Yüzde Hesaplama Formülü: Mahfi Eğilmez

Yüzde hesaplama konusu okullarda öğretilmeye çalışılan ama bir türlü öğrenilemeyen konuların başında gelir. Daha önce yüzde hesabı nasıl yapılır başlıklı bir yazıda bu konuya değinmiştik. Bugün yüzde hesabı konusunda Mahfi Eğilmez gibi bir ekonomistin yaptığı hataya bakacağız. Şöyle diyor Mahfi Eğilmez:

“Bu işin sırrı nedir diye sorarsanız önce tablodaki USD kurlarına sonra da GSYH’daki artışa bakmanızı öneririm. USD kuru değişmeden kalırken aynı dönemde GSYH’nın artış oranı yüzde 263 olmuş.”

Yan tarafa koyduğum tabloya bakarsanız 2002 yılında GSYH’nın 230 milyar olduğunu, 2009 sonunda ise 630 milyar civarında olacağının tahmin edildiğini görürsünüz. Ilkokul 5. Sınıf öğrencilerine yönelik yüzde problemimizi soruyoruz. 230 milyardan 630 milyara yükselen milli gelirimiz yüzde kaç artmıştır?

Cevap: Yüzde Hesaplama Formülü=(Son rakam/ilk rakam - 1) *100 =(630/230 -1)*100= (2.74-1)*100=%174

Hazine müsteşarlığı yapmış adamları terletecek sorumuza ilkokul beşinci sınıf öğrencisi bir arkadaşımız rahatlıkla %174 cevabını verebilirken, Mahfi Eğilmez %274 cevabını vermiş. Matematiktir bu, herkes işlem hatası yapabilir, ama bir de sayıların anlamı vardır. Burada bahsettiğimiz rakam büyüme rakamıdır, %274 büyüme demek ülkemizin milli gelirinin 3,74 katına çıkması demektir. Insan bir düşünür bu rakamı yazarken yahu.

Geçenlerde de Mahfi Eğilmez benzer bir hata yapmış ve biz de hatasını “Nominal ne demek? Örnekle anlatılmıştır” başlıklı bir yazıda düzeltmiştik. Kardeşim nominal ne demektir bilmiyorsan, adam gibi yüzde hesaplama formülünü kullanamıyorsan ...

Yazımızın devamına Ekonomi Turk 2 blogundan ulaşabilirsiniz. Üyelik için detaylı bilgi burada.

Mahfi Eğilmez hakkında yazdığımız diğer yazıların bir kısmı:

Türkiye Ekonomisinin Durumu ve 2010
Mahfi Eğilmez ve Gelir Dağılımı
Spekulatif Mahfi Eğilmez: Kurlar ne zaman patlar?

1 Yorum Var.:

e-SerdarK dedi ki...

Bu tür beyanatların bu kadar rahat yapılabilmesi, ölçüp biçmeden söylenip geçilmesi ne kadar sıradan oldu ülkemde :)