Hey özgürlük: Escinseller ve Turban

Dunya genelinde farkettigim en genel yanlis teshislerden bir tanesi Amerika'da irkciligin ve ayrimciligin cok yaygin olduguydu. Tam aksine Amerika'nin problemlerinin cogunu acikta tartisarak ve bunlara cozum arayarak bir cok farkli kultur ve cevreden gelen farkli niteliklere sahip insanlarin bir arada yasayabilecegi bir ortam yaratmaya calistigini ve bunda da buyuk olcude basarili oldugunu soyleyebilirim.

Ote taraftan Avrupalilar birakin Afrika kokenli insanlari, Araplara, Turklere, Dogu Avrupalilara, Asyalilara ve Yahudilere kadar degisik yelpazeden insanlara irkcilik yapacak kadar yaraticiyken ve Amerika'yi irkcilik konusunda fersah fersah gecmisken sutten cikmis ak kasik gibi davranir.

Turkiye de irkcilik konusunda benzer egilimler sergiler (Avrupalilar kadar kotu degiliz ama). Ama bugun bu konunu detaylarina girmeyecegim. Ne zamandir aklimda olan bir konuyu tartismaya acacagim. Benim turban konusundaki gercek fikrim "bana ne" dir. Adamlar parayi bastirip aliyorlarsa istedikleri yere taksinlar, bana ne. Ayni seyi escinseller icin de dusunurum. Adamlarin tercihi buymus, hoslarina gidiyor demek ki, kimseye de zarar vermiyorlar, istediklerini yapsinlar. Turbanin serbestlestirilmesini savunan AKP ise bana sorarsaniz bunu "insanlarin ozgurlukleriyle" alakali oldugu icin degil, dini inanclari geregi istiyor. O yuzden de AKP'nin bu istegini desteklemiyorum. Ancak AKP ozgurlukler konusunda Turkiye'de tabu olan baska bir acilim ile birlikte turban acilimini gerceklestirirse destek verebilirim. Ne gibi acilimlar?

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

1. Ifade ozgurlugunun serbest birakilmasi ve insanlarin soylediklerinden oturu hapse girmemesi.
2. Escinsellere de diger insanlara verilen evlenme gibi haklarin verilmesi.

Bunlari gerceklestirirlerse ben de samimi olduklarina inanacagim. Yoksa bosuna havanda su dovmeyelim.

28 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

AKP'nin eşcinsellere yönelik açılımı hayal bence. Önce Alevileri ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkarsınlar, kadınları ikinci sınıf insan kategorisinden çıkarsınlar ona da razıyım.

hostrans dedi ki...

AKP nin özgürlüklere bakışı konusunda söylediklerine katılıyorum.Eşcinsellere gelince..İçine girdikleri konuma uygun bir davranışı hakediyorlar.Yani hasta insanlar sonuçta.Bu nedenle tabii ki aşağılanmaları ve şiddete maruz bırakılmaları yanlış ancak rol modeli olacak şekilde muamele görmeleri de gerekmiyor.Bu noktadan sonra "kimseye bir zararları yok.." diyemezsin.Kendi çocuğunun eşcinsel davranış göstermesi hiç hoşuna gitmeyecektir eminim.Bu konuda tıbbın işaret ettiği şekilde davranalım,yeter.

Unknown dedi ki...

eşcinseller evlenecekmiş.. oldu, evlensin.. adam kızıyla evlensin.. herif anasıyla evlensin. öteki bacısıyla. Hem sonra özgürlükler için "+18 yaş " diye bir sınır konmasın. 12 yaşında bir kız çocugu ailesinin onayını almadan erkek arkadaşlarıyla para karşılığı ya da karşılıksız yatsın, ancak para karşılığı olursa vergisini tam versin. Cinsel tercihini hayvanlar yönünde kullanmak isteyen olursa, hayvana zarar vermemek ve onu da mutlu etmek kaydıyla (fiziksel olarak mutenasip olmak şartı mutlaka aranmalı) buna da saygı duyalım. Parklarda, kafelerde sadece gençler öpüşüp koklaşmasın. Dedeler torunlarıyla (ruh dünyalarına zarar vermemek koşuluyla) sarmaş dolaş olsun. Hatta erginlikte ilk cinsel bilgi ve deneyimler nineler ve dedelerce paylaşılsın. Ne güzel özgürlükler! Kimse kimseye zarar vermediği sürece istediği gibi cinsellliğini herkesle, herşeyle sınırsızca yaşasın.
Kuzum ekonomix, sen oğlunun mahalledeki amcalarla hem gönül ilişkisine hem de cinsel ilişkiye girmesine rıza gösterir misin, ya da 18 yaşın üstünde ise olur der misin? Kızının bir grup kız ve erkek arkadaşıyla grup seks yapmasını "ne güzel! benim kızım özgürlüğünü sonuna kadar yaşıyor" diye mi değerlendirirsin? Bunda yine bir yaş sınırı mı olmalı? Peki bu sınır özgürlükleri sınırlamaz mı? İnsan evladının kendi anası bacısıyla beraber olmasını, evlenmesini niye kanunlar sınırlıyor ki? Bu sınırlamalar özgürlükleri kısıtlamış olmuyor mu?
Yahu ekonomix nereye kadar gider bunlar?

