Petrol Fiyatları Nereye Kadar Yükselir?

Türkiye’de petrol fiyatları nereye kadar yükselir diye merak eden birçok kişi var ve ara ara bana bu konuda sorular yöneltiyorlar. Bugünlerde petrol fiyatları $80 seviyelerinde geziniyor. Bundan 1,5 sene önce $140 ve üzerini gören petrol hem dünya ekonomisinin yavaşlaması hem de doların bir miktar değer kazanması neticesinde bu seviyelerin neredeyse yarısına geriledi. Bu konudaki son günlerde şu tür gelişmeler gözlemliyorum:

Birincisi petrol fiyatlarındaki yükselmenin arkasındaki en önemli faktör Çin ve Hindistan gibi ülkelerden gelen ekstra talep. Geçtiğimiz yıl Çin Amerika Birleşik Devletlerini geçerek dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip oldu. Çin’de bir balon olduğunu iddia eden bazı kişiler bu talebin hükümet tarafında verilen siparişler neticesinde olduğunu, satın alınan arabaların kullanılmadığını ve garajlarda paslanmaya bırakıldığını söylüyorlar. Safsata. Bir milyarın üzerinde nüfusa sahip Çin’in er geç Amerika’yı geçmesi muhtemeldi. Özellikle Çin’deki muazzam imalat kapasitesini ve ucuz işgücünü göz önüne alırsak, ayrıca benzin fiyatlarının da yüksek olmadığını düşünürsek rakamlarla oynandığını söyleyemiz. Bundan bir 15-20 yıl sonrasını hayatl ederseniz Çin ve Hindistan kaynaklı petrol talebinin çok yükseleceğini görebilirsiniz.

Öte taraftan olayın bir de arz yönü var, özellikle Brezilya’da daha başka bir kaç yerde keşfedilen yeni petrol sahaları da var. Ayrıca otomobillerde yakıt tasarrufunu sağlayacak yeni teknolojiler ile alternatif enerji alanında büyük gelişmeler yaşanıyor.

Petrol fiyatları üzerine daha önce bu blogda aşağıdaki yazıları yazdık. Bu yazıları okuyarak bu konuda geçmişte ne düşündüğümüzü ve nasıl hareket ettiğimizi görebilirsiniz. Bugün petrol fiyatları hakkında ne düşündüğümüzü öğrenmeniz için Turkishtime dergisinin Nisan sayısını almanızı veya Ekonomi Türk 2 bloguna üye olmanızı tavsiye ederiz. Üyelik için detaylı bilgi için tıklayın.

Petrol Fiyatlari Tahmini
Petrol Fiyatlari
Benzin Fiyatlari

1 Yorum Var.:

Gokay dedi ki...

Hocam birde soyle bir working paper yayinlandi gecenlerde. Petrol talebindeki yapisal degisimden bahsediyor, 70lerdeki krizi bugunle karsilastirarak,
http://www.econ.nyu.edu/dept/courses/gately/OilDemandDargayGatelyFeb2010.pdf

ilginc bir makale olmus.