeye ulaşması için saldı nerede durur allah bilir,bütün hesaplar karıştı,hedge fonlar kudurdu,bu dalga Türkiyeyi en fazla vuruyor,vuracak cari açık işte böyle zamanlarda hatırlanır, o nedenle herkes tahminlerini revize edecek tabii en başta TCMB.
Tunç K.

Blog Sahibi dedi ki...

Ayni 15 Mayis tarihinde euro/dolar kuru 1.28, benim tahminim ise 1.27 imis. Simdi ben de cikip bakin tahminim 15 Mayis tarihi itibariyle tuttu mu diyeyim? Tahmini yilsonu itibariyle vermisiz, yilsonu geldiginde degerlendirmesini yapariz.

Adsız dedi ki...

15 mayısdan bu yana 1aymı geçti 1 asırmı?
Eski bilgiler değil aylık bilgiler eski hale gelmiş!

Adsız dedi ki...

dolar tahmininiz yıl sonuna doğru pek tutacağa benzemiyor.