jedi-tetsu dedi ki...

18 yaşına kadar insanlar olgun birey sayılmaz dünyanın hiçbir yerinde. 18 yaşından sora yaptıkları kendi sorumluluğunda olur, 18 yaşına kadar ailesinin.

Kanunlar neden sınırlıyor bazı şeyleri diye de sormuşsun. Kanunlar toplumu bir arada tutmak için uyulması zorunlu kurallardır.
Kanunlar toplumun ve bireylerin birbirleri ile olan ilişkilerine, Ekonomisine ve politikasına etki eden ve düzene sokan yazılı faktörlerdir. Olmasa anarşi olur.

kanunlar ile din ve devlet işleri birbirinden ayrılmış, kamu alanlarında din ile ilgili herhangi bir şeyin kullanması yasaklanmış.
Türbanda bu yasaklardan biri.

Ben türbana şöyle karşiyim, Türban nedir, neden kullanılır? (bildiğim kadarı ile)
"İslam’da örtü kadının yabancı (mahremi olmayan) erkeklerle muaşeretinde saçlarını ve bedeninin örterek diğerlerine karşı kendisini çekici hale getirmekten sakınması anlamındadır."
Bu bana hakarettir, karşımdaki kadın bana diyor ki:" sen bu türbanım olmasa kendine hakim olamasssın bana birşey yaparsın"
Ben kendimi kontrol edemezmişim yanı bu düşünceye göre.

Neyse isteyen zaten sokakta takıyor kimse de birşey demiyor. Bence de sokakta istediği gibi giyebilir türbanını.
saygılar

hostrans dedi ki...

Türban sadece bana değil hem taşıyana hem de islama hakarettir.

Taşıyan islamın onca güzelliği varken ben bütün bunların arasından türbanı bulup çıkaracak kadar aptalım demek istiyor.

İslama da islamın cihanşumul din felsefesi,ahlak ve kültürünü görmezden gelip kafayı bir bez parçasına takarak hakaret ettiğinin farkında değil.

Blog Sahibi dedi ki...

Sevgili yok,

Dikkatli ol, birileri soylediklerinin toplumu kin, nefret ve dusmanliga tesvik ettigini dusunebilir. Sonuclarina sen katlanirsin. Diger soylediklerin ise ciddiyetten uzak ornekler oldugu icin cevap vermeye gerek olmadigini dusunuyorum. Allahtan merhametliymissin de bebekleri isin icerisine karistirmamissin.

Madem escinseller sizin icin uygun bir ornek degil, bana AKP'nin "minareler sungumuzdur" seklinde siir okuyup kendini hapiste bulan insanlarin ozgurlugu icin ne yaptigini ve ozgurlukler konusuna neden cifte standartli yaklastigini aciklayabilir misiniz?

hakan dedi ki...

jedi-tetsu, "turbana neden karsiyim" konusunda yeni bir acilim getirmissin. Herhalde diger gerekcelerin son derece sacma oldugu konusunu sen de kabul etmissin.

Fakat bu da bir miktar sacma olmus gibi. Yok, "bana hakaret etti" imis! Istersen hakaretten dava ac olur mu? Sokakta ilk gordugun turbanlidan baslayabilirsin. Bu mantikla istersen tamamen yasaklayalim. Sokakta, markette, her yerde. Universite ogrencisinde yasaklamakla neden yetiniyoruz! Acaba universite ogrencisinin hakareti daha mi cok koyuyor adama?

Ben de kirmizi giymeye karsiyim arkadaslar. Karsidaki bana "okuz" demek istiyor olabilir. Bunu da not edelim lutfen!

