Komünist Nedir

Bu yazimizda komünist nedir sorusuna cevap verecegiz. Komünist terimi uc sekilde incelenebilinir. Komünist parti:Ornegin Turkiye komünist partisi ;bu partilerin ortak ozelligi Komünist topluma ulasma amaci ve ozlemidir. Komünist kelimesi ayni zamanda bu parti mensuplari icin kullanilan bir terimdir ve son olarak Komünist; Komünist toplum arzusu duyan, buna inan insanlara verilen bir isimdir(bu asamada hukumet yokdur).Peki hep duydugumuz sosyalism ve Komünizm arasinda bir fark varmidir?aslinda sosyalism ise, kapitalism ile Komünizm arasindaki gecis donemidir. Komunizmden bir onceki safhadir. Ama sosyalizm komünizme yonelmek yerine kapitalisme yoneldi(rusya,cin ornegi).Diger bir sey sosyalizmin komünizm gibi kesin,dar bir tanimi yokdur.
bakiniz sosyalizm-kapitalizm

Komünist, Komünizm ,commun kelimesinden turemisdir, bir tur communalism dir,ortak paylasimi,beraber yasami ifade eden bir terimdir. Komunist toplumda mulkiyet topluma aittir (ozellikle uretim araclari). Herkes esit ve ayni statudedir. Komünist teoride sosyal iliskiler bireylerin yetenegine ve yine ayni sekilde ihtiyaclarina gore belirlenir. Aslinda Komünist yapida devletin yavas yavas sistemden yok olacagi soylenirken uygulamada devlet dahada buyumus, dahada totaliter olup hersey devlete ait kabullenilip, hersey totaliter merkezi hukumet tarafindan planlanir sekle burunmusdur, marxin belirtigi insanin ozgurlesmesi (full realization of human freedom) yerine insanlarin ozgurlugu dahada kisitlanmistir. Ornekler, sovyetler birligi, eski dogu avrupa rejimler,kuzey kore,kuba v.b.

Kisaca komunistler icin Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olan insanlar diyebiliriz. Komunist nedir sorusunun cevabini cok daha iyi anlayabilmek icin komünizm nedir sorusuna cevap vermemiz gerekiyor. Bir sonraki yazimizda da bu konuya deginecegiz.

Bu konuyla alakali diger tanimlar:
Faşizm nedir?
Ekonomi nedir
Kapitalizm nedir

6 Yorum Var.:

ŞimdilikİsimBulamadım dedi ki...

Hangi yetki ve bilgi ile bu yazıları paylaşıyorsunuz bilmiyorum ama KOMÜNİST toplum örneklerinizin hepsi yanlıştır. Verdiğiniz örneklerin hepsi ancak SOSYALİST topluma aittir. Dolayısıyla da burada üretim araçlarının mülkiyeti devlete ait olacaktır. Ve dürüst bir şekilde olaya yaklaşan her insan görebilir ki mülkiyetin özel teşebbüste değil devlette olması bireyi çok daha özgür kılar. Özel teşebbüs sadece çalışma ve çalışmayarak açlıktan ölmek seçeneği gibi bir özgürlükle karşımıza çıkar. Eğer sosyalizme ya da komünizme saldıracaksanız da biraz daha mantıklı yerlerden saldırın kibu kadar çabuk çökertilmeyesiniz. Naçizane önerimdir.

economica dedi ki...

ceyhun bey,
soyalizm yada komunizm e karsi saldirma niyetim yok,o niyetlede yazmadim.kirici oldugumu dusunmemistim,olduysamda ozur dilerim.Burada marxian economiyi ayrintilariyla anlatma niyetim yok,yazdiklarimin cogu daha once marx ,sosyalizm,komunizm uzerine yazilmis ,cizilmis seyler.ussr de cinde komunist parti tarafindan yonetilmis ulkelerdir.marxist teorisyenlerin ne rusyanin nede diger ulkelerin Gercek komunist (sosyalist bile) oldunu kabul etmediklerini biliyorum ama bu sozu gecen ulkelerin komunist parti tarafindan yonetildikleri gercegini yok edemez.ismini verdigim akademisyenlerde saygiyla BSB de ve evrensel okdugum sahislardir.hic kimseninde kisilik haklarina saldirmamaya dikkat ettik.
dediginiz gibi her durust insan uretim araclarinin devlette olmasinin o kisiyi daha ozgur kildigini dusunurse neden dogu blokunun yikildigini,ve neden kimsenin o gunleri donme ozlemi olmadiginin sormasi gerekiyor/

Blog Sahibi dedi ki...

Evlendirme dairesi mi burasi? Hangi yetki ile bu yazilar paylasiliyormus....

Muhtemelen 16. kromozomunun verdigi yetki ile yaziyordur. Komunist devlet mi burasi ki birilerinden yetki aldiktan sonra kimsenin isine yaramayacak seyler soylensin?

jedi-tetsu dedi ki...

http://ep.tc/realist/fuckcommunism/
Güzel postermiş :)
Sanat budur

ŞimdilikİsimBulamadım dedi ki...

Tabii ki bir tezin altını dolduramayınca böyle posterler ortaya çıkacaktır. Ama zaten gerekli cevaplar suratınıza birer birer çarpılıyor.
Yetki meselesine gelince o kelimenin yanında bir de bilgi yazıyor farkındaysanız. Tabii ki internette olur olmadık şeyler yazmak için kimseden izin almaya yetki almaya gerek yok lakin komünist olmaya yüce devletimizde de devlet izin vermediği için girilemeyen siteler olduğunu unutmayın. Aman tanrım ne özgürlük...
Sonuç olarak ilk yorumumda söylemek istediğim şey komünizm hakkında herşeyi söyleyebilirsiniz ama gerçekleri çarpıtarak hiçbir komünizm deneyimi olmayan dünyada şu ülkede bu ülkede komünizm yaşanmıştır demezseniz inandırıcılığınızı yitirmezsiniz. Aksi halde biz kendi kendimizi tatmin ediyoruz diyorsanız bütün yalanlar sizin olsun ÖZGÜRLÜKÇÜ KAPİTALİZMiniz gibi...

Tufan Cömert dedi ki...

ceyhun bey,
yahu mao bile "yüz çiçek açsın, bin fikir yarışsın demiş", siz niye bu kadar celallendiniz ki?