Dubai Krizi ve TKF Tahmini

Dun yazdigimiz birinci yazida Fatih Altayli'nin Dubai krizinin yeni bir krizin baslangici olacagini soyleyen ekonomistlere yuklenmesini desteklemistik. Aslina bakarsaniz milyar dolarlik fonlari yoneten Mobius bile Dubai krizinin gelismekte olan ulke piyasalarinda %20'lik bir duzeltme hareketinin baslangici olacagini soylemisti. Turkiye'deki kendine ekonomist susu vermis kose yazarlari da muhtemelen ya Mobius'tan duyduklari safsatalari bizlere satmaya calisiyordu ya da her zamanki karamsarlik gazete sattirir felsefesinin urunu olan kiyamet gunu senaryolarini isitip isitip onumuze bir kez daha getiriyorlar. Eskiden olsa bunlarin isimlerini tek tek bulur, cumle aleme duyururduk ama simdi baska bir strateji izliyoruz.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Dun yazdigimiz ikinci yazida Amerikan borsasinda islem goren Turkiye fonu TKF'nin Turk piyasalarinin kapali oldugu Cuma gunu %5 dusmesini asiri bir reaksiyon olarak nitelemis, hem bu sebepten dolayi hem de Turkiye'deki genel gidisatin goreceli olarak iyiye gidecegini dusundugumuz icin bir yil icerisinde bu hisse senedinin (hisse senedi nedir?) dunku $11.4 degerinden %20 yukselerek $13.70'e cikacagini bekledigimizi ifade etmistik. Tahmin edin bugun ne oldu?

Hem Amerikan borsasi Dubai krizi yuzunden kaybettigi puanlarin hepsini geri aldi hem de TKF neredeyse %5 yukselerek bizim "asiri reaksiyon" teshisimizin tamamen dogru oldugunu ispat etti. Peki bu tespitimizden dolayi kimse cebimize para koydu mu? Maalesef okurlarimizdan hic kimse "sagol Ekonomix, bu da senin payin" diyerek bes kurus bagis yapmadi. Problem degil, Dubai krizinin sanal degil gercek oldugunu dusunen vatandasin bir tanesi bana siz deyin $1000'lik ben diyeyim $10000'lik TKF hissesi satarak bir gunde cebime yaptigim analize degecek bir miktari koymus oldu. Dogru analiz yapmak bu yuzden onemli iste. Biz millete gazete koselerinden palavra sikarak para kazanmiyoruz; yaptigimiz analiz iyiyse para kazaniyoruz, kotuyse kaybediyoruz. Allah'a sukur bugune kadar da burada sizlere duyurdugumuz tahminlerin cogu dogru cikti ve yuzumuzu kara cikarmadi. Kimlerin yuzunu kara cikardigini bilmek istiyorsaniz Ekonomi Turk kitabini almaniz gerekecek. (Nasil yerlestirdim reklami yazinin sonuna ama :o)

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

10 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Aslında bu kitabı o kadar dört gözle bekliyorumki bilemezsin sevgili Ekonomix Türkiye satışları başladığı günü iple çekiyorum.

Çünkü bu kitabı alarak Eksik yönüm olan Ekonomi hakkında daha fazla bilgiye sahip olarak ve mesleğimin dalı Psikolojiyide birleştirerek

Hem ekonomik yönden hem psikolojik yönden piyasaları daha iyi tahmin edeceğimi düşünüyorum.

İşin şakası gerçekten anlattığın gibi Normal bir insanın bile anlayacağı dil ve tarzda ekonomiyi anlattığından şüphe duymuyorum.

Bloguna rakip bir blog bile kurmayı kafamdan geçiriyorum Hisse senedi Piyasalarıyla ilgili,

O yüzden birgün kitabını okuyanların onlarca ekonomi ile ilgili onlarca bloglar açılırsa şaşırma

SEİL dedi ki...

Bu arada çıkaracağınız Kitabın Türkiye'deki satış fiyatları bellimi ?

Unknown dedi ki...

Dubainin aldığı kredileri ve ödemeleri, gelirleri, konut satışları, cari açığı bilindiğine göre dünya üzerinde herhangi bir iktisatcı "dubai de kriz çıkabilir" diye bir uyarı yapmışmıdır. Varmı böyle birşey vardıda benmi görmedim.

syzer dedi ki...

