Teknoloji ve inovasyon: Ilginç örnek

Teknoloji ve inovasyon nedir dendigi zaman insanlarin aklina cogunlukla elektrik, otomobil, radyo, televizyon, internet, cep telefonu gibi icatlar gelir. Teknoloji sadece bunlardan ibaret degildir. Bir isi daha verimli yapmanizi saglayan yonetimsel teknikler de teknoloji ve inovasyon tanimi icerisine girer.

Amerika'da her yil doktorlar ve hemsirelerin yaptigi basit hatalar yuzunden 100 bin hasta hayatini kaybediyor. Bu istatistiklere bir de bu hatalar yuzunden olmeyen ama surunen yuzbinlerce insan dahil degil. Binlerce kisinin hayatini kurtaracak teknolojik yeniliklerden bir tanesi de checklist kullanilmasi, yani kontrol listesi kullanilmasidir. Bir ameliyattan once yapilacaklar bellidir: ellerini yikadin mi, hastanin tenini antiseptik ile temizledin mi, sterilize edilmis eldiven, maske, sapka, vs. kullaniyor musun, ...

Tum doktorlarin bildigi bu basit kurallarin kontrol listesi kullanilarak ameliyatlardan once teyit edilmesi binlerce hastanin hayatini kurtariyormus. Ancak kendilerini Allah olarak goren doktorlar checklist kullanmayi nefislerine yediremiyorlarmis. Yapilan anketlerde cerrahlarin %80'i checklist kullanilmasinin hatalari azalttigini ve insan hayatini kurtardigini soylemis (geriye kalan %20 ben zaten unutmuyorum ayagina yatan serefsizler). Ayni kisiler "eger siz hasta olsaydiniz sizi ameliyat eden doktorun checklist kullanmasini ister miydiniz" sorusuna ise %93 oraninda evet demisler. Hani su "benim kullanmama gerek yok" diyen %20'lik serefsizler var ya, iste onlarin ucte ikisi kendilerinin diger cerrahlardan da daha akilli olduklarini dusunduklerinden ve baskalarinin hata yapacagini bildiklerinden kendilerine gelince checklist kullanilmasini istiyorlar. Geriye kalanlar ise kemikli durus sergiliyorlar!!

Amazon'da en cok satan kitaplar listesinde 71. sirada imis yukarida linkini verdigimiz kitap, ilgilenenlere duyurulur.

Not: Serefsiz dedigim doktorlar Amerikali doktorlardir. Turkiye'de birisine serefsiz derseniz sizi mahkemeye verebilir, Amerika'da basin ozgurlugu var, o yuzden egolarina yediremeyip hastalarinin hayatini tehlikeye atan doktorlara serefsiz demenin bir sakincasi yok. Belki bazi insanlar "onlara serefsiz demek az gelir" diyebilirler.

1 Yorum Var.:

ert dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.