Islamci Belediyeler ve Iktisadi Etkileri

yale universitesinden chris blattman'in kalkinma iktisadina ilgi duyan insanlara hitap eden bir blogu var. bilen bilir. blattman bugun bizi de ilgilendiren enteresan bir calismayi bloguna tasimis. calisma, stockholm univestesinden bir doktora ogrencisinin doktora tezinin bir parcasi. makalenin adi "islami yonetim ve fakir ve dindarlarin ozgurlesmesi".

bu isvecli arkadas, turkiye'de 1994 belediye secimi sonuclarini ve 2000 nufus sayimini veri olarak kullanip secim sonuclarinin egitimi ve isgucu piyasasini nasil etkiledigini, regresyon sureksizligi (regression discontinuity) denen bir ekonometrik yontemle analiz etmis. bu yontemle islami parti olarak tanimladigi refah partisinin az bir farkla kazandigi ya da kaybettigi belediyeleri karsilastirmis. sonuclari da ozetle soyle: refah partisinin belediye secimini kazanmasinin egitim, ozellikle kadinlarin egitimi uzerinde buyuk pozitif bir etkisi oldugunu bulmus. bu etki daha fakir ve dindar bolgelerle, rp'nin (sag bir parti degil de) laik sol bir partiyle cekistigi bolgelerde daha belirginmis. rp'nin kazanmasi kadinlarin ucretli isgucu olarak calismasini ve daha yuksek ucretli islere kaymalarini da pozitif yonde etkilemis. vs. vs.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

makaleyi detayli incelemeye zamanim olmadi. o yuzden ustun koru okuyup ozet bolumunden carpici bolumleri yukarida aktardim. sonuclarin guvenilirligi uzerine kanaat bildirecek kadar makaleyi incelemedim. ama makalenin kapagindaki notta, makalenin harvard, mit, lse gibi iyi universitelerde sunuldugu ve seminerlerde aralarinda daron acemoglu, dani rodrik, murat iyigun gibi bizden isimlerin de bulundugu kalkinma iktisadinin cok yetkin isimlerinin gorus ve elestirilerinden faydalanildigi da belirtilmis. simdi yorumlayacak zamanim yok. onu size birakiyorum. ilgilenen okuyucularimiz, makaleye suradan ulasabilirler: tiklayin.

0 Yorum Var.: