Ekonomix'in Son Tahmini

Gectigimiz sene ara ara %20 getiri saglayacak tahminleri yapiyordum, son zamanlarda firsatlarin sayisi iyice azalmaya basladigi icin pek sesim cikmaz olmustu. Su siralar Amerika'da islem goren TKF isimli fonun fiyati $11.40 civarinda seyrediyor. Onumuzdeki 1 yil icerisinde ben bu hisse senedinin %20 artmasini bekliyorum (tabii daha erken ve daha fazla miktarda da artabilir ama benim tahminleri biliyorsunuz). Dubai'deki krizden dolayi Cuma gunu %5 dusmus, zaten son 1-2 aydir bizim hukumetin beceriksizliginden dolayi ne Turk lirasi dogru durust deger kazandi ne de Turk borsalari diger borsalara ayak uydurdu. Ben bu surecin duzelecegini ve bu nedenle de TKF'nin artacagini dusunuyorum.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ha, bu  yaziyi bir yatirim tavsiyesi olarak kabul etmeyin, yatirim kararlarinizi alirken bir profesyonel danisin, vb. gibi uyarilari yaptigimi varsayin, kullanim kurallarimizi okuyup ona gore hareket edin. Neticede sizin kazanacaginiz paradan benim cebime bir sey girmedigine gore sorumluluk da kabul etmiyorum anlayacaginiz.

Bu yazi Ekonomi Türk blogunda yayinlanmistir.

5 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Merak etmeyin Sevgili Ekonomix

Profesyonellere sorun derken Öncelikle torna veya Marangoz ustasına sordurabiliriz. Sonucta Türkiye'deki borsadan anlayan uzmanlardan daha iyi yorumlarda bulunabilirler.

Dünyadaki yatırım kararlarını devletleri yöneten siyasetci veya devlet adamlarına göre yatırım kararı alınsaydı yatırım çekmeyecek ülkelerin başında Türkiye gelirdi herhalde dünyada direksiyon başında ehliyetli bir insanın oturup kullanmadığı bir araba en fazla kac km kaza yapmadan gidebilir ama Türkiye her zaman yoluna devam edebilme yetisini göstermeyi başarmıştır.

SEİL dedi ki...

Aşağıdaki yazınızı okuyan biri 2 ay öncesine kadar hükümetin devleti yönetirken özelikle krize karşı aldığı tedbir ve önlemler sayesinde Türkiye piyasalarına güvenip endeksi Kriz öncesi seviyeye getirdiğini düşünür yatırımcıların
Hükümet 2-3 senedir kötü yönetilmekte 2-3 aydır dünya borsalarından geri kalmamızın nedeni hükümetin kötü yönetimi değil zaten iyi yönetilmiyorduki ve iyi yönetilmeyen bir yapı nasıl kötü yönetilmeye başlanır.

Psikolojik anlamda bakarsanız dünya endeksleri yükselirken her gün ABD ufak orta ölçekli onlarca banka battı. Citi ve General motors batma noktasına geldikleri halde piyasalar yükseldi. Ukraynadaki demir yolunun borclarının ödememesi veya Dubainin batma noktasına gelmesi bu yukarıdaki piyasa şartlarından daha kötü bir gelişmemidir. Algı ve Algılatma farklı bu bayram arkadaşlarım ve dostlarımdan İmkb ve Türkiye Piyasalarını nasıl etkiler diye onlarca panik telefonu aldım.

Piyasalar düşmek istedikleri için düşerler 10 yıllık borsa yaşamımda şunu ögrendim. Piyasa düşmeye karar vermişse ufak gibi görülen her haber piyasalara ve yatırımcılara büyütecle tutulur gibi büyük sorun gibi gösterilir.

Kapatma Davası gerçek bir olay aa 2008 yılında imkb borsası 42000 seviyelerdeydi kapatma davası sürene kadar 34000 seviyelere kadar % 20 düştük mesela bugünlerde 51700 seviyesinden gerilemeye başladığında piyasalar kapatma söylentilerinden tutunda günlerce yurt dışından ayrışmayı ve sebeplerini aradık durduk.

Altın 1190 seviyelerindeyken kontratlarımı kapatıp 1155-1160 seviyelerinde yeniden pozisyon actım.


-2 aydir bizim hukumetin beceriksizliginden dolayi ne Turk lirasi dogru durust deger kazandi ne de Turk borsalari diger borsalara ayak uydurdu. Ben bu surecin duzelecegini ve bu nedenle de TKF'nin artacagini dusunuyorum.

Unknown dedi ki...

KATSAYI KATLİAMDIR.
Danıştay meslek liselerinin önünü açan katsayı düzenlemesinin yürürlüğünü iptal etti. Düpedüz hukuk katliamı. Hukukun siyasallaşmasının acı örneği."Edirne enverin olacağına bulgarın olsun" düşüncesinin devamı.
Daha önceki katsayı düzenlemesinin iptali için açılan davada danıştay " Bu hususta düzenleme Yök'ün yetkisindedir" diye itirazı reddetmişti. Şimdi ne oldu. Yök, mahkeme kararındada teyid edilen düzenleme yetkisini kullanarak yeni bir yönetmelik yaptı. Bu sefer danıştay önceki kararının tam tersi bir karar alarak düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.
Hz. Ömer "cahiliye devrinden iki şey aklıma gelir. Birini hatırladıkça gülerim birini hatırladıkça ağlarım. Güldüğüm şey, evimizden iş için ayrıldığmızda yolda tapmak için hamurdan put yapar. Önce tapar daha sonra açıkınca bu tanrımızı yerdik işte buna hala gülerim" der. Sistem kendi tanrılarını yemeye başladı.
Daha öncede bu blokta belirtmiştim. Bizde kuvvetler ayrılığı deyince eskiden KAra kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri gelirdi , Şimdi Anayasa Mahkemesi (as a lagislation) Danıştay (as a executive function) Yargıtay (as a adjudication) akla geliyor. Danıştayın eli değmişken memurada zam yapsa tam süper olacak.

alp hamzagil dedi ki...

havzalı'nın yazdığı yorumun Ekonomix'in yazısı ile bağlantısını ben çözemedim, çözen varsa anlatırsa sevinirim.

SEİL dedi ki...

Çözülmesi bu noktada borsaların neden global piyasalardan ayrıştığımız sorusuna cevabı Sevgili Ekonomix 2 aylık Türkiye borsalarının yurt dışına geri kalmasının nedeni hükümetin basiretsiz yönetimi olarak görmesi fakat bu yönetim son iki aya kadarda iyi yönetilmiyordu.

Aslında Türkiye'nin 2 veya 3 kat büyüyememesinin nedeni hala bu dar kalıpta kalıp iki tarafın birbirleriyle kısır çekişmelere girmesinden kaynaklanıyor.

Danıştay Kararları,Merkez Bankası seçimleri gibi onlarca gereksiz ekonomiyi ve ülkenin zenginiğine katkısı olmayacak onlarca sorunu tartışıp sonra borsalar neden yurt dışı piyasalarından ayrıştının cevabını 5 bilinmeyenli denkleme baglayıp duruyoruz.

Bu gelişmeler borsaları ve piyasaları geriletirmi geriletmez ama hızını düşürür.

Fed düşük faiz politkasını devam ettirdiği müddetce yatırımlarımı mesela azaltmayı veya nakite gecmeyi düşünmüyorum.