Petrol Fiyatları Düşüşünü Nasıl Bildim?

Blogumuzu uzun süredir takip edenler 2008 Temmuz’unda petrol fiyatları $140 iken petrol fiyatlarının $100’a gerileyeceği tahmininde bulunduğumu hatırlayacaklardır. O zaman bu tahmini Amerikalı tüketicilerin araba alımlarına ve arabalarını ne kadar sürdüklerine bakarak yapmıştım. Insanlar petrol fiyatlarındaki yükselişe tepki olarak araba daha az araba kullanmaya başladılarsa bu benzin, dolayısıyla petrol talebini azaltacak ve neticede beklentilerle hareket eden petrol fiyatlarının gerilemesine yol açacaktır şeklinde düşünüyordum.

Bugün aylık araba kullanımı değişimi ile petrol fiyatları arasındaki ilişkiyi gösteren güzel bir grafiğe Calculated Risk blogunda rastladım. Grafiği aşağıya aktarıyorum. Dikkat edin, petrol fiyatlarının zirve yaptığı sıralarda araba kullanımı da keskin biçimde düşmüş. Ben de zaten bu düşüşe dayanarak petrol fiyatlarının düşeceğini tahmin etmiştim. Bu konuyla ilgili yazıları arşivimizden okuyabilirsiniz.

5 Yorum Var.:

çağatay dedi ki...

Sn. Hocam
birkaç yılın mirasını birkaç ayda tükettin ya diyecek sözümüz kalmadı.

Belki niyetin iyi birşeyler yapmaya çalışıyorsun ama format değişikliğinden beri sitenin müdavimleri hep birşeyler fısıldadı kulak tıkadın.

En önemlisi de eskiden ruh vardı o da gitti.Kaşıkla biriktirip kepçeyle dağıtmak bu olsa gerek.

Hiç düşündün mü insanlar bu bloga neden geliyordu?

Blog Sahibi dedi ki...

Orpen,

Neden boyle bir yorum yaptin anlamadim. Ne mirasini tuketmisiz, kotuye giden nedir, problem nedir?

Mudavim okuyuculari Ekonomi Turk 2 bloguna cekiyoruz, bir muddet sonra yazilari sadece orada yazacagiz, calinti olmayacak, bir sey olmayacak, kendi aramizda calip oynayacagiz.

Anlat dusuncelerini, belki bir care buluruz.

tekeli71 dedi ki...

Sayın Ekonomix,
kaç kişiyle çalıp oynayacaksınız?
açın bloğunuzu herkese, insanlar bilgilerinizden yararlanarak;daha fazla kişileri bolğunuza çeksinler.
haa,önemli hisse yatırım önerileriniz olursa ona da belli bir ücret isteyiniz.
ücret ödeme konusunda da basit bir ödeme yöntemiz yok mu? mesala, Türkiyedeki bir hesaba "eft"yapalım.

tekeli71 dedi ki...

unutmadan,bugün sizde başka blogtan petrol fiyatları-araba kullanan sayıları grafiğini almışsınız. http://www.calculatedriskblog.com/2010/03/oil-prices-and-vehicle-miles.html

saygılarımla,

Blog Sahibi dedi ki...

Senol Bey,

Dort sene boyunca blogumuz bedavaydi, ben blogu devrettigim zaman gunde 600 tane ziyaretcimiz vardi. Baskalarina blog tavsiye eden kac kisi vardi Allah askina? Kedi buysa ciger nerde, ciger buysa kedi nerde?

Aradan gecen 3 ayda ziyaretci sayimiz 1200'e ulasti. Ben de hayretle izliyorum. Demek ki ben bazi seyleri yanlis yapiyormusum.

Bu isler ancak simdi yaptigimiz sekilde yuruyormus. Biz baskasinin blogundan aldigimiz yazilara seve seve link veriyoruz cunku o adamlar bir caba harcayip ortaya bir hizmet sunuyorlar. Bizim burada yazdigimiz yazilari birakin siradan blogculari medyadaki kose yazarlari asirip kaynak gostermiyor. Insanlar buradaki yazilara baglanti verselerdi simdiye kadar, biz de bu isleri havuc-degnek kullanarak yaptiracak birilerine blogu devretmezdik.

EFT onerinizi bir soyleyeyim.