Sulu Yakit Pili Teknolojisi

Vestel 20 milyon dolar harcayarak sulu yakit pili teknolojisi gelistirdim diye sulu sulu bir aciklama yapmis. Yuh yani.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Birincisi dunyada milyarlarca dolar harcayarak adamlar teknoloji gelistirmeye calisiyorlar, hala beceremediler, Vestel becermis!!! Ikincisi becerdik diye ortaya attiklari cozumun kurulum maliyeti $12500 imis, ben senede $600 kadar elektrik parasi oduyorum. Demek ki ben bu sistemi kendi evime kursam en azindan 20 senede kendi kendini amorte eder. Ote yandan $12500'i enflasyona endeksli hazine kagitlarina yatirsam senede elime elektrige harcayacagim rakamin 2 kati bir para gecer. Bu parayla ben 1 degil, 2 evi aydinlatirim. Kaldi ki icat ettikleri sistemin omru olsa olsa 3-5 yildir.

Mesele yenilenebilir enerji teknolojisi gelistirmek degil, mesele petrolden daha ucuza mal olacak yenilenebilir enerji teknolojisi gelistirmek. Adamlar bir de piskin piskin "Bu teknolojinin uygulanmasinin Turkiye'ye maliyeti 60 milyar dolari bulur, bunun %80'ini devlet karsilasin" demis. Oooooooldu.

Teknoloji gelistiriyoruz ayagina yine devletten para koparmaya calisiyoruz. Ne kadar uckagitci bir millet olduk yahu, bilim adamlarimiz bile uckagitci.

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Süpersiniz ya,,Bende baya merak ediyordum,,bütün dünya geri zekalıda bi bizimkiler mi akıllı diye,, Baya aydınlatıcı oldu,,
Bi zihni sinir projesi olarak rafa kalkacak galiba,,,

Eflatun

Adsız dedi ki...

teknoloji tartışılabilir ,daha önce aynı şeyi başkalarıda bulmuş olabilir ama sonuçta bir Türk firması ,ar-ge 'si var bir şeyler yapmaya çalışıyor yani ülkemizde gerçekten ender bir durum , en önemlisi son 10 yılda bir çok işadamına kurumsallaşınca neler yapılabileğini gösterdi ve ufuk açtı bu açıdan bakıncada gerçekler bu şekilde :)

iyifirma.blogspot.com

Cebir Kismiturev dedi ki...

Yazinizi ve Vestel ile ilgili yaziyi vakitimin olmamasi nedeni ile hizla ve birer kere okudum. Bildiklerim ve anladiklarimdan cikarttiklarim su sekildedir

1. Fuel Cell yeni bir sey degil (15 yillik bir gecmisi var bildigim kadari ile TOYOTA konu ile ilgileniyordu)

2. Vestelin buldugu da Fuel Cell degil. (Fuel Cell petrol turevlerinden (hidrocarbon bilesikleri)yada hidrojenden elektrik jenerasyonu yapan bir sistemdir)Fuel cell in domestic kullanimi icin gelistirilmesidir (Toyota bunu arabalarda kullanmayi planliyordu.Zaten Japonya'da da domestic kullanimlar baslanmis (Gazete haberinden bunu anladim)

3. Bence asil onemli konu hidrojen akusu (yada sungeri) olarak kullanilan medyanin uretiminin ucuzlastirilmasi disarda kilosu 50 USD iken vestelin 15 USD a maletmesidir.

4. Alemlere zarar konu ise Hidrojen uretiminin ekonomiklestirlmesidir (1 metrekupu 2.7 Kwatt (bunun 2 Kwatt a dusecegide belirtiliyor) a uretiyor ve bundan 3 kwatt enerji sagliyor yani kendi kendine enerjisel yeterlilik saglanmis yani siz saf suyu bulduktan sonra Turkiyenin enerji sorunu falan kalmaz tabi suyun saflastirlmasinin maliyetinin 0.3 Kwatt gecmemesi lazim- ki acikcasi haberden maliyetin icinde suyun saf suya donusturulmesi varmidir anlayamadim).Bu konunun es gecilmesi tabiki (Yukarada bahsedilen konu cok ama cok onemlidir ve bu bilginin teyit edilmesi gerekir) Turk gazeticiliginin bir basarisidir.


Son olarak iyi ve yararli ve sizi zenginedecek bir seyi icat etmek (yada servise sunmak) icin gerekli olan son sey paradir.Icatlar genelde minimal finans ile tembel(ama yorum ve zeka kullanim kapasitelrinde destek ve direnc noktalari olmayan) muhendisler(okumus yada okumamis) tarafindan ortaya konurlar.

Degil 20 Milyon USD 200.000 USD bile dunyanin butun yuzunu degistirecek bir bulus icin yeterli finansal destek olabilr.

Dipnot: Bu arada iyiki sanayicileimiz sizin gibi dusunmuyor "Ver tahvile yatassagiya hesabi."

Adsız dedi ki...

