Spekulatif Mahfi Eğilmez: Kurlar ne zaman patlar?

Zamanında bürokrasinin basamaklarını tırmanıp Ankara'da üst noktalara gelen kişilerin kariyer çizgisi genelde İstanbul'a da uğrar. Çoğunlukla da müsteşar eskilerinin, bürokrat emeklilerinin, İstanbul'daki ilk durağı (nedense) Doğan grubunun gazetelerinden birinde köşe kapmak olur. Nadiren farklı örnekler ortaya çıksa da genel eğilim böyle.

Tabi Doğan'ın elinde gazete çok, başarısız olanlar Referans gazetesine mahkum olurken sıfatları kocaman olanlar Milliyet ve Hürriyet gibi amiral gemilere yerleşirler. Burada çizgi genelde küçükten büyüğe olmak üzere Referans - Radikal - Vatan - Milliyet - Hürriyet şeklinde oluyor. Tabi Damat Ferit gibi nereden geldiği belli olmayanlar joker statüsünde ve parlatılacaklar listesinin en tepesinde yer alırlar. Pardon, Damat Yiğit diyecektim.

Bu arada yanlış anlaşılmasın, bürokrat eskisi yazarlarının hepsi kötüdür demek istemiyoruz. Genelde Uğur Gürses, Fatih Özatay, Ercan Kumcu, Güven Sak gibi Merkez Bankası çıkışlılar daha isabetli yazılar yazarken Yaman Törüner gibi istisnalar da yer alabiliyor. Hazine ve planlama (DPT) çıkışlılar ise Güngör Uras başta olmak üzere vahim durumdalar. Güngör Uras "fiyatlar mutlaka enflasyonla artmaz", "cari açık=döviz açığı" gibi özdeyişlerin sahibi. Tabi daha vahim örnekler de var. Yiğit Bulut, mesela , çan eğrisinin tepesinde zenginlerin oturduğunu sanıyor. Diğer yandan akademi kökenli, bürokrasiye bulaşmamış Asaf Savaş Akat, Mehmet Altan, Eser Karakaş, Deniz Gökçe gibi yazarlar ise genelde daha istikrarlı bir çizgi sergiliyorlar.

Bizim bugünkü konumuz ise bürokrat eskilerinden Mahfi Eğilmez. Bir süredir Mahfi Eğilmez'e bir yazı borcumuz vardı. Hesabı denkleştirelim.

Bir ekonomistin asla yapmayacağı şey tarih vererek kur tahmini yapmaktır. Normalde kurların aşağı mı yoksa yukarı mı gideceğini her 10 tahminden 6'sında tutturabilen birisinin kur piyasasını hallaç pamuğu gibi atmasını beklersiniz. (Bir maymunun tahmin başarılı ortalaması 10'da 5'tir.)

Mahfi Eğilmez 2005-2006 döneminde kendini rüzgara kaptırıp 1 dolar = 1 YTL gibi bir tahminde bulunmuştu. Haziran 2006'da dolar kuru 1.7 YTL seviyesine çıkınca bu tahmin de komik kalmıştı. Mahfi Eğilmez sonradan "Kriz olmazsa ve içeride de siyasal sorun çıkmazsa yıl sonuna kadar 1 dolar 1 YTL olur demiştim" diye bir düzeltme yapmıştı ama bu açıklama da "Halamın şeyi olsa amcam olurdu"dan farklı değil.

Mahfi Eğilmez uslanmamış olacak ki bir süre önce (14 Şubat 2008) "YTL değer kaybeder" başlıklı yazısında şöyle yazdı:
"... Bunun sonucunda benim tahminim YTL'deki değer kaybının ciddi bir aşamaya ulaşması noktasına bahar aylarında gelineceği yolundadır. Sonrası için şimdiden bir şey söylemek ve bir tahmin yapmak mümkün değil."

Ben de "İyi haberler" başlıklı yazımda şunu yazmıştım:

"Mahfi Eğilmez de "YTL değer kaybeder" başlıklı yazısında "Bunun sonucunda benim tahminim YTL'deki değer kaybının ciddi bir aşamaya ulaşması noktasına bahar aylarında gelineceği yolundadır" diyerek bir ekonomistin asla almayacağı bir risk almış (Tarih vererek kur seviyesi tahmini). Hoş, seviye belirtmemiş ama YTL'de ciddi değer kaybı demiş. Bu ifadeden şu ana kadar yaşanan dalgalanmalardan daha farklı bir kayıp beklediği yorumunu yapıyoruz. Bahara şunun şurasında iki ay kaldı. Tabi 2008 baharı da dememiş ordan da kaçış yolu var ama bahar aylarında kendisini tekrar ziyaret ederiz."

