Petrol Fiyatlari ve Amerika'da Benzin Tuketimi

Turkishtime'dan Inan Dogan bence en iyi yazilarindan birisini yazmis. Bir yandan anketlere ve onlarin yanlis sonuclarina isaret ederken diger yandan dunyanin en buyuk petrol tuketicisindeki gelismelerin fiyatlari nasil etkileyeceginden bahsediyor.

"...Ankete katılan tüketicilerin yüzde 94'ü yüksek benzin fiyatlarından ötürü yaşam tarzlarını değiştirdiklerini, yüzde 82'si daha az araba kullanmaya çaba gösterdiklerini, yüzde 31'i benzin depolarını yarım doldurduklarını, yüzde 24'ü daha fazla yürümeye başladıklarını, yüzde 37'si daha yakın mesafedeki yerlere tatile gittiklerini, yüzde 34'ü ise tatillerini tamamen iptal ettiklerini söylemiş.

Ben de kendi çapımda ufak bir anket yaptım. Yukarıda size verdiğim anket sonuçlarını sıraladıktan sonra insanlara benzin tüketiminin haziran ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde kaç azaldığını sordum. İsterseniz siz de tahmin etmeye çalışın. Benim aldığım ortalama cevap yüzde 30 idi.

Sonra gittim ve gerçek rakamlara baktım. Haziran ayında benzin tüketimi bir sene önceye kıyasla sadece yüzde 1,7 azalma göstermiş. Amerikalı tüketiciler de Türkiye'dekiler kadar şikayet etmesini ve abartmasını çok seviyor. Rakamlardan anlaşılan, insanların çoğunun sadece lafta benzin tasarrufu yaptığı."


Yazinin sonunda da onumuzdeki yillarla ilgili su tahminde bulunuyor:

"Yine de verilerin işaret ettiği iki önemli nokta var. Birincisi, yıllar süren artışlardan sonra benzin tüketiminde az da olsa bir kırılma gözlemledik, ikincisi küçük otomobillerin yeni satılan araçlar içerisindeki ağırlığının artması gelecekteki tüketim azalması konusunda bize umut veriyor. Bu yüzden önümüzdeki 2-3 yıllık sürede petrol fiyatlarının “geçici” olarak 100 doların altına düşeceğini bekliyorum. Daha sonra ise Çindistan kaynaklı talep artışı tekrardan bizi sıkıştıracak ve petrol fiyatlarının 200 doları geçmesine neden olacaktır."

Sizce petrol fiyatlari nasil bir seyir izleyecek?

0 Yorum Var.: