1. Hisse Fon: Fonun en az % 51'i hisse senetlerinden oluşur. Getiri potansiyeli yüksektir. Ancak hisse senedi ağırlıklı olduğu için risk oranı da yüksektir.
2. Karma Fon: Karma fonlar çeşitli sermaye piyasası araçlarından en az ikisini, her biri en az % 20 oranında olmak üzere içermek zorundadır.
3. Değişken Fon: Porföyünün içeriği itibariyle bir sınırlamaya bağlı olmaksızın kurulup yönetilir. Hisse senedi ve hazine bonosu en sık kullanılan yatırım araçlarıdır.
4. Sektör Fonu: En az % 51'i, devamlı olarak belirli bir sektöre ait şirketlerin hisse senetlerinden oluşur. Fonun adı da ilgili sektörün adını alır.
Neden A Tipi Yatırım Fonu: “Acaba hangi hisseyi alsam?”, “Hisse senetleri piyasasını takip edemiyorum.”, “içinde hisse senetleri, hazine bonoları, vs. olan bir portföyüm olsun istiyorum ama portföy dağılımını ayarlamak ve alım satımla vakit kaybetmek istemiyorum” diyorsanız uzman yönetim, risk dağılımı, nakde çevrilebilme, çeşitlilik imkanları ve uzun vadede B tipi fonlara göre daha yüksek getiri imkanı sunmaları nedeniyle A Tipi yatırım fonlarına yatırım yapılabilir.
A Tipi Yatırım fonlarının B tipi yatırım fonlarına göre daha riskli oluşu yatırımlarında aşağı yönlü oynaklıklara hazırlıklı olmayan yatırımcılar için bir dezavantajtır. Diğer taraftan reel getirilerin oldukça düştüğü günümüzde ortalama 2% gibi yüksek yönetim ücretleri ve diğer fon yönetim giderleri A tipi yatırım fonları yatırımcıları için ciddi bir bedel oluşturmaktadır.
A Tipi Yatırım Fonu nedir konulu yazımızın sonuna geldik. Bu konuyla ilgili daha önce yazmış olduğumuz Yatırım Fonları Nedir? başlıklı yazımızda daha genel anlamda Yatırım Fonlarına değinmiştik. Yatırım fonları hakkında detaylı bilgiye TKYD, wikipedia, money.cnn ve SPK adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Altın Fonu Nedir?
Borsa Nedir?
Hisse Yorumları
Borsa Yorumları
Borsa nasıl oynanır
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder