Google panikte


Dubai mubai hikaye! Devlet baba Google'a rakip olacagini aciklayinca, dunyaca unlu arama motorunun hisseleri tepetaklak dusmeye basladi. Grafikte de goruyorsunuz. Aslinda goremiyorsunuz ama ben asagi yonlu trendi gozunuze sokmak icin Yigit Bulut oku yerlestirdim. Artik rahat gorursunuz.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Bilgi Teknolojileri Kurulu'nun projesi ile internet dunyasinda dengeler degisecek. Google CEO'su Eric Schmidt Ekonomi Turk'e yaptigi ozel aciklamada Microsoft ile rekabetlerinin normal oldugunu, ancak Turk devletinin piyasaya girmesiyle boyle bir rakibe karsi dayanamayacaklarini soyledi. "Bizim email hesabimizda kisi basina sadece 7 GB kapasite var. Ama Turkler daha bismillah demeden 10 GB kapasiteli email hesabi saglayacaklarmis. Ustelik dogar dogmaz. Google uyeleri arasinda bebeler yok." diyerek saskinligini ortaya koyan Schmidt, acil onlem paketi icin Information and Communication Technology Agency adli Amerikan devlet kurumuna basvuracaklarini kaydetti. Diger yandan Turkiye'nin Youtube yasagina karsi ABD'nin de yakin zamanda Turk sitelerini engellemesi bekleniyor. Uzmanlar konunun onumuzdeki hafta Beyaz Saray'da gorusecek olan Erdogan ve Obama tarafindan da masaya yatirilmasini bekliyor.


15 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Haberi okuyunca bir ara popüler olan deyimle "Oha falan oldum".

Fişlemenin Arapçası olmuş...

En çok da şuna güldüm: "Yabancı arama motorlarının Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını belirten Tayfun Acarer..."

Bizimkiler öyle bir arama motoru yapacak ki, motor bir Türk'ün arama yaptığını anlayıp hoşuna gitmeyecek sonuçları göstermeyecek yani ha? Ulan utanmadan Türklüğün ne olduğu bile tartışılır hale geldi memlekette bu motor onu nasıl tanıyacak çok merak ettim. Herhalde "ahanda sizin "milli" bir arama motorunuz var artık, Google, Yahoo gibi sitelere erişimi engelleyelim, kendi halinizde takılın bakalım" diyecekler yakında... Demokrasi ya hani, ondan... Bunlara şakşakçılık yapan liberal arkadaşlara ayrıca selam ederim. Liberal'i göreceğiz hep beraber yakında...

Düşünce dedi ki...

fikirlere neden bu kadar bağnaz şekilde yaklaşıyoruz acaba ? evet saçma gelebilir mantıksız gelebilir liberal açıdan tutarsız v.s görünebilir ancak bizimde ürettiğimiz ama işe yaramayan it alanında bir yatırımımız olur. hem böylece sadece "yutup yasağı" minvalli saçma sapan it haberlerinden bıkanlar için yeni bir haber olmuş olur.

amerika benzer girişimlerin çöplüğü niteliğindedir. bırakın böyle şeyler olsun bırakın dalga geçmeyi laissez...

ayrıca bana o kadar da mantıksız gelmedi. bakınız cep telefonlarının imei numaralarına göre kayıt sistemi ve memlekete faydaları....

Düşünce dedi ki...

ayrıca bakın

foreign policy bu konuyu gündemine almış ve sizin gibi dalga ile yaklaşmamış....

http://neteffect.foreignpolicy.com/posts/2009/11/30/turkey_tests_new_means_of_internet_control

Pasha dedi ki...

Düşünce isimli arkadasim galiba ironi olsun diye yazmis:

"foreign policy bu konuyu gündemine almış ve sizin gibi dalga ile yaklaşmamış"

Haberin basliginda bile TPol'un soyledigi gibi fislemeye atifta bulunmuslar: "Turkey tests new means of Internet control"

Sonunda da bizim kraldan fazla kralcilarla dalga gecmis:

"But then again I may be misjudging the mysterious Turkish soul."

fairway dedi ki...

çin arama motoru baidu çin içerisinde çok verimli ve yerel olarak çalıştığından çindeki arama motoru piyasasının %70 ni elinde bulunduruyor. Bence neden olmasın ama devlet bizzat bu işe soyunmak yerine yapacaklara destek olsa daha iyi olur.

Unknown dedi ki...