Açıkçası ben Türkiye'de yaşayan ekonomi yazarı olsaydım,dubai'nin borç ödeme gücüne bakmak aklımın ucundan geçmezdi.Benim işim daha çok makro verilere bakmak olurdu(işsizlik,enflasyon...)
Siz yurt dışında finansal piyasalarla uğraştığınız için ve yabancı yatırımcılarla uğraştığınız için bakmış olabilirsiniz ama benim aklıma gelmezdi.Bu konu daha çok finansçıları ilgilendirir diye düşünüyorum.Zaten amerikan dolarıda 1,4965TL civarında, borsada%2.05 artmış (finansonline,saat:13:15) Yani panik yapacak birşey yok. Orda iş yapan Türk inşaat şirketleri zaten başka yerlere kaydılar(bu durum Rusya için de geçerli)
Sonuç olarak;bence fatih altaylı'nın yazısını desteklemeniz yanlış.Kendisi ekonomistlere laf atacağına önce yiğit bulut ve Abdurrahman Yıldırım'ı eleştirsin.

Not:''sukuku'' tahvillerini sırf adı için alabilir:)

veterantrader dedi ki...

11 kasim'da yazdin TKF'yi portfoyumde en yuksek paya sahip d aldim diye hisse o zaman 14'lerden dusup 11 kasim gunu 13'teydi; yani bu pozisyonda asagidamisin, yoksa hisse'nin dusmesini firsat bilerek ya 13'ten aldim bir de 11 civari aliyorum da itibari kurtarayim diye mi bir yorum yaptin; zira ilk yazdigin gun alanlar para kaybetti,
linki asagida:
http://ekonomiturk.blogspot.com/2009/11/borsa-yukselecek-demedi-demeyin.html

Junior dedi ki...

Nostalji tadinda bir reklam da ben yapayim:

Adim Junior. Askerim. Ekonomide olup bitenleri, sirketleri ve piyasalari takip etme firsatim yok. Peki birikimlerimi nasil yonlendiriyorum? Tabiki ekonomiturk blog'unu takip ederek. Guvenin siz de karli cikin :)

Ve bir soz: Sali gunu 8.20'den Akbank aldim. Saka bir yana, sizin israrla İMKB'ye yatirim yapma tavsiyeniz bana gore gercekten cok degerli. Tezkere aldigim gunku Akbank kapanis degeri üzerinden bagis yapacagim :)

Selamlar

Blog Sahibi dedi ki...

SEIL,

Kitabin fiyatini bilmiyorum ama piyasadaki diger kitaplar kaca satiyorsa o fiyata satarlar herhalde (15-20 lirayi gecmez).

Veteran,

TKF konusundaki tahminlerim degismis degil. Pazartesi yaptigim tahminde dikkat ettiysen daha once yaptigim %20 getirili tahminler gibi olacagini soyledim (yani GS'in conviction buy list'i gibi birsey). Ote taraftan borsanin bir sene icerisinde 65000'e yukselecegi tahminimi de koruyorum (degistigini belirten bir yazi yazmadim) ama simdilik gorunen o ki IMF ile anlasma yapilip ulkeye yeni kaynak girmeden bunun gerceklesmesi biraz zor. Ama IMF ile anlasma yapilacagi gorusumu de koruyorum.

Pazartesi TKF pozisyonumu ciddi miktarda arttirdim, maliyetim dusmus oldu (genelde yapmadigim bir harekettir aslinda ama dedim ya conviction buy list)

Junior,

Safak kac?

serhat dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Blog Sahibi dedi ki...

Veteran,

Bu arada Amerika'da yasayanlara TKF'yi onermekle Turkiye'de yasayanlara IMKB'yi onermek ayni seymis gibi gorunse de ayni degiller. TKF'nin getirisi IMKB'den daha yuksek olacaktir. Bir kac nedeni var ama en onemlisi TL'nin dolar karsisinda deger kazanacak olmasi. Bu farki atlamis olmayalim.

Junior dedi ki...

Safak 44! ( Blog'a da safak atmis olduk)