Unknown dedi ki...

heh he.. Ekonomix cevabında kendi ağzınla yakalanmışsın, "ciddiyetten uzak" diyerek. Evet, eşcinsel evlilik dediğin şeyin, dedenin torunuyla evlenmesinden ya da hayvanla ilişkiden çok bir farkı yok. Tüm insanlık, bu tür davranışların kabul edilir olmadığı konusunda hemfikirdir. Kişinin kendi hemcinsiyle cinsel ilişkiye girmesinin nesine özgürlük istiyorsunuz.. şimdi bu bağlamda konuşalım isterseniz.

jedi-tetsu dedi ki...

sayın hakan son paragrafımı okuyunuz. İsteyen istediğini giysin ben karışmam. Ama karşıyım sert olmuş giymesini istemiyorum diyelim o zman.

kurmay dedi ki...

Sayın Ekonomix,

üstün zekasını bu blogda defalarca ispat etmiş birinin, Türkiye siyaseti üzerine yazılarının bu kadar sığ olması bende, "acaba bizimle kafa mı buluyor" şüphesi uyandırmakta...

Barış buraya koymadı ama :) Nişanyan'ın iki yazısı var, bu ülkenin en kutsal iki değeri hakkında, ben hakkında bir soruşturma açıldığını duymadım henüz...

İfade özgürlüğü konusunda zaman zaman ortaya çıkan sorunların kaynağı, siyasi iktidar mı, savcıların ideolojik tavırları mı?

"1. Ifade ozgurlugunun serbest birakilmasi ve insanlarin soylediklerinden oturu hapse girmemesi."
demişsin, bir iki misal versene bakalım...
Ama önce ifade özgürlüğünden ne anladığını da bir söyle, Barış'la aynı noktadaysan, o zaman başka...

Unknown dedi ki...

sen akp ye inanacaksın diye akp eşcinsellere evlilik hakkı vermez.
Ayrıca bu yazıdan sonra yazarın eşcinsel olup olmadığı geliyor insanın aklına. heralde hemen hemen bütün okuyucuların gelmiştir.

Unknown dedi ki...

Ne alaka ya,yazarin escinsel olup olmadigi akla geliyormus.demekki sarkozy escinsel ;escinsel kultur bakan atadigi icin, escinsel oluyor,tony blair in en yakin arkadasi mendelson escinsel diye tony blair de mi escinsel oluyor,almanyada koalisyon ortaginin basi escinsel.
Dunya,tum insanlik hangi konuda hemfikirmis?hem fikir olsa yukardaki ornekler verilemezdi.
ekonomix sen bati kulturunu,bati demokrasisini taniymis bir kisi olarak yorum yapmaya calisiyorsun.senin ne soylemeye calistigini bile anlayamiyorlar.
o yuzden yanlis yerlere cekecekler.
gorunen koy kilavuz istemez.kanlimi olacak kansiz mi olacak soylemlerini ne cabuk unuttunuz.bugunku akp mensuplarindan avrupa birligi,bati aleyhtari soylemlerini ne cabuk unuttunuz.hala akp samimi olabilirmi diye tartisiliyor.
not:burda siyaset yazilmamasini istemis ve yazmamayi aklima koymusdum.ama basit bir olay nerelere cekildi.

Dane dedi ki...

Once ozeti soyleyeyim:Ikisi de ozgurluk.Escinsellik de turban da.
Gelelim tafsilata.Asla homofobik degilim ama escinselligin normal olmadigini da dusunuyorum. Insanlarin escinsel olurlarsa bundan vazgecirilmeye calisilmalari hele hele zorlanmalari dupeduz fasiszm. Bence bu denli yaygin olan bir seyi yasaklamak sorunu cozmez. Tipki su an alkolu,tutunu yasaklamanin ise yaramayacagi gibi.Baska bir acidan yaklasmak lazim, nasil olur bilemiyorum. Ama temel sorun escinselligin bireysel bir tercih olarak gorulup dokunulmamasi. Ama o zaman alkol de bir tercih sigara da, millete sigarayi biraktirmak icin ne diye baski kuruyoruz? Bireysel bir tercih ama toplumsal sonuclari var.Escinselligin en azindan ozendirilmemesi gerek ama cani escinsel olmak isteyenlere de karisilmamali.Ama is o kadar dal budak saliyor ki ucunu nereden bulacaksin.Elton tutmus Ukrayna'dan cocuk evlat edinmeye kalkiyor. Eee buna ne diyecegiz simdi,cok karisik kafa bulandirici mevzu.Isin ucu kacmis bir konu tipki pedofili gibi.Adamlar neden bu kadar cok pedofili var diyeceklerine gerzek gerzek isler yapiyorlar.
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/lawandorder/6453268/Council-bans-parents-from-play-areas.html
PS:Hostrans nasil oluyor da dinin butun kaynaklarinda (ki kendileri 4 adettir Kur'an,Sunnet,Icma ve Kiyas)var olan bir sey dine nasil hakaret oluyormus?Yanlis anlama istedigin seye inanirsin ona da istedigin ismi verirsin.Cok umurumda degil.Ama ortada yuzlerce yilin muktesebati,akademik gelenegi,formal bir sistemi varken birinin aradan cikip yok Kur'an da oyle demiyor ben tercumesini okudum baska sey diyor demesine ancak ben gulerim.Ama buna boyle dusunmeye de hakkin var onu da teslimedeyim.

