Hindistan'da Yatirim

Bu konudaki arastirmalarim devam ediyor ancak kucuk bireysel yatirimci icin pek iyi haberlerim oldugu soylenemez. Oncelikle Hindistan henuz piyasalarini disaridaki bireysel yatirimcilara acmis degil. Gayrimenkul, bono, ve hisse senedi alabilmeniz icin Hint vatandasi veya Hint orijinli olmaniz gerekiyor. Ayrica ulkeye soktugunuz parayi istediginiz zaman disariya istediginiz gibi cikarma sansinizda olmuyor. yani hala sermaye hareketleri uzerinde buyuk kisitlamalari var. O sebepten dolayidir ki ulkeye Cin'e kiyasla (hatta Turkiye'ye kiyasla) cok kucuk miktarda sermaye geliyor.

Ancak kurumsal yatirimcilar icin kapilari daha fazla acmislar. Buyuk miktarda sermayeniz var ise ulkeye girmeniz ve yatirim yapmaniz cok daha kolay.

Amerika'daki yatirimcilarin onunde Hindistan'a yatirim yapmak icin iki tane yol var. Birincisi yatirim fonlari (mutual funds veya exchange traded funds). Bu opsiyon icerisinde benim en cok tuttugum borsada islem goren IIF sembolune sahip fon. Ikinci opsiyonunuz ise American Depository Receipts (ADRs) denilen Hint hisse senetlerinden bazilarinin Amerikan borsalarinda islem gorenleri. Bu sirketlerin listesine linklerim icerisinde yer alan "Indian Stock Market Blog"dan ulasabilirsiniz. Bu sirketler arasinda benim yakindan takip ettigim ICICI Bank var, ticker sembolu IBN.

Hint borsasi ve gayrimenkul sektoru uzun vadede cok buyuk potansiyele sahip. Yakin zamanda buyuk artislar olmus varlik fiyatlarinda. O yuzden bugun icin belki fiyatlar biraz pahali olabilir ama cok uzun vadeli yatirim yapmayi dusunuyorsaniz bence hic beklemeyin IBN'i alin derim.

Bence en yuksek getiriyi sadece Hindistan'a rupee cinsinden yatirim yapan gayrimenkul sirketleri getirecektir. Gayrimenkul'un yaninda buyuk potansiyele sahip daha bircok sektor var. Arastirmalarim devam ediyor, yer yer sizlerle paylasacagim.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Arastirmalarda bir gelisme var mi? Bence Hint piyasasi, uzun vadede en verimli olabilecek piyasadir en azindan BRIC grubu icerisinde.

Adsız dedi ki...

Ben de oyle dusunuyorum. Ben de ilk kriz ortaminda Hindistan'dan gayrimenkul almayi planliyorum, bakalim fiyatlar dusecek mi.

Ekonomix