Insider Trading and Turkey's Credit Rating Upgrade by Fitch

Yesterday Turkish stock market increased by almost 4% despite the fact that other emerging markets did poorly. Turkish stock market has been underperforming the EM index recently and there was no apparent reason for a 4% jump in Istanbul Stock Exchange's ISE-100 index. There were rumors that a large foreign buyer has been making large purchases in banking stocks.

Now we know. Fitch upgraded Turkey's credit rating by two notches. If yesterday's trade was not insider trading (bkz. definition of insider trading), then I know nothing about finance. I don't think Turkish regulators have any teeth or desire to investigate this incident. However this is one of the largest scale insider trading incidents I have ever encountered.

I need your help to publicize this as much as possible. If you know which institution did most of the purchasing in banking stocks yesterday and send me the details, I will contact my friends at Bloomberg, Reuters, etc. to announce our findings.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Borsanin dun neden %4 yukseldigi anlasildi. Fitch'in Turkiye'nin kredi notunu yukseltecegi haberi bir gun onceden birilerine sizdirilmis ve bu kisi veya kurum da Turkiye piyasasinin tamamini %4 ziplatacak buyuklukte alimlara imza atmis. Simdi biraz mesgulum, ilk firsatta ufak bir arastirma yapip yazarim. Sizin bu konuda bir bilginiz varsa ve bizlerle paylasirsaniz sevinirim. Ayrica bu haberi bu konuda bilgisi olabilecegini dusundugunuz kisilerle ve medya mensuplariyla paylasirsaniz da iyi olur. Ben hayatimda cok rezalet gordum, boylesini gormedim.

6 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

...Dün borsada en çok işlem yapan kurumlar arasında HSBC, Deutschebank, Credit Suisse, Eczacıbaşı Menkul ve EFG İstanbul Menkul vardı. Bu kurumların nette toplam 154 milyon liralık alım yaptıkları görüldü.
İlk beş aracı kurum bazında piyasaya toplamda 56.45 milyon lira para girişi oldu. Yabancıların ağırlıklı olarak bankacılık hisseleri aldığı görüldü. En çok işlem gören hisselerde ise bankalar başı çekti. Garanti Bankası, İş Bankası, Turkcell, Yapı Kredi Bankası ve Eczacıbaşı İlaç’taki yükselişler dikkat çekti.
http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=3&ArticleID=1169011&Date=03.12.2009&b=JP+Ali%20Babacan=%20Piyasada%20heyecan

99-2000 krizinden hemen oncede hsbc icin elindekileri bozdurarak milyarlarca liralik doviz aliminda bulundugu soylenmisdi.tabi dogrulanmadi.

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Türkiye piyasaları ve borsaları hakkında yazdığım yorumları okursanız zaten bu düşüşün gerçek bir düzeltme hareketi olmadığını yorumlamıştım.

O günlerde vob piyasalarında 56700 seviyelerindeyken long pozisyonları acılabilir demiştim.

Aralık vade 63500 seviyelerini bugün gördü.

10000 ytl long pozisyon açan bir yatırımcı

1 long pozisyona 680 ytl para kazandı

16 long pozsiyonu acıldığında teminat miktarı 600 ytl çünkü

10,880 ytl net getiri elde edilir.

Bunu benim gibi bir küçük yatırımcı elde ettiğini düşünürsen yapılan insider trading yüzünden elde edilen kazancın ne olduğunu varın siz hesaplayın.

Dünkü Babacan'ın açıklamaları bahane edildi Piyasa bunları konuştu İmf ile ilgili Babacan 3 aydır farklı bir açıklama yapmadıki dünkü yükselişe konu edilsin imf anlaşması aslında en komiğime giden nokta

Borsa yükselecek demedi demeyin yazınızdaki yorumlarımı okursanız Türkiye Piyasalarında kitleler ve yatırımcılar nasıl sürü şeklinde güdüldüğünü çok iyi anlayacaksınız.

Fikret Bila'nın bir hafta sonu köşe yazısında yazdığı Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya ile ilgili Açıklamaları kadar inmek gerekli

Bugün ve dün yapılan işlemlerde insider trading arasanız bile bulamazsınız

Aralık Vade Piyasa

Short tarafı ilk 5 satıcı cok az short pozisyonu gözükürken bayram arefesinde ilk 5 satıcının dışında 36000 short diger olarak gözüküyordu. Piyasadaki küçük ve orta ölçekli yatırımcı grubu

Ekim Vade beri taşınan long pozsiyonu 29000 long Efg ve digerleri 20000 merilyn Linch ve Citi gibi yabancı kurumlarda gözüküyordu.

İlginc olanı Efg 41000 longla başladığı Aralık vade 29000 longa inerken maliyeti 69000 endeks seviyesindeydi.

Benim anlatmak istediklerim bunlardı. Kasım ayı ile Aralık ayı çok farklı olacak

SEİL dedi ki...

20 Kasımda yazdığım yorum

SEİL dedi ki...
Sevgili Ekonomix gibi ekonomi bilgim yok borsalarda yatırımlarımı mesleğimin vermiş olduğu bilgi ve duygulara göre psikolojik olarak yapıyorum.