Blog Sahibi dedi ki...

Esseklik bende aslinda ahmet'in gazina gelip politika yazisi koydum buraya.

Once kurmay'in sorularina cevap vereyim. Benim uzmanlik alanim siyaset falan degil, zaten bu alanda uzmanlik nasil olur onu da pek anlamis da degilim. Neyin dogru neyin yanlis oldugu cok da bariz degil. Uzmanlik alanim bu olmadigi icin bu konuda soylediklerime de fazlasiyla onem vermeniz dogru olmaz.

Burada siyaset yazilari yazdigim zaman da cok az kisinin gundeme getirdigi noktalari ve farkli bakis acilarini gundeme getiriyorum. Bu, bunlar benim gorusumdur anlamina da gelmemeli. Ornek vereyim.

Bu yaziyla alakali olarak yan tarafa bir anket koydum. Anket koydum da ben bu ankete kendim hangi cevabi verirdim bilmiyorum (iki gundur dusunuyorum isin icinden cikamiyorum). Hangi cevabi vermeyecegimi biliyorum ama. Dikkat edin yazida turbani ancak AKP escinselleri savunursa savunurum diyorum. Bu "ben escinselleri savunurum" anlamina gelmez, "turbani savunurum" anlamina da gelmez.

Bir okuyucumuz da yazdiklarimdan aklina benim escinsel olabilecegim gelebilir demis. Soylenilenleri bu kadar yamuk anladigina gore neden aklina benim turban takabilecegim gelmemis merak ettim dogrusu.

Benim icin buradaki onemli konu ifade ozgurlugu konusu. Ifade ozgurlugunun olmamasi siyasi iktidarin mu sucu yoksa savcilarin mi sorusu var. Savcilar kanunlarda yazilmayanlari uygulayamazlar. Siyasi iktidar 7 yildir ve ozellikle son 2 yildir Cumhurbaskanligini da sayarsak anayasaya istedikleri gibi sekil verme yonunden buyuk guc sahibi. Ifade ozgurlugunun onundeki engelleri kaldirmalari konusunda Avrupa'nin da destegini almislardi. Bir sey yapmadiklari icin suc onlarin.

Ben bu konuda ornek vermeden once senin ne dusundugunu ogrenmek istiyorum. Asagidakilerden hangisi yasak olmali, hangisi serbest:

Google'da "sozlerinden sorusturma acildi" diye arama yapinca karsima sunlar cikti:

1. Yusuf Halacoglu "kurtler ermeni kirmasidir" demis.
2. Hakkari DTP Milletvekili Hamit Geylani hakkında, “Türkiye'nin başında üç bela var. Başbuğ, Baykal ve Bahçeli” sözleri nedeniyle soruşturma başlatıldı.
3.Türklere hakaret eden eski Alman Bakana soruşturma açıldı.Sarrazin,"Yanlış politikalardan dolayı sayıları artan bu kentteki Türk ve Arapların büyük çoğunluğunun manavlıktan başka üretim işlevi yok" ve "Devletten geçinen, çocuklarının eğitimine yeterince ilgi göstermeyen, ve sürekli yeni küçük başörtülü kızlar üretenleri kabul etmek zorunda değilim" ifadelerini kullanmıştı.
4. Ataturk'u sevmiyorum sozune sorusturma
5.Bülent Ersoy, K.Irak harekatıyla ilgili olarak şunları söyledi: 'Doğurgan olsam oğlumu askere göndermezdim. Ben doğurduğum çocuğu toprağa veremem'. Hakkinda sorusturma acildi.
6.Son albümünde 'Hrant Dink cinayetinin katillerini öven' bir türküye yer veren türkücü İsmail Türüt ve türkünün ülkücü söz yazarı Ozan Arif hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
7.Orhan Pamuk: Kimse söylemediği için ben söylüyorum. Türkiye`de 30 bin Kürt öldürüldü. Bir milyon da Ermeni...
8.Sözde Ermeni Soykırımını İnkar Ettiği İçin Lozan'da Yargılanacak Olan İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek, Bugün İsviçre'ye Gitti (bu da Isvicre'te kapak olsun)
9.Üniversite öğrencisi Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın uzattığı eli sıkmadığı için 'kamu görevlisine hakaret' suçundan 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
10.Bir kamu kuruluşunda çalışan F.K. adlı memur, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eleştirdiği ''okur yorumu'' yüzünden davalık oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, F.K'yı şikayet etti. F.K'nın ifadesi alındı.
11.Terör Örgütü El Kaide’nin üst düzey yöneticisi olduğu gerekçesi ile ağırlaştırılmış hapis cezası alan ve Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatan Louai Sakka, Kandıra Cumhuriyet Savcısı’na hakaret ettiği iddiası ile yargılandığı davaya bugün devam edildi.
12.Genelkurmaybaşkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kendisine bir yazısında " "Devlet adamı değilsin,devlet memurusun İlker Paşa..." diyen Taraf Gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı'ya hakaret davası açtı.

