Metalciler ve Başbakan, Bir de Süleyman Yaşar

slm. geri donmek guzel, haberden uzak kalmakta! ozellikle vergi artışları ile başlayan surec hakkında ve okuyucularımızın bilmesini istedigim onemli bir teori olan ricardian denklik hakkında bir yazı yazacagım ama once iki nokta var dikkat cekmek istedigim. Birincisi Aydınonat'ın blogunda dikkatimi ceken bir yazı var bu sabah okudugum. Ve Metalciler Başbakanı Selamladılar başlığını taşıyor yazı. Bence okunması gereken bir yazı, ayrıca bende mikro unsurların makro yu belirlediğine inanıyorum. makro degisikliklerin altını ancak mikro degisiklikler işlediğinde doldurabilirsiniz. aynısı iktisat bilimi icin de gecerli.

Taraf gazetesi yazarı Süleyman Yaşar arada ilginc ve tutarsız yazılar yazıyor. Daha once "Ekonomiyi Zenginler Bilerek Kuculttu" gibi garip bir yazı yazmıs ve "İmalat sanayinden kaynaklanan bu gerileme diğer verilerle karşılaştırıldığında pek anlamlı görünmüyor." demişti. sonrada bu iddiasını ispat icin "Türkiye’de 2009 yılının ilk üç ayında elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azalarak 47,8 milyar kilovatsaat oldu. Sanayide ve ulaşımda en çok kullanılan yakıt olan motorin tüketimi ise 2009’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında daraldı. İki önemli üretim girdisinde daralmanın daha düşük olmasına rağmen imalat sanayindeki daralmanın çok fazla olması yapay bir gerileme olabilir. Çünkü İstanbul Sanayi Odası alt komisyon toplantılarında imalat sanayiindeki daralmalar kasıtlı olarak olduğundan fazla gösterildi." Oncelikle cumlenin sonundaki "yapay bir gerileme olabilir" cumlesi manidar, yani olasılık kullanabilirsiniz ama bunu sadece "ustteki işte elektirk %6, motorin % 5 e sanayi niye daha cok?" demek ancak ufurmek olabilir. acaba kendisi daha once bu degişkenlerin krizde nasıl hareket ettiğine bakmış mı? Ha bir de bu kadar sacma bir ispat sonrası dogrudan kardeşim alt komisyon raporlarında bu oran kasıtlı olarak yuksek gosterildi diyor. ben olsam bu suclamayı mahkemeye yapardım, yada ispatım varsa daha acık yazardım o x arttı, bu y şu niye z e o zaman kasıt var deme basitliğine kacmazdım.
Son yazısında da ilginc bir yazı yazmıs çinin yatırım stratejisi ile ilgili degerlendirmelerde bulunmuş. burda stratejiyi tartışmayacağım. sadece yazıdaki bir hatayı duzeltecegim. yazıda "Hisse senedi fiyatlarının hızlı artışının diğer bir nedeni de Çin’in izlediği rezervleri çeşitleme politikasına bağlanabilir. Çin, 2 milyar 132 milyon dolar rezervini elinde tutuyor." diyor. çin rezervlerinin bir kısmını hisse senetlerine yoneltince hisse fiyatları da ucmus. bilmiyorum arastirmadim. ama Yaşar yazısının dayak noktası olan rezerv miktarını yanlış yazmış anlaşılan, çinin en az 2 trilyon rezervi vardır. 2 milyar dolarla da birşey yapamazsın zaten. sanırım 2 trilyon 132 milyar dolar demek istedi. böyle hatalar olur ama bir gazetede yazıyorsanız biraz daha dikkat.

4 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Sn. Aydınonat'ın yazısı gerçekten okunması gereken bir yazı. Sözkonusu gençleri TV'de izledim. Hepsi düzgün, efendi tipler. Konuşmaları ve tavırları da son derece medeni. Elbette o yaşlarda insanlar kendilerini özgürce ifade edebilmek için çeşitli kıyafet, takı, dövme ve benzeri unsurları kullanıyorlar. Ben bile 30 yaşından sonra iki ilave kulak deliği açtırdım. Tek kulakta 3 küpe takmaktan hoşlanıyorum. Çok kilolu olmasam 40'ımdan sonra dövme de yaptırmak istiyorum. Cumhuriyet Mitinglerine katılıp katılmadıklarının sorulması ise manidar. Son 8 yıldır hiç çıkartmaksızın boynumda Türk Bayrağını taşımaktan gurur duyuyorum. Cumhuriyet Mitinglerine de katıldım. Başbakanı da onun gibi düşünenleri de aynı metalci selamıyla selamlıyorum. Kim olduğumu bulmak IP adresimi takip etmekten geçer. Buyursun, bulsunlar. Kendi değerlerime sonuna kadar sahip çıkarım, kimse kusura bakmasın!

milleplateaux dedi ki...

Cin, ihracati %20 dusmus olmasina ragmen bu sene %8 buyume bekliyor. Buyume ise devletin gecen yil acikladigi 586 milyar dolarlik ekonimik paketten geliyor. Cin'in ABD'den farki su, Cin hukumeti parayi bankalara aktariyor ve bankalara bu parayi en kisa zamanda ekonomiye aktarmalari icin baski yapiyor. Sorun su ki bu para kendine yer ariyor ve buldugu yerler ise emlak, borsa, emtia. 2009'da borsa %85 deger kazanmis, emlak fiyatlari artmis vaziyette.

Cin kendine nur topu gibi bir ekonomik balon yaratmakla mesgul su aralar ve bedelini de ilerde odeyecek. Soru su: ne zaman ve ne kadar bedel odeyecek?

milleplateaux dedi ki...

"Bu yil %85 deger kazanan ve bu yukselisini buyuk oranda gevsek banka kredisine ve yabanci spekulatorlere borclu olan Cin borsasinda hisse degerleri, ekonomik gercekligin destekleyemeyecegi seviyelere yukseldi."

"Su an 2006 ve 2007de sahit oldugumuz stok balonlarindan bir tane daha yaratne tehlikesi ile karsi karsiyayiz ama bu sefer isler daha kotu. 2006-2007 doneminde cin ekonomisi ve sirket gelirleri tavan yapmisti, simdi ise ekonomi yeni yeni iyilesme belirtileri gosteriyor ve sirket gelirlerinde hala negatif buyume bekleniyor."

China stocks inflated?

rdynk dedi ki...

milleplateaux
aslında dunyanın finans anlamında bu kadar kuculmesi, her ulkenin para politikasının da diger ulkeleri cok fazla etkileme potansiyeli taşıyor. ozellikle cin abd euro alanının politikaları buyuk buz dagları gibi herseyi yerinden oynatabiliyor.

sanırım dunya yeni finansal mimari icerisinde sadece finansal kurallara degil, uluslararası parasal kurallara da sahip olmaya başlayacak, yada para bolgeleri gittikce genişleyerek kucuk ulkeleri de icine almaya baslayacak.

sanırım Junior'ın bir yazısı vardı Zidane la ilgili. hos bir yazıydı, gerceken de deger cok degişken. neye ne zaman baktıgına gore degişiyor.