Neden Hala Petrol Almiyorum?

Benim hala neden petrol almadigimi Turkishtime'daki su yazi cok guzel aciklamis:

" Bugünkü petrol fiyatlarının gelecekteki petrol fiyatlarından daha düşük olması durumuna ‘contango’ deniyor. Mesela; 10 Ocak 2009 tarihinde Şubat teslimatlı petrolün fiyatı 40,83 dolar iken, Mart teslimatlı petrolün fiyatı 46,07 dolar, Temmuz teslimatlı petrolün fiyatı 54,13 dolar, Şubat 2010 teslimatlı petrolün fiyatı 60,25 dolar, Şubat 2011 teslimatlı petrolün fiyatı 66,64 dolar, Nisan 2012 teslimatlı petrolün fiyatı 70,06 dolar, ve Ekim 2014 teslimatlı petrolün fiyatı ise 75,11 dolar imiş. Bu fiyatlar piyasanın; petrol fiyatlarındaki düşüşün geçici olduğunu, önümüzdeki yıllarda yükseleceğini düşündüğünü gösteriyor. Bunun gösterdiği diğer bir durum ise piyasadaki oyuncuların ellerinde yeterince stok kapasitesi olmadığıdır. Olsaydı 1 aylık depolama kapasitesinin getirisi varil başına 6,5 dolar, aylık depolama kapasitesinin getirisi varil başına 13 dolar olmazdı. Petrol alıp satan kişiler şu günlerde bu durumdan istifade etmek için 2 milyon varil taşıyabilen süpertankerleri taşıma amaçlı değil depolama amaçlı kiralamaya çalışıyorlar. Şimdiye kadar bunlardan 25 adet kiralanmış bile. Söylendiğine göre bu tankerlerin kiralama fiyatı aylık varil başına 0,9 dolar civarında imiş. Finansman, nakliye ve sigorta masrafları düşüldükten sonra bile bu fiyatlar petrol traderları için oldukça makul fiyatlar. O yüzden de traderler daha fazla sayıda tanker kiralamanın yollarını arıyorlarmış."

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Petrol almayi istiyorum ama depolayacak yerim yok. Daha once bahsettigim borsada islem gore USO'nin fiyati ise her ay bir kontrattan digerine gecildikce dusuyor. Yani bugun USO alip 2 sene elimde tutmayi planliyorsam, bu benim petrolu simdiki $40'dan degil $62'dan aldigim anlamina gelir. Tabii $62'dan petrol almak $40'dan petrol almak kadar cazip degil. Ben de piyasadaki beklentiler iyice bozulana kadar beklemeyi dusunuyorum.

Not: Bu yazida soylenilenleri anlamadiysaniz fazla uzerinde durmayin. Vadeli islemler piyasasi ile ilgili bilgilerinizin eksik oldugu anlamina geliyor. Cok muhim degil, Turkiye kisa vadeye odaklanan bir ulke oldugu icin bunlari bilmenize pek gerek yok!

3 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Yalnız şoyle bir yontem olamaz mı ?
Misal forex piyasalarından bunu alıp ihiç depolama maliyetine de katlanmadan şimdi 45 e al iki sene sonra burada 62 dolar görülüyor ama elbetteki 62 dolar değilde bunun üzerinde çıktıgını 90 dolara çıktıgını düşünürsek yuzde 10, 62 dolardan satsanız bile yuzde33 falan kar saglamış olmaz mısınız ?

Hiç voba alan girmeden.Tanker demişken son dönemlerde tanker navlunlarının yük gemilerine göre görece daha üyksek oldugu için ilerleyen zamanalrda tanker piyasasında bir nebze düşme olabilir.Bu da o zaman kiracıların işine gelir.Bu iki milyon varil saklayan tankerler kaç dwt oluyor ?

Junior dedi ki...

Petrol depolama uniteleri genelde rafinerilerin icinde bulunuyor, bizim de tek rafinerimiz tupras oldugundan kisitli malesef kapasitemiz. Aslinda petrol ithalatini da tupras yaptigina gore boyle bi yatirim artik ozel sektor kararina kalmis durumda bi nevi. Kar edecek onlar cunku. Belki ceyhanda kurulacak yeni rafinerilerde boyle bir yatirim dusunulur.

milleplateaux dedi ki...

Ekonomiturk blogu editoru ekonomix:

Neden Hala Petrol Almiyorum?

Adam blogculugu gecti, basimiza Ceyar kesildi, ...

http://stresabi.wordpress.com/2009/02/07/ceyar/