Uzun donem tahmini

Bugun Basbakan'in basin toplantisini izledim. Basbakan sayesinde teget, kiris derken ekonomi geometri oldu. Arada secimler biraz yamuk sonuclandi ama fazla hasar vermedi.

AKP iktidari tam anlami ile ANAP donemine benzemeye basladi. Ilk doneminde ANAP da mukemmel islere imza atmis, secimlerde yamulduktan sonra populist politikalara sarilmisti. Bugun AKP liderinin yaptigi konusmayi izleyince "donup donup bina okuyan" zavalli zihniyet aklima geldi. Yirmi birinci yuzyilda hala kuresel aktor olma iddiasindaki bir ekonomide "tekstil-konfeksiyon gibi sektorlere devlet tesvigi" verilmesini benim kafam almadi. Dunyanin butun kumasini sen uretsen ne cikar? Biri bana anlatsin.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Butun paketi tek cumlede ozetleyebilirim: AKP hukumeti, tipik siyasetci numarasi ile vatandastan -silah zoruyla- topladigi vergileri, arkasini devlete yaslayan is cevresine peskes cekiyor. Kimse de, kimin parasini kime dagitiyorsun diye sormuyor.

Turkiye'nin yasadigi gereksiz krizin sorumlulugunu dunyadaki gelismelere atmak tam bir Anadolu esnafi kurnazligi. Turkiye'de ne sorunlu mortgage kredisi vardi ne de bankacilik sektorunde bir problem. Oysa Turkiye bu krizde cift basamakli kuculme orani yasayan ender ekonomilerden birisi. Turkiye'nin bu krizi yasamak icin hic bir nedeni yoktu. Aksine, bu krizde en saglam duran ekonomi olma potansiyeli vardi. Bol laf sifir icraat olunca bu mumkun olmadi.

Turkiye bu krizi 2005-2006 doneminden sonra dogru duzgun bir tek is yapmayan, 301, turban, ergenekon, kurt sorunu, yeni anayasa gibi mala davara faydasi olmayan tartismalarla, kisacasi bos islerle ugrasip, hic birisinde bir arpa boyu mesafe alamayan AKP iktidarina, bir de iktidarin suyuna gidip para basarak enflasyonu dusurmeye calisip komik duruma dusen Merkez Bankasi'na borclu.

2008-2009 doneminde bu krizin Turkiye icin ufukta oldugunu bundan iki sene once yazdigim yazilarda tarih vererek tahmin etmistim (Global krizden bahsetmiyorum). O yazilarda ayni zamanda bundan sonraki secimlerde ufukta koalisyon iktidari gozukuyor demistim. Bu tahminimde de israrciyim. 1990'lar nasil kaybedildiyse onumuzdeki 5-10 yil da oyle kaybedilecek. Yeryuzu henuz populizmle koltugunu koruyan bir iktidara sahit olmadi.

Son bir not da enflasyondaki dusus icin. Enflasyon bu yili yuzde 5 civarinda kapatabilir ama 2010-2011'de yuzde 10'un altinda tutmak biraz zor olur Turkiye'de.

4 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Yeni teşvik
Teşvik kanunu ile ben Yüzde 35 vergi vermeye devam edeceğim. Patronum Yüzde 2 vergi verecek. Yani ben oransal olarak patronumdan 17,5 kat daha fazla vergi vermiş olacağım.

Bu olay tamamen kandırmacadır. Şayet hükümet bir teşvik yapacaksa işçileri de içine alacak şekilde bir düzenleme yapması gerekiyordu. Bazıları insanlar iş bulamazken sizin işiniz var vergiyi de yüksek verin demek olayın bütünlüğünü görememekten kaynaklanıyor olsa gerek.

Ssk primlerinin işveren hissesini asgari ücret tutarınca olan kısmı devlet tarafından ödenirken bir işçi olarak ssk'nın işçi tarafından ödenmesi gereken primlerimi yine ben ödeyeceğim. Vergimi yine devasa oranlardan vereceğim.

Bu ülkede insanlara çek dagıtalım ve insanlar para harcasın diye fikirler üretiliyor. Birileri bu akıllılara işçilerden alınan vergilerin oranını düşünürüp işçilerin eline daha çok para geçmesini sağlayacak en basit çözümü birisi başbakana ya da ekonomi kurmaylarına söyleyebilir mi ?

Söz o vergiden kalan kısmını biriktirmeyeceğim. Iphone alacağım, Amerika'dan laptop getirteceğim, Play station 3 alacağım, Dockers'tan ayakkabı alacağım, Yüksek lisans taksitlerimi ödeyeceğim, arabaya benzin koyup bolu gölcük'e gideceğim.

Neden insanlar işçileri görmüyorlar ?
Ben gibi liberal adama bile yaşasın işçilerin kardeşliği dedirtecekler neredeyse.

İşçiler kardeş, devlet kuzgun başa.

yersen...

SEİL dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
KS dedi ki...

Bölgelerden ve her bölgede desteklenen yatırım türlerinden haberiniz yok sanırım. Tekstil-konfeksiyon desteğinden mesela İstanbul'daki bir firma yararlanmayacak. Ancak 3. ve 4. bölgelerdeki az gelişmiş şehirler yararlanabilecek. Oralarda istihdam yaratabilecek bu sektöre destek verilmesi para ve yeşil kart verilmesinden daha iyidir.

tersaci dedi ki...

bolgelerden de haberim var diger detaylardan da. tesvikler ise yarasa simdiye guneydogu manhattan olurdu.isadamina rusvet simdiye kadar kimi kalkindirmis da bizi kalkindiracak. tesvik/rusvet kotu de yesil kart iyi mi? o daha kotu.