hostrans dedi ki...

Cüneyt tabii ki isteyen türban konusunda istediğini düşünebilir..Ama ben bu konudaki ilk yorumumda ısrarlıyım.

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=317725

Türbanla uğraşırken Kuran ın bir emrinden çok bir arap geleneği ile uğraşıyoruz.

syzer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hostrans dedi ki...

Anket yanlış anlamalara neden olabilir.Türbana karşı olabilirim ama türban takmanın suç sayılmasına da karşı olabilirim.

Her neyse ilk sonuçlara göre özgürlüklerin bu kadar ateşli tartışıldığı bir ortamda %65 türban ve eşcinsellikten en az birine karşı görünüyor.?!!

Okurlar (ve belki de bazı yazarlar), "ifade özgürlüğüne eyvallah ama benden ırak olsunlar.." mı demek istiyor acaba ??

kurmay dedi ki...

Sayın Ekonomix,

Tamam Türkiye'nin dışında yaşıyor olman bazı konulara tam hakim olmamanı mazur gösterebilir,ama 367 konusuun bilirsin elbet... Bu ülkenin en üst düzey savcı ve hakimleri kanunlarda yazılmayanları paşa paşa uygulamadı mı...

"Savcilar kanunlarda yazilmayanlari uygulayamazlar." diyosun,doğru diyosun, kitabın ortasından konuşuyosun da... Burda hayat kitapta yazılanlardan farklı, örnekler daha tazeyken bunu neden görmüyorsun...

"Siyasi iktidar 7 yildir ve ozellikle son 2 yildir Cumhurbaskanligini da sayarsak anayasaya istedikleri gibi sekil verme yonunden buyuk guc sahibi." diyosun da, türbanı serbest bırakmak için 411 oyla yaptıkları değişikliğin AYM hakimleri tarafından esasına girerek,anayasaya aykırı bir şekilde, nasıl iptal edildiğini bilmiyomusun da böyle diyosun...

İçinde suça teşvik ve hakaret içeren ifadeler bulunmayan her türlü düşüncenin ifadesi serbest olmalıdır bence...

Sen öyle yerlerden giriyosun ki, adamı 2 senedir yatan AKP'yi savunmak zorunda bırakıyorsun... AKP muhafazakar demokrat olduğunu ifade eden bir parti, tabanını dikkate almadan siyaset yapamaz... Olayların kitapta yazmayan sosyolojik boyutlarını da yönetmek zorunda... İçine insan-toplum faktörü katılmamış analizleri ben pek sağlıklı bulmuyorum... Benim toplumsal mutabakatta sorun çıkmayacağını düşündüğüm en sorunlu alan Alevilere haklarının verilmesi konusu... AKP neden bu konu da esaslı adımlar atmıyor, işte burdan vurabiliriz AKP'ye hep birlikte... klişelere de uçlara da gitmeye gerek yok..

Unknown dedi ki...

Ekonomi X diyorki; "Dikkat edin yazida turbani ancak AKP escinselleri savunursa savunurum diyorum."
ABD görmüş, doktora yaptığını iddia eden bir kişinin bu ifadesinin, kişi hak ve hürriyetleri açısından, kamu hukuku açısından, evrensel anayasal ilkeler açısından, BM İnsan Hakları Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi açısından bakıldığında ne anlamı vardır ki? Bir eğitimden geçtiğini iddia eden bir insandan çıkan bu sözün akla uzaklığı tabiki sarf edenin kişilik sorunlarına ilişkin yoruma yol açar. Bu düşüncenin ne değin yoz olduğu (aynı anda sarf edenin yobazlığı)üçüncü bir kişinin yeni bir önerme ekleyerek madem sen şu veya şu hakka inanmıyorsunuz bende sizin yaşama hakkınızı tanımıyorum demesiyle ortaya çıkar. Haklar ve özgürlükler kabul ve redde bağlı değildir. Kişi kendi kabul etmediği hakka dahi insan olması ile sahiptir.