Bu sitenin bir kısım yorumcuları iyice saçmalamaya başladı. Hürriyet okurlarını geride bırakacaklar yakında, korkarım.
İnsanları kayıt altına almak fişlemek oluyorsa, Nufus ve Vatandaşlık İşleri, bunu ülkemizde zaten bu fişlemeyi 100 yıldan ziyade bir zamandır yapıyor. Bunu teknoloji yordamıyla daha etkin yollarla yapınca "oha felan mı oluyoruz", nedir yani? Bir de "fişlemenin arapçası" ne demek yahu?
Dahası; eldeki mevcut sistemlerle zaten internette istediğiniz kadar "fişleme" yapmak mümkün. Hem de bu fişlemeyi tüm dünya dillerinde yapabiliyorsunuz, yapıyoruz, yapıyorlar.
Azıcık teknolojik gelişme görünce korkan bu zihniyet, (çok severim bu klişeyi :)) matbaaya da boğaz köprüsüne de karşı durmuştu. Kafa aynı kafa, bir milim ilerleme yok.
'Türklük' ve tanımı meselesine gelince... Birazcık tefekkür etseniz ülke olarak meselelerimizin yarısından ziyadesinin kökeninin tam da bu nokta olduğunu anlayacaksınız. Onun için keşke daha çok tartışsak, kafa yorsak bu meseleler üzerine. Ama nerdeee! İnsan da önce düşünme yetisi olacak ki olayları çözümlesin.
Şakşakçılık konusuna gelince.. Açtırmayın şimdi bayramlık ağzımı! #@&*æ#^ß!

T'Pol dedi ki...

Çok bilgili yorumcu yok,

"B.k yemenin arapçası" sözünü ve "halt etmek" anlamına geldiğini bilmiyorsanız ben ne yapayım?

Bayramlık ağzınızı isterseniz açın, bana da çok tın! (Bu tabiri umarım biliyorsunuzdur).

Canımın istediği gibi düşünür, istediğim gibi yorum yaparım. Ben bu blogun sadece yorumcusu değil aynı zamanda yazarıyım da... Kendi blogumun adı da Begenmezsen Okuma, bilmem anlatabildim mi? Bu memlekette bazılarımızın değerlerine dil uzatılmasına söz yok, biz bazılarını eleştirince Hürriyet yorumcusu oluyoruz. Oldu canım!

syzer dedi ki...

bizim milli arama motorumuz dosta güven ,düşmana korku verencinste olmalıdır.

çağatay dedi ki...

konu tartışılırken kurguyu laf sokma üzerine değil de fikir beyanı üzerine yaptığımızda fayda sağlamamız mümkün.

mevzu ak-kara değerlendirmesinde bulunamayacak kadar farklı bakış açıları içeriyor.

sosyal devletin arama motoru kurma, herkese mail adresi temin etme gibi bir misyonu yok.

muhtemelen aklı evvel bir bürokrat kuyuya taşı atmıştır ancak yine de tamamıyle reddetmeden bu konuda devletin icracı pozisyonundan çok özel sektörü teşvik eden bir rol üstlenmesi en mantıklısı gibi.

afsina dedi ki...

Fairway:
Baidu'nun populer olmasinin nedeni google'dan daha iyi olmasi degil, cin hukumetinin google'in cin kaynaklarina erisimini bilerek kisitlayip baiduyu kayirmasi oldugunu okumustum. Yoksa teknolojik olarak baidu google'dan cok daha geri. Turkiyenin google gibi genel amacli bir arama motoru yapmasini akillica bulmuyorum. Ama dikey arama konusunda ilginc seyler hala yapilabilir. (karniyarik.com gibi)

Pasha dedi ki...

Sayin Yok,
Tabi profile pek bilgi koymadik diye Hurriyet okuyucusu zannettin galiba. Siz Turkiye'de isterseniz her emaili askerlere okutun, her zarfi postanede acip okuyun kapatin, isterseniz fislenmekten bikmislari matbaa karsiti gibi gosterin. Ama ifade ozgurlugu olmayan bir ulkede tek siginacaginiz sey amonim olmaktir. Kamusal alan insanlarin ozeline mudahale edince ozgurlugu yasadigimiz ulkede de (ABD) savunuyoruz. Turkluk konusunu da yasalarin izin verdigi olcude kendi aranizda tartisin...

BAHADIR AKIN dedi ki...

Şu kısma da dikkat edin:

"Acarer çalışmaların üniversiteler ve işletmecilerle birlikte sürdürüldüğünü, Türk arama motorunun Türk cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinde de popüler olacağını düşünüyor."

Araplar, Malezya ve Endonezya, Hint müslümanları, Özbek, Türkmen, Tatarlar dört gözle yeni motoru bekliyor zaten, çeşitli yerlerde yazılıp çiziliyor, ehline malumdur.

Osmanlı ruhu canlanıyor, Türk İslam alemi Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde şaha kalkıyor da diyebilirsiniz. Arama motoruna da "Kızılelma" adını versinler eksik kalmaz.

KS dedi ki...

Türk zoru başarır, imkansız zaman alır..
Arama motorunu yaparız, araba motoru zaman alır..

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ks telekomcu musun.bu slogan bize ait te.

Adsız dedi ki...

Grafik yorumu süper olmuş.. Ben iniş falan göremiyorum, ekonomistler de grafikleri böyle yorumluyorsa yandık..