Mahfi Eğilmez yazısını yazdığında dolar kuru 1.20 YTL seviyesinde iken Mayıs ayının sonunda 1.22 YTL seviyesinde imiş. Arada 18 Nisan tarihinde 1.33 seviyesine kadar yükselmiş. Yani baharın ilk yarısında YTL değer kaybederken, ikinci yarısında değer kazanmış. Mahfi Eğilmez'e yine de hak vermek gerek, bir miktar değer kaybı yaşanmış.

Ancak bu değer kaybının "ciddi" olup olmadığı konusu biraz şüpheli. Aşağıdaki grafik son iki senenin USD/YTL grafiği.


Gerek TV programlarından gerekse yazdığı yazılardan Mahfi Eğilmez'in uzun süredir dev bir global kriz beklediğini biliyoruz. Mahfi Eğilmez YTL'nin değerinde ciddi kayıp beklediğinde bunun daha önceki dalgalanmalardan farklı olacağını anladığımızı yazmıştık. Ama grafik bize daha önceki zıplamalara göre daha düşük şiddette bir dalgalanma olduğunu söylüyor. Dolar kuru bugün bir sene önceki seviyenin de altında.

Daha önemli nokta ise Mahfi Eğilmez'in kendini rüzgara kaptırarak tahminler yapıyor olması. 14 Ocak-12 Şubat 2008 tarihleri arasında zaten dolar kuru 1.15 seviyesinden 1.23 seviyesine yükselmişti. Daha önceki dönemde kendini rüzgara kaptırarak yaptığı 1 dolar=1 YTL tahmini de benzer şekilde çuvallamıştı.

Kıssadan hisse: Siz siz olun döviz kuru konusunda tahmin yapan kimseye güvenmeyin.

Yatırımcıya tavsiye: Geliriniz ya da gideriniz döviz cinsinden değilse döviz piyasasından uzak durun, piyasayı sağmaya kalkmayın.

6 Yorum Var.:

haluk dedi ki...

ithalatçı ve harcamaları ithalat tabanlı olan ve iç piyasaya hizmet veren firmaların hisselerinden de vazgeçmek gerek öyleyse.

Murat AYGEN dedi ki...

Sn.Y.Bulut "Damat Ferit" mesabesinde oluyorsa, küresel kapitalizmi "mahv-u nabut" etmeğe kalkan Sn. Ege Cansen de bir Mustafa Kemal oluyor, öyle değil mi? Kendisi "Batı için büyük tehlike: Kemalizm" başlıklı köşe yazısı yazmıştır, pdf'si bende var, isteyene gönderirim. Fotokopici gazetenin tarihini almamış maalesef.

mr. brooks dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Murat AYGEN dedi ki...

Sn.EgeCansen'in yazısını (kısmen de olsa) okumak için ltf tılayınız:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7938409.asp?yazarid=17

Kadir dedi ki...

kur tahmini yapan insanlara sormak gerekiyor.Bunu nasıl tahmin ediyorsunuz.Bir taraflarından mı sallamaktalar yoksa bunu yaparken belirli verilere göre mi yapmaktalar.Hadi verilerle daha anlamlı bir yere koysalarda bu tahminleri bu tahminlerinin doğru olması gerekir mi ? Bunu yani bu tahminleri yapanlarda koca koca adamlar hani işletme 1. sınıf ögrencisi az buçuk kitap okuyup sallasa bir rakam anlayacagız ama bunları anlamak imkansız.

Bunu anlayamama nedenide serbest denilen piyasada ki olması gereken piyasa budur.Şu an olmasa dahi ileride olacak olan bu tarz piyasalarda kuru rahmin etmek için dünyadaki herkesin fikirlerini ögrenmek gerekirki bu imkansızdır.Diğer bir unsurda devletin döviz piyasasında olmasından dolayı asla döviz kurları belirlenemez.Çünkü devlet denilen güç siyasi arenada gösterdigi gücünü ekonomik açıdanda merkez bankası aracılıgı ile piyasadan döviz alarak istedigi kadar dövizi kurunu yükseltip istedigi kadar düşürebilmektedir.Bazen uluslararası arenadan kaynaklanan nedenlerden dolayı gücü yetmese dahi bu tarz uygulamaların oldugu bir ülkede döviz kurunu tahmin etmek zor değil imkansızdır.

Ha tutar mı tutar o zaman o kişi gitsin 6/49 oynasın.

Quant_Hyster.Hunter dedi ki...

USDYTL ve EURUSD kapışmasını izlemek fikir verebilir. YTL yüksek faiz evet ama Avro da geri kalmıyor.
Bana göre eurusd paritesi yukarı trendini sürdürdükçe biz de yüksek faizle para çekmeye devam edeceğiz.Operasyon devam eder.
Parite beklentim 1.75ler iken YTL değer kaybı beklemiyorum.
2009 2.yarısında, belki, değer kaybı başlayabilir.Buna sebep de ekonominin dibi görmüş olması olacaktır.