Not:Akp nin özgürlükler yolunda yol alıp almadığı İnsan hakları örgütünün raporları ve Avrupa Birliği ilerleme raporlarının eski raporlar ile karşılaştırılması ile anlaşılabilir. Öyle teyzemin oğlunu savcı çağırmış faşist bunlar mantığı ile olmaz.

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin havzali,

Maalesef AKP ile ilgili konularda sizin kredibiliteniz yok.Fanatik taraftar gibisiniz masallah. Bakin gecen sene bu zamanlar "hamdolsun teget gecti" basligi altinda yazdigim yazilarda krizin bizi ne kadar derinden vurdugunu ifade ettigim zamanlarda en hararetli muhalefit siz yapmistiniz. Sonrasinda rakamlar sizi yaniltinca da su sozleri soylemistiniz:

"dayak yemedik amma sayı saymayı biliriz. tahminimizin iki seksen yatacağını bilerek zaten aynı günlerde gidip İHH ya bağışımızı fazlasıyla yapmıştım. aradan zaman geçtiği için makbuzu muhafaza etmek aklıma gelmedi. Sonuç olarak 2008 ide pozitif büyüme ile kapatmamızın başarı olduğunu düşünüyorum.Benim karşı çıktığım husus dış talebin olmadığı ortamda hükümetin yapacak fazlada birşeyinin olmaması.yani dokunmayın tayyibime muhabbeti. Seçimleride kaybettik zaten üzerime fazla gelmeyin.."

O yuzden sizin AKP'nin performansini tarafsiz bir sekilde degerlendirebileceginize inanmiyorum, AKP'yi elestiren bizlere karsi soylediklerinizin de samimiyetten mi yoksa AKP sempatinizden mi kaynaklandigini bilemedigimden dikkate almayacagim.

Blog Sahibi dedi ki...

Sevgili Kurmay,

AKP'nin gucu konusunda da savcilarin gucu konusunda da gerceklerin farkindayim. Turkiye'de rejimi koruyan 4 tane faktor var. Birincisi halk ki, secimlerde AKP'nin yaninda oldugunu gostermistir. Ikincisi ordu ki son iki yildir gucunu onemli olcude kaybetmistir, her yapilan AKP'nin oylarini daha da arttirmaktadir. Ucuncusu medya. Dogan grubu disinda muhalefet pek yok zaten, bir kac sene sonra ortada Dogan grubu diye bir sey de kalacak mi o da supheli zaten. Dorduncusu de adli sistem. Simdilik AKP karsiti cephede en guclu olanlar onlar ama neticede Anayasa mahkemesi uyelerini Deniz Baykal degil Abdullah Gul atiyor. Ibre bir kac ay sonra orada da AKP lehine donecek. Gecen senenin basinda (2008'de) hazirlanan su listeye bakarsan Sezer tarafindan atanmis bir cok uyenin gorev suresinin 2010'da dolacagini gorursun:

Üye Sacit Adalı:
1945 doğumlu. Özal tarafından "üst düzey yöneticiler ve avukatlar" kontenjanından 1993'te üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 2 yıl.

Üye Abdullah Necmi Özler:
1945 doğumlu. Sezer tarafından Askeri Yargıtay üyeliğinden 2004'te üyeliğe atadı. Kalan görev süresi 2 yıl.

Üye Şevket Apalak:
1945 doğumlu. Sezer tarafından Danıştay üyeleri arasından 2005'te atandı. Kalan görev süresi 2 yıl.

Yedek üye Mustafa Yıldırım:
1945 doğum- lu. Sezer tarafından Malatya Valisi iken 2003'te yedek üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 2 yıl.

Yedek üye Cafer Şat:
1945 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay'dan 2003'te yedek üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 2 yıl.

Yedek üye Ali Güzel:
1943 doğumlu. Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay'dan 2004'te yedek üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 1 yıl.