1 metre ötesinden başka yere bakmayan Süper zeka arkadaşımız parasını tahville değerlendirir ve çok kazanır tabiki.Eminim Edison da böyle düşünüp "yan gel yat osman" diyebilirdi.Ama yapmamış neyseki.Araştırma-geliştirme, bilinen oluşmuş bir problem veya kolaylaştırma için yapılmaz sadece.Petrolün kısa sürede 30 dolarlardan 70 dolarlara gelebildiğini gören Aklıselim insanlar diyorlar ki "bu petrolün dibi görünüyor;bu 200 dolara da gidecek bu gidişle" diye şimdiden seçenekleri çoğaltıyorlar.İlk bilgisayar şimdikinden 100 kat büyük hacimde ve ağırlıkta,işlem gücü olarak da 1000 kat daha yeteneksizdi.Ama şimdikinin 70-80 katı paralar ödeniyordu bu lambalı kutuya zamanında.Eğer araştırma geliştirmeyi bıçağın kemiğe değdiği anda yaparsan petrole 200 dolar da verirsin,500 dolar da verirsin.Başkasının yaptığı pile 50000 dolar da verirsin ve tahvillerinin ezip suyunu içersin.Elin oğlu çoktan yelkenini rüzgarla doldurmuştur Süper zeka arkadaşım...

Blog Sahibi dedi ki...

Turk firmalarinin boyle ufak projelerle de olsa "pure" arge faaliyetlerine girmis olmalari gercekten de takdir edilmesi gerekir. O konuda haklisiniz. Maddi gucu olan, ayrica cevreye zarar vermek istemeyen vatandaslarimiz paralarini bastirarak Vestel'e destek de olmaya calisabilir. Bunda da bir sakinca yok, herkes parasiyla istedigini yapmakta ozgurdur.

Ama tutup da devletden $60 milyar tesvik istemek "cin fikirliliktir". Ekonomik olmayan bir urunu millete dayatmaktir. Bizi elestiren arkadas "İlk bilgisayar şimdikinden 100 kat büyük hacimde ve ağırlıkta,işlem gücü olarak da 1000 kat daha yeteneksizdi.Ama şimdikinin 70-80 katı paralar ödeniyordu bu lambalı kutuya zamanında." demis.

Dogrudur. Ama o ilk bilgisayarlarin taliplisi vardi. Sirf "teknolojiye destek" olsun diye satin almadilar. 80'li yillarda kullanilan takoz buyuklugundeki cep telefonlarini hatirliyor musunuz peki? Onlarin da taliplileri vardi.

Vestel'in urettigi bu sistemin de taliplileri olacaktir. Ilk etapta bu kisilere satis yaparak bu projeyi hayatta tutabilirler. Urunlerini ve uretim yontemlerini gelistirerek maliyetlerde dususu saglarlarsa daha cok talep gelecektir.

Bizim elestirdigimiz daha urun gelistirmenin birinci etabinda hersey cok pahaliyken bu urunu tum Turkiye'ye simdiki fiyatlardan satma hayalleri (ve bunu da vergilerle toplanan paralarla finanse etmeyi dusunmeleri). Saniyor musunuz ki ilk bilgisayari uretenler "devlet destek ciksin bunu tum ulkeye satalim" demislerdir.

Super zeka arkadasim, her seyi boyle detayli detayli acikladiktan sonra mi anlayabiliyorsunuz? Leb demeden de leblebiyi anlayin artik.

Adsız dedi ki...

Evet ben o "eleştiren arkadaşım" Süperzeka arkadaşım.Benim anlayamadığım bir şey yok.Sizin gözünüzde her nesne-faaliyet şu kadar tahvil, şu kadar dolar, şu kadar faiz diye şekilleniyorsa Vestelin kurmaylarının gözünde de her argeleri, devlet teşviği,"daha çok nasıl satarım" olarak gözüküyor olabilir.Bu onların "Japonya yapmış bizde de olur mu?" umudu olabilir.Bu da herkesin kendi görüşüdür.Devletin yetkililerinin de hesabı kitabı vardır elbet.Zorla kimse zararına bişey yapıp-yaptıramaz.Benim söylemek istediğim şey sizin ikinci yorumunuzda yumuşattığınız: 20 milyon dolarla yapılan yerli "pure!" arge faaliyetlerini, "yabancıların yapamadığı şeyi nasıl yapmış" vari (ilk yorumunuzu iyi okuyun) nitelendirmeniz sonra "sulu sulu" diyerek devam etmeniz.Bence Vestelin yaptığı açıklamayla sizin yaptığınız "20 milyon dolarla yabancının yapamadığı şeyi nasıl yapmışlar" gibi bir açıklama aynı sululukta...Bir ARGECİ OLARAK dikkatimi çekmişti sadece. Yazılanları en az sizin kadar anladığım için yorumda bulundum.Yabancılar kadar iyi tahvil alıp-satıp,para harcayıp yatırım değerlendiriyor muyuz bilmiyorum.Ama naçizane Arge çalışmalarımızı -tüketen- değil, -üreten- olarak hızla yabancıların seviyesine ve ötesine getirmemiz gerektiği inancımız tam ve bu yönde çalışıyoruz.Sevgiler......

Adsız dedi ki...

Ar-geci arkadaşımızı bu konuda çalıştığı için yürekten takdir ediyorum.Sizin gibi insanlara ihtiyacımız var.Umarız sayılarınız artar.Diğer taraftan tahvil almak devleti finanse etmektir.Siz almazsanız ,o almazsa borçlanma maliyeti yükselir.Ödediğiniz vergiler bu açığı kapatmaya daha fazla gider.Hisse senedi piyasalarında ise sadece az kazandım çok kazandım yönünü görüyoruz yalnız bu sistem parası olupta o veya bu nedenle şirket kurmayanın hisse alarak ortak olmasıdır.Sonuçta yatırım yapacaklarıda finanse eder ve o ülkeye yarar sağlar.Derin bir konu kısaca özetlemeye çalıştım.

Saygılar

iyifirma.blogspot.com