Petrol Sektoru

Bir okuyucumuz su soruyu yoneltmis:

"Petrol sektörü ile ilgili her haberle ilgileniyorum. Son zamanlarda basında $'ın değer kaybetmesi durumunda petrol fiyatlarının artacağından bahsedilmektedir. Ben bunun için bir ekonomik model oluşturamadım. Tartışmaya açmak ve bilgilenmek amacıyla yazıyorum."

Kisaca aciklayayim. Dolar evrensel para birimi degil. Amerikan Merkez Bankasinin bastigi bir kagit parcasi. Dolarin degerinde bir dusus meydana gelirse, bu dolar disindaki herseyin degerinde dolara kiyasla bir yukselis oldugu anlamina gelir. Yani Trabzonspor'un 3 puanini dusurmek, Trabzonspor disindaki tum takimlara 3 puan vermekle esdegerdir gibi birsey.

Simdi dolarin degerinde bir azalma olursa ve petrol fiyatlari dolar cinsinden sabit kalirsa bu petrol fiyatlari euro cinsinden azalmistir demektir. Petrol fiyatlari da euro cinsinden durduk yere niye azalsin ki? Umarim anlatabilmisimdir.

Haa, her duydugunuz lafa da inanmayiniz. Herkes dolar dusecek diyor, niye dusmuyor peki? Sene basinda ben petrol fiyatlari $50'a inerse alin tavsiyesinde bulunmustum. Ocak ayinin ilk bir kac haftasinda butun analistler petrol dusecek diye diye petrolu sene basindaki $61'dan $49'a kadar dusurmeyi basarmislardi. Tabii bu uzun surmedi. Petrol'un simdiki fiyatina bakin ne dedigimi anlayacaksiniz. Bu konuda yeni bir goruse sahip degiliz, eski goruslerimize arsivden ulasabilirsiniz.

2 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

:))

trabzonspor olayına da hafif dokundurdunuz gibi geldi,

federasyona gönderme sanırım.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Selam,

Petrol ihracatcisi ülkelerin cok büyük bir kisminin bütün assetleri dolar cinsinden. Ortadogu da Euro'ya yatirim yapan sadece Kuveyt var. Dolar düstügü zaman gelir kaybi olmamasi icin bu ülkeler, basta Opec, petrol fiyatini yüksek tutacak önlemler aliyorlar (yani üretimi kisiyorlar). 11 Eylül'de Opec toplantisi var mesela, muhtemelen bir üretim artisi cikmayacak ya da cok cüzi bir miktar cikacak. Bu da fiyatlari destekleyecek. Ama bütün bu oyunlarin arkasinda yatan yukarida dedigim, dolara yatirim yapan petrol ihracatcilari dolarin düsmesinden dogacak gelir kaybini petrol fiyatini en azindan düsürmeyerek dengelemeye calisiyorlar.

Cüneyt