Kaldi ki AKP turban gibi ulkeyi kutuplara ayiran bir konuyu 2007'den cok once, simdiki kadar gucu olmadigi zamanlarda dahi gundeme getirip kriz uzerine kriz yaratmaktan da geri durmamistir. Niye adamlarin tabani bunu istiyor cunku? AKP benim veya senin bahsettigin ozgurlukleri niye gundeme getirmiyor peki? Cunku adamlarin tabani ve kendileri ulkenin ozgurlesmesini istemiyor. Yani rabbena hep bana. Kendi islerine gelen konularda ozgurluklere gelince sov yapanlar, kendilerinden olmayanlarin ozgurluklerine gelince bahanenin bini bir para.

Neyse bu konu da kabak tadi verdi, bizim burada atip tutarak bir sey elde edecegimiz yok. Vermek istedigimiz mesaji buraya kadar anlayan anlamistir zaten.

Unknown dedi ki...

Ekonomi x e
Yıllar önce ABD de asistan bir arkadaşıma türkiye ziyareti sırasında ABD den türkiye nasıl görünüyor? diye sormuştum. Arkadaş sağa sola baktı, kısa bir düşünmeden sonra "gözükmüyor" dedi. o gün fazlaca güldüğümüz ve doğruluğunu teslim ettiğimiz bu görüş ışığında, ekonomi X türkiyeyi abd den görememesi bir yana; evrensel doğruları bile şaşı görmesi, fiili olaylarla eşleştirememesi, bilimsel gerçekği hayatın gerçekliği yorumlayamaması söz konusu. Fakat alınmamalı sözlerim kişisel değil, sadece anti muhafazakarlığında ötesinde kendinden başka değer tanımayan, kıymeti kendinden g.menkul olan zevatın zihinsel sorunu bu. Zannımca çağın hastalığı. Kur'an biz müslümanları çağıar önce "bir kavme olan düşmanlığınız sizi o kavim hakkında adaletsiz davranmaya sevketmesin" diyerek uyardığı hastalık. İki cevabım olacak
1- Alıntı yaptığınız eski yorumumu görüncü gülmekten kendimi alamadım. Keşke kitap yazsa idim, uslübümda güzelmiş diye gönendim kendi kendi kendime.
O zamanda açıkca yazmama rağmen ne demek istediğimi anlamamışsın. Ben gelen krizin global olduğunu, tek başına hükümetin suçu olmadığını savundum. Bunda da haklıyım zira şu anda ihracat büyümesini irdelemen gerekirken laf salatasıyla uğraşmasa idin ihracatta büyümenin başladığını, dahası büyümenin geçen yılkı kırılma noktasına geldiği yani bunda sonra aslında hiç büyümeden yatay seyretse bile 25-30 arasında yüzdelik ihracat büyümesi görebileceğimiz görülmekte. (İnşallah) Şimdi bunu hükümetin almış olduğu başarılı önlemlere bağlayan bir yazı yaz bakalım :)
2- Tayyibin partisine seçimlerde sandık başkanlığı bile yaptığım halde hayatımda 2 defa oy verdim. Birinin nedeni nisan muhtırası öbürü cumhurbaşkanlığı seçimindeki dayatma. Yani bizim için insan hakları ve demokrasi önde gelir. Yine yanlış anladığın yahut hiç anlamadığın yorumumda kimseyi övmedim sadece bu konulardaki tesbit şu, şu raporların öncesi ile karşılaştırılması ile yapılabilir dedim. Nereden çıkardın bu karşılaştırma sonucunda daha iyi bir seviye ortaya çıkacağını..belki geriye gitmişizdir. bu nasıl bilimsellik hoca. Son olarakta bir iki ay arasında Anayasa Mahkemesinin şekli değişecek demişşin fakat verdiğin listede 3.tane asil üye var.onlardan biride Sacid Adalı zaten Yani ondan iyisini Gül bile bulup atayamaz. 9 a 1 hesabından iki üyeyide hadi danıştay ve askeri yargıtay üyeleri arasından insan hakları hukukuna saygılı kişiler bulup atasa bile (imkansızya) denge gelecek 5 yılda bile değişmeyecek demektir. Yedekleri niye verdinki hoca yedekleremi karar aldırcan.
Not;hoca sen beni yazarlar arasına alsana raytingi tavan yaparız alimallah:)

hostrans dedi ki...

Oh be rahatladım..

Ekonomiturk deki yazıların ve tartışmaların kalitesi beni ilk günden etkiledi.Hatta zaman zaman "Ülkemin entellektüel düzeyi ne kadar yükselmiş,geri kalan benmişim meğer" diye düşündüğüm oldu.Savunulan özgürlüklerin derecesi ise "olamaz...yanlışlıkla türkçe konuşan isveçlilerin platformuna girdim herhalde " bile dedirtti bana.

Ancak son yayınladığınız türban ve eşcinseller anketinden sonra şüphelerim izale oldu ve "çok şükür bir türk sitesiymiş " diyebildim.Lakin bu defa da ET okur ve yazarlarının hangi ülkede yaşadıklarını tahmin etmekte zorlandım.Bu,Türkiye olamazdı.Çünkü yazarlar yazdıklarının onda birini mahalle kahvesinde ifşa etseler sıkı bir dayak yemeden oradan çıkamazlardı.Bunun da izahını ET yazarlarının kahve alışkanlıklarının olmadığı şeklinde yaptım.

Bu toplumun görüp görebildiği en radikal değişim en son Mustafa Kemal devrinde oldu.Ama ET de dile getirilen özgürlükleri O bile hayal edemezdi herhalde.Türban veya eşcinselliğin en az birine karşı olan okur kitlenizin %65 gibi bir düzeyde olması burada yazılıp çizilenlerin bir nevi düşünce sporu olduğu ve yeni bir devrimin traumasından uzak olduğumuz konusunda güvence verip rahatlattı bizi.

Unknown dedi ki...

Vereen'e de özgürlük istiyor musunuz Bay Ekonomix?
Homoların yaptiklarindan daha mi az igrenc bu?


http://haber.gazetevatan.com/Ata_tecavuze_hapis/269286/30/Dunya

jedi-tetsu dedi ki...

Gaylara homolara neden bu nefret.


Homofobi:
The fear of being identified as gay can be considered as a form of social homophobia. Theorists including Calvin Thomas and Judith Butler have suggested that homophobia can be rooted in an individual's fear of being identified as gay Homophobia in men is correlated with insecurity about masculinity.

thnx. wikipedia

Unknown dedi ki...

Pedofili ve zoofiliden neden tiksiniyorsam, aynı sebeple. Sizce livatanın bir farkı var mı? Daha yaygın olması mazur görülmesi için bir sebep mi? Ya da mazur görülebilmesi için bir neden var mı?

Bu arada ben escinsellerden nefret etmiyorum. Her insan hata yapabilir, bunu ben mazur görürüm. Ama hatayı (hem de bir igrençliği savunanı) asla mazur göremem kusura bakmayın.

Dahasını da söyleyeyim. İnsanların hata yapma hakkına ve özgürlüğüne de saygı duyarım. Ancak yine de hata yapma özgürlüğü, hatanın (bu igrençliğin) normal ve sıradan karşılanması için bir sebep teşkil etmiyor. Tıpkı pedofili ve zoofilide olduğu gibi. Nasıl? Oldukça tutarlı değil mi?

Söz konusu igrençliğin; insanların dininin gereğini yerine getirdiklerine inandiği bir davranışla karşılaştırmasındansa kendi kategorisindeki başka bir iğrençlikle karşılaştırılması daha tutarlı görünmüyor mu sizce de?

Eski bir talebimi yenileyeyim.
Havzalı ve/veya Cuneyt'in EkonomiTurk'te yazar olmasını teklif ediyorum.

ekşi iktisat dedi ki...

zannedersem burada iki sey birbirine karisiyor. ne yaptiginin farkinda olan iki yetiskin bireye aranizda ne halt ederseniz edin demekle; yaptiklarinizi onayliyorum ve gayet normal buluyorum demek ayri seylerdir. tipki inanci geregi kendini carsafa sarmak isteyen yetiskin bireye, bu senin hayatin ne yaparsan yap banane demekle; bunu, bakis acisina gore, faziletli ya da ilkel bir davranis olarak gormenin farkli oldugu gibi. siz baskalarinin size zarari olmayan soz ve davranislarina, bunlari mazur goremediginiz icin, tahammul edemeyip kisitlama getirmeye calisirsaniz; sizin ozgurlukleriniz kisitlandiginda yaninizda sizi destekleyecek insan bulmaniz da zorlasir. olaya bu acidan bakarsaniz, dini ozgurluklerin genisletilmesine karsi, laik kesimlerden neden direnc var anlayabilirsiniz. adamlar/kadinlar enayi mi, firsatini buldugunda kendisini bastirmayi fazilet sayacak insanlara destek olsunlar?

Blog Sahibi dedi ki...

Helal olsun jekyll,

Benim 10 yazida anlatmaya calistiklarimi bir paragrafta ozetlemissin. Etkinlik diye buna denir.

En iyisi bu yorumu anasayfaya kisa bir yazi olarak koy da yorumlar kisminda kaybolup gitmesin.

Bravo.