Türkiye piyasaları oldukça sıg ve bu piyasayı yönlendiren aktörlerin özelikle vadeli işlem borsalarında vade başları ve vade sonlarında pozisyon oynamalarından dolayı sıg tahtalarda ve hisselerin agırlık ortalamları eşitsel olmadığı için özelikle;
Garanti,Türkcell,Akbank,İşc gibi endeksin fiyatlarının değişmesinde önemli rol oynayan hisseler üstünde oynanarak piyasanın genelini yönlendirmek çok kolay

Bugün özelikle hisse senedi piyasalarını takip edenler görecektirki

Garanti ve İş c gibi hisselerde düşüşler yaşanılmadı. Genelde piyasanın agır yapıcılarının dışında piyasada oynayan ufak ve orta ölcekli yatırımcılar genelde pozisyonları imkb 10 ve imkb 30 dışında daha çok taşırlar. Bugün özelikle bu imkb 10 hisselerinde belli başlı hisseler tutularak imkb 30 dışındaki imkb 100 ve diger hisselerde moral bozucu düşüşler yaşandı.

Bu İMKB düşüşün ve düşüş marjının sonlarına geldiğimizi gösterir.

Agustos vade mesela 56700 seviyeleri en düşük görmüştü görmüştü 59500 üstü kapatılmıştı Ekim vade 59500 civarı kapatılmıştı.Ekim vade 65500 civarlarında işlem görürken son 2 günlük sert satımlarla borsanın gevşetilmesinin başka izahı yoktu.

Vadeleri kapatılmadan diger vadede pozisyon taşıması yapıldıgından spot piyasanın bugünkü gördüğü en düşük seviye olan 44700 seviyesine göre 1000 puanlık bir düşüş marjının kaldığını vadeli 30 kontratlarında 56000-57250 arasında pozisyon acacak yada spot piyasada hisse alacak yatırımcılar için güzel bir kazanc potansiyeli sunduğunu görmek gerekir.

Aralık vade vob kapanışının 62500 ve üstünde olacağı endeksinde en azından 49200 üstünde kapatılacağını düşünüyorum.

Cuma, Kasım 20, 2009 11:38:00 AM

SEİL dedi ki...

Bence kitabınızı bu aralıkta çıkarmanızı tavsiye etmem.

Kitabınızı 2010 Nisan Mayıs ayları arasında çıkarırsanız. Yazınız üzerine ertesi gün borsaya yatırım yapan yatırımcılar şu an için borsanın perfonması yüzünden bir psikolojik zarar baskısı içersinde olacağı için beklenen bir satış pefonmasına erişemeyeceğinizi düşünüyorum. 2010 Nisan Mayıs ayında borsaların bugünkü seviyesinden % 30-40 yukarda olacağı düşünülürse o tarihlerde hem sizi takip eden ve okuyan yatırımcıların cebinin dolacağını ve borsada yaptıkları kazanclardan sonra kitaba ödeyecekleri bedel fazla göze batmaz.

Türkiye çok ilginc bir ülke değilmi Ülkenin Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya denilen zat ülke ve ülkenin ilişikte olduğu devletler ve şahısları yakından ilgilendiren parti kapatma davasını Gazeteci Fikret Bila ile paylaşması gazeteci Fikret Bila bu görüşmeden çıkardığı sonucu hafta sonu gazetesinde yayınlaması yada Ülke borsasında Raymond James işlem izninin kaldırılmasından sonra Piyasayı trade eden kurum EFG son zamanlarda satışı ve arkasından Yunanistan Banklarındaki kredi şıkışmaları nedeniyle EFG satışlarını ilişkilendirmek görende EFG aldığı ve pozisyon taşıdığı tüm pozisyonların Yunanistanda bulunan yerleşik bankalara ait olduğunu düşünmüyorlardır umarım.

Yakında Ulusalcı CHP ve milliyetçi Mhp kanadı ülkeyi yunanlılaramı peşkeş çektiniz diye hükümete karşı linc girişimi başlatırlar diye korkuyorum.

Takip ediyorum en son Galatasaray Kaptanı Arda Turan'ın domuz gribine yakalanmasını borsaya düşürmek için kullanacaklarmı ilk yazımdaki 1000 puan aşağıya düşme opsiyonlarının olduğunu ve bunuda haber sıkıntısı çekiyorlarsa bu haberi kullanabilirler diye yazıyorum.

Son balon düşüşte gözüme iyi gelen pozisyon taşıyan yatırımcılarının düşüşe direndiği hisseler olarak

Garanti,Halk Bankası,Çelebi,Thy,Arçelik ve Enka hisseleri diger ölçekte Eczacı ilaç,Prkte ve Aksigorta Sinpaş Gyo hisselerinde sert ve çetin durdular. Çok düştüğüne inandığım İşc hissesinde cıkışa ayak uydurur.

Anlaşılan bu hisseler cıkış anında iyi perfonmas gösterecekler

Pazar, Kasım 22, 2009 4:22:00 AM

SEİL dedi ki...

2 Aralıktaki son yorumun

SEİL dedi ki...
Önceki yazılarımda belirttiğim gibi Bugünde piyasalar dünyadan ayrıştı

Akbank ve Garanti ver çoşkuyu piyasa seller sular gibi aksın hala bu piyasanın şablonunu çözemeyenler yine bugün piyasa neden cok yükseldi sorusunu arar dururlar.

Çarşamba, Aralık 02, 2009 5:13:00 AM

alp hamzagil dedi ki...

Insider trading sadece IMKB'de olmuyor.
http://www.zerohedge.com/article/secs-viewing-pleasure-nyb-stock-and-option-chart

Bu sitede bunun gibi daha nice örneklerini okudum. Çok para olan yerde çok pis işler de dönüyor, ne yazık ki.