Girisimcilerimiz spekülatörlük yapmayacaksa sosyalizmi tercih etmeliyiz

Ayni plagin döndürülüp döndürülüp çalinmasindan sizde rahatsizlik duymuyor musunuz ? Döviz piyasalarinda çok fazla spekülatör varmis, 'sevgili' yatirimcilarimizin önlerini görmelerine engel oluyorlarmis, onlara karsi önlem alinmaliymis falan filan..
Kapitalist sistemin ve onun vazgeçilmez unsuru olan 'girisimci' rolünün dogru anlasilmadigini düsünüyorum. Jean Baptist Say'in modern yorumuna göre 'Girisimciler kar elde etmek amaciyla degisim ve firsatlari kullanmak veya yaratmak için inovasyon yapan kisilerdir'. Hiç bir zaman devlet tarafindan 'zengin' ilan edilen ayricalikli bir azinlik olarak tanimlanamazlar. Gerçek rollerini oynamalari kaydiyla arti deger üretirler. Devlete girisimciyi spekülatörlerden koruma görevi verilemez. Çünki tanimdan da anlasilacagi gibi girisimci spekülatörün ta kendisidir (Toplumdaki yanilgi o kadar derin ki. TDK'nin sözlügünde spekülatör kelimesinin tek bir karsiligi var: Vurguncu). Spekülatör ileriye yönelik tahminler yaparak pozisyon alir ve riske girer. Tahminlerinin dogrulugu/yanlisligi piyasa mekanizmalari tarafindan test edilir. Kazananlar ödüllendirilir, hakkettikleri paylari verilir. Çünkü baskalarinin yapamadiklarini yapmislar ve öngörüleri dogrultusunda risk almislardir. Yani ''gerçek kapitalizmde'' servetler ''tekrar tekrar'' kazanilmak zorundadir. Kimsenin, paralari birsekilde cebe indirdikten sonra, devletin güvencesini talep etmeye hakki yoktur. Ben kendimi bir emekçi olarak görüyorum. Seçilmis zenginlerin sistemi isime gelmez. Eger siz de kendinizi emekçi görüyorsaniz sosyalizmi tercih edelim diyorum.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   A Tipi Yatırım Fonu Nedir?   Olasılık nedir?   Dışsallık Nedir

Sunu da unutmayalim: Devlet bu adamlara her ihtiyaç duyduklarinda simit uzattikça hiç bir zaman yüzmeyi ögrenemeyecekler ve asalak olarak yasamaya devam edecekler. Girisimciniz asalaklastirilmissa, kapitalizm artik kamu yararina çalismaz, yozlasir, dinamizmini kaybeder. Aslinda kamu yararina çalisan kapitalizm girisimciyi zorlayarak, aci çektirerek ve hatta iskence yaparak evrimlestirir dersek hiç abartmis olmayiz.
Spekülatörlük ileriyi görebilecek hayal gücüne ve o dogrultuda bugünden pozisyon alabilecek cesarete sahip olmayi gerektirir. Hayal gücü ve cesaret. En çok yoklugunu hissetigimiz nitelikler bunlar degil midir ?
'Önemli olan üretimdir' tamamen bos bir cümle. Vatandas üretsin, kapiya yigsin. Bizde onun sirtini sivazlayalim. Risk kelimesini sözlüklerden silerek kazanç tanimi yapiyoruz. Bu sekilde olmaz. Tüketicinin talep ettigi özellikteki tasiyan ürünleri/hizmetleri yine onun kabul edebilecegi fiyatlardan devletin sübvansiyonuna ihtiyaç duymadan üretmek. Iste bunu becerebilene 'girisimci' derim. Isin hakkini vererek yapmakla, 'sadece üretmek' arasinda daglar kadar fark var.
Özetle bizim sorunumuz ortalikta çok fazla spekülatör (ileri görüslü) olmasindan kaynaklanmiyor. Spekülatör denen adamlar olmasaydi ne piyasalar olabilirdi nede serbest piyasa düzeni. Bir yerlere çakili kalmayi sevdigimiz, çalismaktan pek hoslanmadigimiz, hayal dünyasina kapimizi kapadigimiz ve kendimize çeki düzen vermekten asla hoslanmadigimiz için devlette spekülatörleri, yani girisimcileri 'temizlemesini' istiyoruz.

ahmet çavusoglu

0 Yorum Var.: